Съвети как да почистим ефективно фугите на плочките

15837
Съвети как да почистим ефективно фугите на плочките
Снимка: Myriams-Fotos / Pixabay

Почти всеки има плочки в дома си. Затова си струва да знаем с какво да почистим подовите плочки, така че да ни служат възможно най-дълго. В следващите няколко реда ще ви споделим няколко полезни съвети и отговори на най-често срещания въпрос, свързан с плочките – с какво да почистите мръсните фуги на пода?

Плочките често се избират за помещения, които са най-податливи на цапане, като коридори, мокри помещения, бани и кухни. Въпреки това, самите плочки трябва да бъдат правилно обгрижвани, за да се радват на оригиналния си вид дълги години. Основните дейности по грижа включват измиване и защита на самите плочки, както и на фугите между тях.

С какво да почистваме плочки и фуги? Как да почистите повърхности, покрити с мазни петна, и тези, засегнати от мухъл или гъбички? Ще научите всичко това, като прочетете тази статия.

Грижата е ключът! Как да почистваме плочките и как да ги поддържаме?

Много хора, решили да поставят плочки в дома си, на балкон или тераса, се чудят с какво да почистят плочките, за да възвърнат предишния им вид. Много проблеми се свеждат до почистване на фугите.

Най-лесният и бърз начин, разбира се, е да използвате готови химикали, които се предлагат в магазините. На рафтовете ще намерите огромен избор от продукти за почистване на плочки. Подобни препарати са предназначени и за грижа за фугиращата смес.

Как да почистите плочки и фуги с тези средства? Ще намерите цялата информация на опаковката. Не забравяйте обаче, че те са доста инвазивни и неправилно избран продукт може да увреди повърхността на плочките и фугите.

Преди да изберете правилния препарат, прочетете етикета и препоръките на производителя. Изберете продукта според вида на вашите плочки.

След като закупите подходящия препарат, следвайте инструкциите на производителя. Придържайте се към пропорциите и не превишавайте времето за оставяне на химикала върху повърхността на плочките. Всяко отклонение от препоръките може да причини повреда, например малки пукнатини или матиране на повърхността и обезцветяване.

Друг домашен метод за почистване на плочки е използването на сапунена вода и сода за хляб. Този тип разтвор се използва най-добре за утайка от твърда вода. В случай на мазни петна най-добре е да използвате разтвор на еманична сол и препарат за миене. И двете съставки трябва да се смесват в съотношение 1: 1. Можете да се отървете от котлен камък с лимонена киселина и топла вода. За да направите това, смесете две супени лъжици лимонена киселина с две чаши топла вода. Можете също да добавите малко течност за миене на съдове към разтвора. За търкането използвайте стара четка за зъби с по-голяма твърдост на косъма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com