Лесен начин за отстраняване на жълти петна от възглавници без използване на пералня

4536
Лесен начин за отстраняване на жълти петна от възглавници без използване на пералня
Снимка: Pexels.com

Непочистването на възглавниците или калъфките създава идеална среда за развитие на бактерии и гъбички. Това може да предизвика алергични реакции или да се превърне в дом за прахови акари, затова те трябва да се почистват на всеки три до шест месеца. Един от основните проблеми с някои от любимите ни възглавници е, че не могат да се перат в пералня. Това са възглавниците от латекс и мемори пяна. Вместо това е необходимо да се перат на ръка. Разбира се, можете да занесете тези възглавници на химическо чистене, но очаквайте да платите солидна сума. При почистване само на петно по възглавницата могат да се използват различни естествени продукти, включително сода за хляб и бял оцет. Тъй като оцетът е киселина, той помага за премахването на всякакви петна от възглавниците.

Как да се отървете от ужасните жълти петна по спалното бельо

Този метод е чудесен за трудни петна, които може да са останали там за известно време. Първо, покрийте петното или жълтата следа с бял оцет, като се уверите, че е напълно наситен. След това смесете сода за хляб и бял оцет в съотношение 1:1, докато се получи паста. Експертът по почистване препоръчва да втриете тази паста в петното и да я оставите за няколко минути, за да подейства. Използвайте мокра кърпа, за да отстраните пастата напълно. Лимоновият сок също е киселина и действа като естествен избелващ агент, който лесно премахва петна. За да направите домашна отвара по подобен начин, смесете две части топла вода с една част лимонов сок. Използвайте чиста кърпа или малка хавлиена кърпа, за да намажете петното със сместа, като повтаряте тази стъпка, докато петното не излезе напълно. Можете също така да използвате сол и лимонов сок за почистване на петна. Нарежете пресен лимон или просто лимонов сок и изсипете или изстискайте сока върху петното. Уверете се, че покривате петното напълно.

Прост трик за отстраняване на жълти петна от възглавниците

Изсипете сол върху лимоновия сок и петното, преди да използвате суха кърпа, за да попиете сока и солта, докато петното изчезне. Намажете, вместо да търкате, тъй като солта може да надраска възглавницата. След това изплакнете петното добре с вода. За възглавници, които могат да се поставят в пералня, направете справка с етикета им, за да видите кое пране и температура са най-подходящи за тях. Когато ги перете, уверете се, че използвате мек прах за пране и включвате допълнителен цикъл на центрофугиране в края, за да се отървете от колкото се може повече влага, за да предотвратите натрупването на мухъл. Възглавниците с пера могат да се перат по същия начин като пухените възглавници. Те обаче трябва да получат настройка за щадящ цикъл поради това, че са изработени от естествени материали. Все пак проверете етикета за грижа за пълни инструкции. 

Как да премахнем жълтите петна от калъфките на възглавниците?

За да запазите свежестта на възглавниците между отделните пранета, използвайте оцет или сода бикарбонат - два чудесни продукта на достъпни цени. Киселинността на оцета действа като отличен възпиращ фактор срещу праховите акари. Ако смесите малко от него с вода и няколко капки етерично масло по ваш избор, възглавницата ви ще ухае свежо. Най-добър е дестилираният бял оцет и разтворът трябва да се пръска, а не да се излива, върху цялата възглавница. Може би сте виждали в интернет хакове как да почистите леглото си със сода бикарбонат. Въпреки че е намерил своето място в интернет, този съвет се използва от десетилетия за освежаване на матраци. Трикът е да поръсите вашия със сода бикарбонат и да го оставите за няколко часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com