Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко често трябва да размразяваме хладилника?

24 май 2022, 16:30 часа

Ако не размразявате хладилника си редовно, консумацията на енергия и съответно разходите за електроенергия се увеличават. Обясняваме как работи бързо и безопасно.

Размразете хладилника и съхранявайте правилно хранителни стоки

За да размразите хладилника, първо трябва да го изпразните:

- Най-доброто време за размразяване на хладилника е студен ден. След това можете да съхранявате хранителните стоки на перваза на прозореца, в градината или на балкона. Един ден през зимата е идеален.

- Като алтернатива можете също да планирате размразяване на хладилника в дългосрочен план. Тогава просто купувате съответно по-малко продукти.

- Ако не можете да избегнете размразяването на хладилника, когато температурата е висока, временно съхранявайте храната в мазето. Можете също да поставите храната в кошница или кутия. Добавете пакети лед, които преди това са били във фризера, и увийте одеяло около тях.

Грешките, които костват живота на вашия хладилник

Изключете хладилника

- Извадете всички рафтове от хладилника и ги оставете настрана.

- Разстелете хавлиени кърпи на пода на кухнята пред хладилника. Ако слоят лед вече е малко дебел, поставете дълбока тава за печене или голяма тава на долния рафт на вашия хладилник.

- Оставете леда да се размрази бавно, като оставите вратата на хладилника отворена. За да ускорите процеса, поставете тенджера с гореща вода в затворен хладилник. Топлата пара разтапя леда. Не препоръчваме сешоар поради високата консумация на енергия.

Редовно проверявайте докъде се е размразил ледът

- След 30 до 60 минути отстранете разтопения лед. Бъдете внимателни, когато правите това и не използвайте нож, тъй като това може да повреди хладилника. По-добре е дървена лъжица или дървена шпатула.

- Сега почистете добре хладилника: Избършете вътрешността с оцет и го използвайте, за да почистите рафтовете и отделенията, които са били премахнати.

Тези признаци показват, че хладилникът ви СКОРО ще ви изостави

Подсушете всички повърхности с кърпа

- Сега можете да разтриете вътрешните стени с малко глицерин. Това означава, че новият лед се образува по-бавно и че можете да почиствате по-бързо следващия път, когато размразявате.

- Поставете извадените продукти обратно в хладилника.

Включете хладилника и го настройте на правилната температура

За да може вашият хладилник да работи най-добре, трябва да го размразявате редовно. Колкото повече лед се събира вътре, толкова по-висока е консумацията на енергия. Тъй като дебелият слой лед увеличава количеството енергия, необходимо за охлаждане. Затова размразявайте хладилника си веднъж или два пъти годишно. По този начин той консумира по-малко електроенергия, а вие също така увеличавате експлоатационния му живот.

Съвет: Не оставяйте вратата на хладилника отворена по-дълго, отколкото е необходимо. Това не само спестява електроенергия и опазва околната среда, ледът не се образува толкова бързо. Ако размразявате хладилника редовно, имате и по-малко работа. Леденият слой от няколко години е много по-труден за премахване от ледените кристали, които се образуват след шест месеца.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес