Какво да правите, ако върху дрехите ви попадне восък?

720
Какво да правите, ако върху дрехите ви попадне восък?
Снимка: iStock

Горящите свещи могат да придадат романтичен и празничен привкус дори на най-обикновената вечеря. Но винаги съществува риск разтопеният восък да попадне върху дрехите или покривката. Въпреки това е доста лесно да се отървете от такива замърсявания.

Какво да правите, ако восъкът попадне върху дрехите ви?

Петната от восък и парафин не спадат към числото на замърсяванията, които трябва да бъдат отстранени незабавно. Необходимо е да изчакате поне 10-15 минути - и през това време восъкът върху тъканта ще се охлади и втвърди, а вие можете да се отървете от петното, без да рискувате да го размажете. Едва след това можете да започнете да почиствате плата.

3 лесни трика за почистване на восък

Първа стъпка: почистване на восъка

По правило капката восък, попаднала върху дрехите, не се абсорбира напълно в тъканта: върху нея остава тънък полупрозрачен филм. Той трябва да бъде отстранен механично: изстържете или внимателно изрежете с нож. Восъчната следа лесно се раздробява и се отделя от тъканта.

Ако сте заровили тънък копринен панталон или шифонена блуза и се страхувате да не повредите деликатната тъкан, достатъчно е да намачкате мръсното място и да изтръскате раздробения восък с четка за дрехи.

Втора стъпка: Премахване на петното

След това поставете бяла хартиена салфетка или хартиена кърпа, сгъната на няколко слоя, под петното. Можете да използвате и обикновена канцеларска хартия, но нейната абсорбираща способност е малко по-ниска.

Покрийте мястото на замърсяването с тънка памучна кърпа (можете да използвате носна кърпа за тази цел) и изгладете няколко пъти. Под въздействието на високата температура восъкът ще се разтопи и ще се абсорбира в хартията.

Восъкът и парафинът се топят при доста ниски температури (около 60-80 градуса), така че ако се страхувате да не изгорите деликатната тъкан, докато отстранявате петното, можете да поставите ютията на минимална температура.

Как да изчистим восък от дрехите си?

Сменете хартиената подложка и отново изгладете тъканта: от първия път може да не се разтопи целият восък, особено ако сте загорили цветна, например черна или червена, свещ върху дрехите. Ако след няколко преминавания на ютията върху плата остане мазна следа, това означава, че процедурата трябва да се повтори отново.

Ако вещта, върху която са паднали капки восък, не можете да я изгладите, премахването на петното може да стане с помощта на терпентин или спирт. Поставете светъл памучен плат, сгънат няколко пъти, под петното и с помощта на кърпа или марлен тампон почистете вещта, като се движите от краищата на замърсяването към центъра.

Трета стъпка: измиване

След отстраняване на петно от парафин или восък обикновено върху тъканта остава мазна следа. То може лесно да се изпере чрез машинно пране в нормален режим. Ако дрехата може да се пере само на ръка, разтрийте петното със сапун и след това изперете по нормалния начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как бързо да почистим съдомиялна?

Как да почистите тава за печене от мазнина и загоряла храна

Лесен, по-лесен, най-лесен начин за премахване на петна от бели дрехи

Ето защо почистването на микровълновата е задължително

Как се почиства керамичен плот, така че да светне до блясък?

Как най-лесно да отстраним лошата миризма от пералнята

Какви грешки се допускат при почистването на ламинат?

Как да си направим домашен препарат за почистване на прозорци

5-минутна техника за почистване, която ще спести време и усилия

Жълти подмишници и кетчуп: 9 работещи начина за пране на бели дрехи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници