Лесен начин за поддръжка на завесите за душ в банята

8348
Лесен начин за поддръжка на завесите за душ в банята
Снимка: Brett Hondow / Pixabay

Изглежда, че почистването на завесите в банята не е проблем, защото те постоянно се „мият“, докато вземате душ или други водни процедури. Но това е заблуда и това трябва да се промени. Нека да поговорим за това, на което трябва да обърнете огромно внимание.

1. Грижата за завесите за душ е различна за различния материал, от който са направени. Може би завесата изобщо не е предназначена за пране.

Полиетилен

Какво може да бъде по-практично от старото доказано PET фолио? Тази завеса издържа не само на пране, но дори и на почистване с четка. Но не се препоръчва да я перете в перална машина - боята може да се похаби.

Винил

Този материал се счита за деликатен и не е подходящ за автоматично пране. За предпочитане е това да се прави само на ръка. Причината е, че може да се появят прегъвания в машината върху пердето. Но преди да започнете да перете, би било по-добре да погледнете етикета с препоръките на производителя.

Полиестер

Това е най-лесният материал - можете да го перете на ръка или в перална машина и всичко ще е наред. Само трябва да премахнете халките, на които се държи пердето на пръта.

С тези бабини трикове само за 5 минути всяка баня ще свети от чистота

2. След това преценете колко е мръсно. Ако като цяло завесата е чиста, но отделни петна са неудобни, тогава е по-лесно да извършите локално почистване. Ако има неприятна миризма, жълто покритие или много петна, тогава прането или почистването е задължително.

Петна

Следите от варовик или ръжда ще бъдат премахнати с 9% хранителен оцет, лимонена киселина или лимонов сок. Продуктите се нанасят върху петната и се оставят за 10-15 минути, след което се почистват с гъба или четка.

Мухъл

Трябват ви 1 чаена лъжичка сода за хляб, 2-3 капки амоняк, разбъркайте и третирайте петната, като оставите за 10-15 минути. Почистете, изплакнете и подсушете. Можете да използвате хлорна белина, но само ако не се страхувате, че боята ще се повреди.

Как лесно и бързо да почистим банята с някои кулинарни съставки?

3. За да изперете пердетата в пералнята, първо трябва да ги накиснете за 1-2 часа във воден разтвор на хлорна белина, и е по-добре да го направите в банята.

Завесите се пускат в пералнята заедно с кърпи, така че да не се мачкат и мръсотията да се почиства по-добре. Можете да използвате прах за пране, не забравяйте да изберете деликатен режим, температурата на водата да не е по-висока от 40 градуса и без центрофуга.

4. Перете пердетата на ръка със сапун за пране или перилен препарат, в топла вода (40 градуса), може да използвате четка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com