Бил Гейтс и Пол Алън регистрират търговската марка Microsoft

4696
Бил Гейтс и Пол Алън регистрират търговската марка Microsoft
Снимка: Getty Images

1976 г.

На 26 ноември 1976 година е регистрирана търговската марка “Майкрософт”.

"Майкрософт Корпорейшън" (Microsoft Corporation) е американска компания, специализираща се в разработването на софтуерни продукти за персонални компютри. Седалището е в Редмонд, щата Вашингтон. Компанията е основана през 1975 г. в Албърк, щата Ню Мексико, от програмистите Бил Гейтс и Пол Алън.

Открит е естественият спътник на Юпитер Йокаста

Йокаста е естествен спътник на Юпитер. Открит е от екипа от астрономи Скот Шепърд, Дейвид Джуит, Янга Фернандез и Юджийн Маниер на 23...

През 1983 г. Microsoft официално съобщава за пускането на пазара на техния продукт - Windows. Windows 1.0 е графичен интерфейс (GUI) за операционна система (MS-DOS), която първоначално е пусната на пазара от IBM и е била използвана в персонални компютри от 1981 г. Но по-късно от IBM решават, че продуктът не е успееш и го продават, именно на Microsoft. И именно Windows превръща “Майкрософт” в мощна глобална корпорация, която е вече има на пазара много версии на Windows - показателна за корпорацията е 1998 г., когато продажбите на компанията са в размер на 14,5 млрд. долара, от които 4,5 млрд. долара са чиста печалба.

Първата независима версия на Microsoft Windows, версия 1.0, пусната на 20 ноември 1985 г., постигнала малка популярност. Щяла е да бъде наречена "Интерфейс мениджър", но Роулънд Хансън, началникът на маркетинга в Microsoft убедил компанията, че името "Windows" ще допадне повече на клиентите.

Windows 1.0 не бил напълно операционна система, а по-скоро "операционна среда", разширение на MS-DOS, и споделяла грешките и проблемите на MS-DOS. Първата версия на Microsoft Windows включвала проста графична програма за рисуване, наречена Windows Paint, програма за писане Windows Write, календар с възможност за вписване на уговорки в него, личен информационен мениджър - "cardfile", бележник Microsoft Notepad, часовник, контролен панел, компютърен терминал, клипборд - "Clipboard" и RAM драйвер, а също и MS-DOS Executive и игра "Reversi".

През 1999 г. компанията става най-скъпата компания в света с пазарна капитализация от 620,58 млрд. щатски долара. През август 2012 г. Епъл подобрява този рекорд като постига пазарна капитализация от 623 млрд. щатски долара.

Застрелян е Джон Кенеди

Джон Фицджералд Кенеди (29 май 1917 – 22 ноември 1963), често се изписва Джон Ф. Кенеди, JFK (Джей Еф Кей) или Джак Кенеди, е 3...

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Започва Оборищенското събрание

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Фриц Фреленг и Дейвид Де Пати създават Пинко Розовата пантера

Принц Чарлз се жени за дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com