Кога да се пере на 40° е голяма грешка ?

9550
Кога да се пере на 40° е голяма грешка ?
Снимка: iStock

Благодарение на днешните домакински уреди животът ни определено е доста по-лесен. Те са модерни, постоянно подобряват тяхната технология и начин на работа, разработват се нови режими и се осигурява максимална ефективност по време на употреба.

Пералнята е един от най-големите помощници във всяко домакинство. Въпреки множеството програми, които почти всяка пералня има, повечето домакини сякаш залагат “на сигурно” и перат прането си на 40°, така хем внимават с по-деликатните дрехи, на които пише да се перат на 30°, хем прането излиза уж добре изпрано и приятно миришещо.

Защо обаче прането на 40° не е добра идея ?

Размножаване на бактерии

Когато перете дрехите си на 40°, те ще миришат добре, когато ги извадите от пералнята машина, но въпреки свежестта си, ще съдържат едва 15% по-малко бактерии. Ниските градуси по време на пране не са за предпочитане. За да предотвратите оставането на различни микроорганизми, прахови акари и E.coli по дрехите, трябва да ги изперете на по-високи градуси. Разбира се, четете етикетите, защото някои дрехи наистина ще се съсипят, ако ги изперете на програма с по-високи градуси.

Тези две таблетки от аптеката ще премахнат мръсотията и неприятната миризма от пералнята

Петната остават

Когато става въпрос за упорити петна, някои домакини смятат, че температурата на водата не от първостепенно значение. По-важни са количеството и качеството на праха и скоростта на въртене на барабана. Повечето съвременни перални имат система за подаване на кислород, благодарение на която всички замърсявания, които са по дрехите, се премахват. Тази система води до намаляване значението с каква температура е водата, но не напълно. Някои петна просто няма как да се отстранят при 40°. Затова и някои дрехи излизат мръсни и с петна, въпреки че сте ги изпрали в пералнята.

Има и по-подходящи програми за пране

Изборът на 40° програма невинаги е добра идея. Ако дрехите ви не са силно замърсени, може да ги изперете и на 30°, така ще стане по-бързо и ще спестите не само време, но и пари. При силно замърсяване обаче трябва да изберете програма с по-висока температура. Специалистите препоръчват да съобразявате замърсяванията на дрехите с избора на програма.

Хаби се излишна енергия

Пералнята машина работи със студена вода, която загрява до необходимата температура. Колкото по-висока е тя, толкова повече енергия се използва за загряването на водата. Ако искате да пестите пари, трябва да намалите градусите и да перете основно на 30. Разбира се, както споменахме, това невинаги е добра идея, но върши работа за дрехи, които не са силно замърсени.

Има и изключения

Ако дрехите ви имат упорити петна, програма с 40° няма да успее да ги изпере качествено. Тогава ще трябва да изберете такава с по-високи градуси. А когато перете спалното си бельо, без притеснения може да изберете 90-градусова програма. Ленът и памукът се изпират най-добре на 50°.

С тази смес ще забравите за мухъла в пералнята

Когато слагате дрехите си в пералнята, задължително вижте етикетите им. За много тъкани се препоръчва да се използва само деликатен цикъл на пране и градуси не повече от 30, защото горещата вода може да окаже неблагоприятен ефект върху дрехата, например цветът да избледнее, а тъканта да пострада. Затова обръщайте внимание на етикетите на дрехите и ги сортирайте преди пране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com