Как най-лесно да почистим обувките си след дъжда

7397
Как най-лесно да почистим обувките си след дъжда
Снимка: Getty Images/Guliver

Поддържането на обувките чисти е важно за добрия външен вид. Старите хора казват: „Ако искаш да разбереш какъв е един човек, погледни обувките му.” Редовната грижа за тях е неотменна част от ежедневието на всеки, който държи на себе си и на добрата хигиена.

Понякога обаче те се сдобиват с упорити петна, които не могат да бъдат отстранени с обикновена гъбичка за почистване на обувки.

Петна от вода по кожени обувки и ботуши лесно се почистват с малко оцет. Изцапаните участъци се третират със стара четка за зъби, обилно натопена в оцет. След това кожата се подсушава с памучна кърпа.

При носене белите маратонки и въобще гумените подметки с времето придобиват жълтеникаво-кафяв оттенък, а на места се сдобиват с черни петна.

За да бъде възвърнат цветът им, много ефикасна е употребата на паста за зъби:

1. С мокра кърпа избършете калта и прахоляка от обувките.

2. Изцедете малко паста за зъби и със стара четка за зъби търкайте няколко минути по замърсената повърхност. Трябва пастата да се разпени.

3. Накрая попийте мръсотията с влажна кърпа и после подсушете обувките. Вече са отново бели.

Най-трудно се поддържат велурените боти и ботуши. Те са много красиви, меки и удобни, затова всяка жена се изкушава да ги има.

Велурът е изкуствен или естествен. Естественият велур се изработва от агнешка, телешка или еленска кожа, която се обработва и мъхоподобното покритие остава от външната страна. Това ги прави много капризни при почистване.

Кални, мазни и мръсни петна се премахват, като първо обувката трябва да бъде изчеткана със специална четка за велур. После по цялото й протежение се преминава с влажна кърпа – задължително е да се търка само в една посока. Така мръсните петна ще изчезнат, велурът равномерно ще получи еднакъв цвят.

В случай, че все пак някое петно остане, то може да бъде успешно отстранено с пила за нокти. С нея се обработва петното, като внимателно се пили до неговото изчезване. Не трябва обаче много да се натиска, за да не се получи вдлъбнатина върху велурената материя.

Ако обувки, маратонки, ботуши придобият неприятна миризма, тя без усилия може да бъде премахната с натурални продукти. Вътрешността на обувките се изчиства с памучни тампони, напоени в лимонов сок. След което обувките се оставят да изсъхнат. Зловонието се изпарява.

Още по-лесно е почистването на вътрешността на обувките със сода за хляб. Тя унищожава бактериите, водещи до неприятните миризми. За целта е достатъчно само да се сипе малко сода вътре в обувките, да се остави там няколко часа, а после да се изхвърли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com