Как се пере яке от полиестер? Трикът е в ...

17308
Как се пере яке от полиестер? Трикът е в ...
Снимка: iStock

На прага на зимния сезон и при застудяването, което се очаква, повечето от нас прибират летните дрехи и изваждат зимните якета и палта. Дори обаче да сте прибрали якето си изпрано, то е стояло около половин година в гардероба ви и твърде вероятно се нуждае от почистване и освежаване. Когато дълго не носите дадена дреха, има опасност тя да придобие неприятен дъх на застояло особено ако в жилището се готви и пуши. Това налага да почистите якетата си, преди да е почукала зимата на вратата ни. Обаче как се пере яке от полиестер така, че да не го съсипете и да не се нуждаете от инвестиция за покупка на ново? Макар да не е деликатна материя като коприната например, полиестерът и особено връхните дрехи от полиестер имат специални правила и инструкции за пране, които следва да съблюдавате, ако се стремите към съхраняване на отличния вид на дрехата възможно най-дълго.

Как се пере яке от полиестер? 9 популярни трика

1. Може да избирате между пране на пералня машина и пране на ръка. Полиестерът позволява и двете. Стига обаче якето ви да не е с качулка от истински пух и косъм. Ако ситуацията при вас е такава и по ръба на качулката ви има богата лисича кожа, откачете качулката, преди да пуснете якето в пералнята и я изперете на ръка внимателно, за да не започне да капе или да не я повредите.

Ако по дрехите ви са останали петна след прането, направете това и те ще изчезнат

2. Проверете състава на якето си. Ако то е 100% полиестер бъдете много внимателни с температурата и перете с хладка или марна вода, тоест изберете подходяща програма на ниски градуси. Това ще защити якето ви от повреждане, тъй като полиестерът е особено чувствителен към високите температури и високите градуси, на които настройвате машината си, могат да ви лишат от любимото яке.

3. Четете етикета. Той не е поставен случайно. Ако не знаете какво означават знаците там, проверете онлайн и се съобразете с тях. Ако има забрана за пране и е посочено химическо чистене, или занесете якето си на специалистите, или го изперете много нежно в хладка вода на ръка, без да го изцеждате и триете. Изискването на производителя по отношение на въпроса как се пере яке от полиестер никога не е случайно и е важно да го следвате, за да запазите добрия вид на тъканта и да я почистите качествено.

4. Перете обърнато наопаки. Така ще съхраните по-добре цвета и най-важното – ще предпазите външната страна от евентуални наранявания.

5. Изберете щадяща програма. Тя трябва да е достатъчно дълга, за да изпере добре якето ви, но няма нужда да е възможно най-дългият цикъл. Пропуснете центрофугата и сушенето освен ако изрично не са разрешени от производителя и това не е посочено на етикета.

Бялото пране ще стане още по-бяло, ако направите това преди да го сложите в пералнята

6. Внимавайте с циповете. Ако якето има множество катарами, колани, ципове или премахнете катарамите, или поставете якето в голяма торба за пране. Сред триковете, които следва да знаем, когато се питаме как се пере яке от полиестер, е как да запазим и стъклото на пералнята машина. Катарамите могат да го счупят, а това е дори по-неприятно, трудоемко и скъпо от покупката на ново яке. Защитете уреда си, като премахнете всички подвижни метални елементи и колани и поставите якето в специална торбичка за пране.

7. Използвайте препарат, подходящ за цвета и материята на якето ви и не прекалявайте с него, за да не се пените, когато завали.

8. Не пропускайте омекотителя, за да си спестите неприятното статично напрежение и наелектризираната коса през зимата.

9. Изсушете на тераса или друга естествена топлина. Не използвайте уреди, които излъчват топлина и не използвайте сушилня, когато се чудите как се пере яке от полиестер. Топлината може да увреди фатално чувствителната на високи температури материя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com