С тези препарати ще се отървете от мухъла в банята

6470
С тези препарати ще се отървете от мухъла в банята
Снимка: iStock/Guliver

Справянето с мухъла в банята може да бъде често срещано домашно предизвикателство, но с правилните домашни препарати можете ефективно да почистите и да предотвратите повторната му поява. Мухълът се развива добре във влажна и мокра среда, което прави баните, с тяхното често излагане на вода, податливи на неговото развитие. Ето някои основни домашни препарати и стъпки за справяне с мухъла в банята.

Първо, съберете необходимите консумативи за почистване. Ще ви е необходим разтвор за унищожаване на мухъл, например смес от равни части бял оцет и вода или водороден пероксид. Освен това може да са ви необходими четка за почистване, стара четка за зъби и микрофибърни кърпи за избърсване на повърхностите. Осигурете подходяща вентилация, като отворите прозорците или използвате вентилатори, за да намалите влагата по време на процеса на почистване.

Ако видите черен мухъл, трябва да го почистите веднага

Преди да започнете да почиствате, премахнете всички предмети или безпорядък от банята, за да имате лесен достъп до всички засегнати зони. Възползвайте се от тази възможност, за да разчистите и подредите основните вещи в банята. Това не само ще направи процеса на почистване по-ефективен, но и ще помогне за предотвратяване на бъдещо развитие на мухъл.

След това обърнете внимание на плесента върху различни повърхности. Почистете фугите за плочки, завесите за душ и всички други засегнати зони с избрания почистващ разтвор. Обърнете специално внимание на ъглите, пукнатините и местата, склонни към натрупване на влага. При упорита плесен оставете почистващия разтвор да подейства известно време, преди да търкате. Не забравяйте да носите предпазни средства, като ръкавици и маска, за да сведете до минимум излагането на спори на плесени.

След почистването изплакнете обилно повърхностите, за да отстраните остатъците от почистващия разтвор. Подсушете напълно зоната с помощта на кърпи или платове, тъй като плесента се развива добре във влажни условия. Помислете за използване на чистачка за стените на душа, за да отстранявате излишната вода след всяка употреба, като по този начин намалявате влагата, която насърчава развитието на плесени.

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

За да предотвратите повторното появяване на мухъл, въведете редовен режим на почистване. Ежеседмично избърсвайте повърхностите, особено в зоните с висока влажност, с разтвор за унищожаване на плесени. Следете за течове и ги отстранявайте своевременно, за да предотвратите натрупването на вода. Помислете за инвестиция в изсушител, за да поддържате оптимални нива на влажност в банята.

Справянето с мухъла в банята изисква комбинация от ефективни почистващи разтвори, подходяща вентилация и проактивни мерки за предотвратяване на натрупването на влага. Като включите тези домашни препарати в рутинната си работа, можете да поддържате чиста и свободна от мухъл среда в банята. Редовното внимание към чистотата и контрола на влагата ще допринесе за по-здравословно и комфортно жизнено пространство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com