С тази хитринка прозорците остават чисти през цялата година

31658
С тази хитринка прозорците остават чисти през цялата година
Снимка: Thinkstock/Guliver

Миенето на прозорци не е от най-приятните занимания и всяка домакиня ще се съгласи с това. Лично за себе си мога да кажа, че това е най-противното нещо на света.

И не защото съм мързелива или обичам да живея в мизерия. Просто не издържам тази монотонна работа, страх ме е да не падна от високо и не на последно място - не обичам да върша неща, които не дават резултат!

Само помислете колко сила, време и здраве изразходваме, докато мием прозорците. Всички тези стъкла, парцали, вестници, кофи... Просто ужас.

Заставаш от външната страна на прозореца и започваш да се молиш само за едно - да не паднеш. А най-гадното е, че остават чисти само за няколко дни. При първия дъжд целия блясък и чистота изчезват и изглеждат така все едно кравата ги е облизала. Толкова много труд и всичко отива на вятъра!

Фугите в банята ви са напукани и грозни? Това е решението!

Ако трябва да бъда честна, винаги съм миела прозорците два пъти в годината - през пролетта и в края на есента. И отдавна съм изгубила надежда, че мога да се радвам на чисти прозорци през цялата година, затова просто се старая да поддържам някаква чистота.

Наскоро обаче говорих с приятелка и някак си разговорът стигна и до омразните прозорци. Реших да й се оплача, че скоро пак ще ми се наложи да ги мия. А тя изненадващо започна да се смее.

"Аз имам една рецепта, която използвам отдавна. Благодарение на нея отдавна не се мъча. Веднъж годишно ги покривам със защитен разтвор и си свиркам. Прозорците винаги блестят. Освен това не полепва никакъв прах и мръсотия", каза ми тя.

"Такава прекрасна рецепта ще ми бъде полезна", помислих си аз, и бързо намерих лист и химикалка, за да я запиша.

Тенджерите ви ще заблестят като нови, ако направите това

Както каза приятелката ми, съставките са изключително прости. Най-важни са пропорциите и кристално чистите прозорци, върху които трябва да се нанесе разтворът.

За един прозорец е нужна капачка от най-простия омекотител за пране, но както показа практиката, тази пропорция е достатъчна за два стандартни прозореца. Изсипвам омекотителя в малък съд и добавям половин чаша преварена топла вода и една супена лъжица глицерин.

Разбърквам добре и оставям за около 10-15 минути.

През това време се залавям с прозорците. За да не си вгорчавам живота с парцали и вестници, използвам специални магнитни четки, които измиват прозореца и от двете страни. Раз-два и прозорецът е готов. И най-важното - няма никакъв риск да полетя отвисоко.

Тъй като след четките прозорецът е сух, веднага нанасям вълшебния разтвор върху стъклото. Капвам по няколко капки върху всяка четка и бързо минавам цялата повърхност, за да няма време разтворът да изсъхне.

Премахнете ръждата по тоалетната чиния за 15 минути

Честно казано, не възлагах големи надежди, когато го направих първия път, но както се казва - практиката ще покаже. Измих прозорците около 23-24 май. Още на първия дъжд видях как капките буквално се търкалят по стъклото. Още тогава разбрах, че методът работи.

Може и да не ми повярвате, но и сега прозорците ми продължават да блестят, сякаш са току-що измити. Това е просто някакво чудо!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Седем неща, които могат да се почистват с обикновена пяна за бръснене

Кои места в дома ни събират най-много прах?

Мечтаете за идеално чисти прозорци? Вземете филтър за кафе

Скритата заплаха от алергии в домашната среда

4 лесни трика за по-чист матрак

Ще влошите положението: 10 неща, които не трябва да се чистят често

Почистване на фурната за под 10 минути – напълно възможно е!

Лесен начин за почистване на микровълновата печка без детергенти

Почистване на плочки в банята от варовик – ето как се прави бързо и лесно

Как лесно да махнем мухъла по фугите в банята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...