Бъкингамският дворец обявява годежа на принц Чарлз и лейди Даяна Спенсър

21683
Бъкингамският дворец обявява годежа на принц Чарлз и лейди Даяна Спенсър

1981 г.

Всъщност Даяна среща за пръв път принц Чарлз през 1977 г., докато е още 16-годишна – тогава той излиза със сестра й лейди Сара Спенсър.

Едва през лятото на 1980 г. Даяна за първи път събужда интереса на Чарлз като потенциална годеница. Това става по време на един уикенд в провинцията, когато тя го наблюдава как играе поло. След това той я кани на друг уикенд на кралската яхта „Британия” и в кралската резиденция Балморал, Шотландия, където я представя на родителите си и тя получава тяхното одобрение.

Карл Маркс и Фридрих Енгелс публикуват Комунистическия манифест

„Манифест на Комунистическата партия“, публикуван за първи път на 21 февруари 1848 г., е считан за едно от най-значимите ...

В началото на трийсетте си години, Чарлз е под сериозен натиск да се ожени. Юридически единственото изискване към него е съпругата му да не е римокатоличка; предпочитанията са тя да е от англиканската църква. За да получи одобрение от семейството му и неговите съветници, всяка потенциална съпруга е трябвало да има кралски или аристократичен произход, както и да е девствена. Даяна напълно отговаря на високите критерии.

След това двойката продължава да се среща в Лондон и на 6 февруари 1981 г. Чарлз прави официално предложение за женитба, което Даяна приема. Годежът им е обявен официално на 24 февруари, когато престолонаследникът подарява на принцесата пръстен за £30,000 с 14 диаманта и сапфир. Сватбената церемония е в катедралата „Свети Павел”, тъй като в нея има повече места, отколкото в Уестминстърското абатство, обикновено ползвано за кралските бракове. Роклята на Даяна е оценена на £9000 и има 25 фута дълъг шлейф и най-фина дантела.

През 15-годишния брачен живот Даяна е наричана "принцеса на народа" (people's princess), изявява се като забележителна личност, допринесла за развитието на благотворителността по света с многобройни изяви в тази област.

Още преди да са изминали 10 г., бракът между Даяна и Чарлз започва да се разпуква и разпада, нещо, което първоначално е отричано, а след това превърнато в сензация от световните медии. Принцът и принцесата говорят пред медиите чрез свои приятели, обвинявайки се един друг за провалянето на брака си.

Руският писател Лев Толстой е отлъчен от Руската църква за романа си "Възкресение"

Лев Николаевич Толстой е руски писател, автор главно на романи и разкази, в по-късната част от живота си — и на пиеси,есета и р...

Принцът и принцесата на Уелс се разделят на 9 декември 1992. На 3 декември 1993 г. Даяна оповестява оттеглянето си от обществения живот. Чарлз подновява старата си предбрачна връзка с Камила Паркър-Боулс. Попитана каква е ролята на Камила за разпадането на брака, Даяна отговаря: "Е, в този брак ние бяхме трима, така че беше малко пренаселено". През 1995 г., по време на интервю за популярната телевизионна програма „Панорама“, Даяна потвърждава, че има връзка с инструктора си по езда Джеймс Хюит. Чарлз вече потвърдил своята извънбрачна връзка година по-рано в интервю.

Като директно следствие от интервюто на Даяна за „Панорама“ кралицата Елизабет II моли през декември 1995 г. Чарлз и Даяна за "ранен развод". На 20 декември 1995 г. Бъкингамският дворец публично съобщава, че кралицата е изпратила писма до Чарлз и Даяна, съветвайки ги да се разведат. С подкрепата на министър-председателя и на висшите съветници това решение е взето след седмици обсъждане. Принц Чарлз незабавно се съгласява с предложението. Даяна оповестява своето съгласие чак през февруари 1996.

На 31 август 1997 г. Даяна загива при автомобилна катастрофа в тунела Понт де лАлма в Париж, заедно с Доди Ал-Файед и с мениджъра по сигурността на хотел „Риц” Анри Пол, който е шофирал наетия „Мерцедес-Бенц” S280. Колата им се блъска в тринадесетата колона на тунела. Двулентовият тунел е построен без метална бариера между колоните. Нито един от четиримата пътници в колата не е бил с предпазен колан.

Източник: Уикипедия

В околоземна орбита е изстреляна космическата станция Мир

„Мир“ е съветска (по-късно руска) орбитална станция. „Мир“ е първата дълговременно обитаема станция и първата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Започва Оборищенското събрание

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Фриц Фреленг и Дейвид Де Пати създават Пинко Розовата пантера

Принц Чарлз се жени за дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс

Открита е статуята Венера Милоска

Световен ден на здравето

Капитан Робърт Пири достига Северния полюс

Катинското клане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com