По заръките на баба - Как да чистите от прах жилището по такъв начин, че да избегнете алергията?

4153
По заръките на баба - Как да чистите от прах жилището по такъв начин, че да избегнете алергията?
Снимка: iStock/Guliver

Алергията е неприятно заболяване, което може да се нуждае от спешна лекарска намеса или от системен ежедневен прием на лекарства. И докато лесно може да се справите с хранителна алергия или такава към определени съставки и медикаменти, избягвайки ги, то алергията към праха е проблем, който трудно се решава, тъй като домашният прах е навсякъде около нас, колкото и усилия да полагаме да поддържаме чисти жилището си и работното си място. И все пак – решение има и е от заръките на баба. Преди да ви разкрием тайните на опита и мъдростта, които ще отговорят на въпроса как да чистите от прах, за да държите алергията далеч, нека научим повече за самата алергия.

Топ трик за почистване на огледалото само за 2 минути без ивици и петна

Какво причинява алергията към праха?

Алергията към праха често е алергия към акарите, които обикновено живеят в домашния прах. Праховите акари са невидими с просто око, така че няма как да осъзнаете, че живеят буквално в спалното ви бельо. Те се хранят с кожни клетки, отделени от вас, и виреят в топла и влажна среда.

Симптомите на алергията могат да бъдат както лека хрема, сърбеж в очите, зачервяване на очите, запушен нос или кашлица, така и тежки и свързани с хрипове, задух, затруднено дишане, поява на астма и животозастрашаващи състояния. Най-застрашени са хора с фамилна анамнеза за алергии, децата. Висок риск представлява и излагането на високи нива на акари, когато това се случва в ранна възраст. Това означава, че ако днес отглеждате дете в среда с много акари, то увеличавате риска му да развие алергия в по-късна възраст. Понякога причината за алергията се крие в мухъла и влагата, в домашните любимци, в насекомите у дома. Често за справяне с алергията към домашния прах е нужно медикаментозно лечение, но то няма как да е успешно, ако не отстраните причинителя. Да видим какво съветва по въпроса баба, която ще ви научи как да чистите от прах жилището, за да нямате алергични реакции.

Най-евтиният и ефективен начин за бързо почистване дори на най-мръсната фурна

Как да чистите от прах и да държите алергията далеч – съветите на баба

1.       Освободете пространството

Баба ви не е имала 101 шишенца с козметика на рафтовете, 200 лака, 300 книги и 999 сувенира. Изхвърлете всичко старо и излишно или го подарете, приберете книгите в затворени стъклени полици, сувенирите са спомени и имат нужда от дом – кашон, кутия, но мястото им не е на рафта. Колкото по-претрупано е пространството, толкова повече прах ще се задържа. Декорът следва да е минимален и да е само от предмети, които лесно се поддържат, почистват, перат.

2.       Внимавайте с мебелите

Баба ви едва ли е имала тежка и масивна спалня от истинско дърво. Не я избирайте и вие за дома си. Мебелите от дърво за разлика от тези от ПДЧ или МДФ са много тежки, няма да може да почиствате под и зад тях и реално ще се сдобиете с прах, достоен за книгата на Гинес. Също така, ако дървото е още „живо“ и започне да отделя смола или привлече паразити, то ще усложните състоянието си. Изберете леки мебели, мобилни и само необходимите. Оставете празни пространства, нуждаете се от тях.

3.       Изпирайте често завивките

Баба ви е нямала пералня и дори баня, но е ходела да пере постелките на реката много често. И това съвсем не е случайно.Честото изпиране на спалното бельо ще премахне акарите от него. Същото важи и за одеялата, както и за възглавниците. Всъщност имате едно преимущество пред баба ви – може да си закупите антиалергични, както и да използвате пералнята на високи градуси, при които акарите нямат шанс.

4.       Не на килима

Баба ви имала ли е килим? Вероятно в младостта си не. Килимите задържат много прах. Поставете паркет и не го покривайте. Почистването с моп е детска игра, а прахът няма шанс.

5.       Не на влагата

Бабите ви вероятно са ви съветвали да проветрявате и да осигурявате вентилация. Това не е случайно. Влагата води до плесен и мухъл и е опасна за здравето. Сухият въздух убива акарите. Купете влагоабсорбатори и проветрявайте. Дръжте влагата далеч от вас.

И един съвет от нас, който баба не знае, защото не е имала климатик – не пропускайте да го почиствате често и да извършвате профилактика, тъй като той е много важен за качеството на въздуха и липсата на прах.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com