X
 
 

България и Румъния стават членки на ЕС

1815 2
photo of България и Румъния стават членки на ЕС
Снимка: iStock/Guliver

2007 г.

Разширяването на Европейския съюз е процеса на разрастване на Европейския съюз, при който се приемат нови държави членки.

Началото на процеса се поставя от шест държави, които основават Европейската общност за въглища и стомана през 1951 г. От тогава броят на държавите членки на ЕС се е увеличил до 28, след като България и Румъния стават членове на ЕС на 1 януари 2007 г., а Хърватия - през 2013 г.

В България се учредява профашистка младежка организация Бранник по подобие на Хитлерюгенд

Бранник е младежка организация, създадена на 29 декември 1940 г., с приемането на „Закона за организиране на българската младеж...

За в бъдеще броят на страните членки може да достигне 30 или повече, тъй като на Европейския съвет в Солун държавите от Западните Балкани получиха обещание за бъдещо членство, когато изпълнят копенхагенските критерии.

За да бъде присъединена към ЕС, желаещата страна трябва да отговори на икономически и политически условия, познати още като „копенхагенски критерии“ (установени след срещата на високо равнище в Копенхаген през юни 1993), които изискват наличието на стабилно демократично управление, което зачита правото на закона, и съответните свободи и институции. Съгласно Маастрихтския договор всяка страна членка на Европейския съюз, както и Европейския парламент, трябва да одобрят всяко едно разширяване.

Процесът на разширяване е основният двигател на друг по-общ европроцес, известен като „европейска интеграция“, който представлява засилване на сътрудничеството между държавите-членки на ЕС с цел постепенно хармонизиране на техните закони.

На извънредно заседание 37 НС гласува оставката на правителството на Жан Виденов

Жан Василев Виденов е български политик, председател на БСП от декември 1991 до декември 1996 и министър-председател на България през...

България и Румъния приключват преговорите и затварят всички глави на договорите си за присъединяване. След подписването им страните стават пълноправни членки на съюза от 1 януари 2007 година. Успешно преодоляват опасността от въвеждане на така наречената предпазна клауза, която би могла да забави присъединяването с 1 година, ако обещанията, дадени от съответната страна, не са спазени.

България приключва преговорите си през юни 2004 и подписва договора си на 25 април 2005 г. Става пълноправен член на ЕС на 1 януари 2007 г., заедно с Румъния. Държавата е взела мерки за скорошно присъединяване към Еврозоната (зоната на използване на еврото като валута) евентуално от 2012 г. Валутата на страната (лев или BGN) е фиксирана към еврото с курс 1,95583 лева за 1 евро.

Румъния приключва преговорите си през декември 2004 г. и подписва договора си на 25 април 2005 г. За присъединяване към Еврозоната на страната ще е необходим по-дълъг период, отколкото на България.

Левски е заловен до Къкринското ханче

Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската наци...

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Абе, идиот Драганова! Нашите предци не са мечтали това! Ебаха мамата на държавата! Няма проблем! Скоро т.нар. ЕС няма да съществува! Педали
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    FUC* OFF eu FUC*OFF. Брътвежите на м.драганова от фейсбук. Само ,че това либерастко нещо си е избрало да бъде зад бандата герб , а не класическа дясна отпДЪЧка. Кои донесоха страданията бе ? Тези некадърници*чки съсипали Социализма и с неговият грешен градеж Тяхното уродливо потомство /станишев* кунева/ днес сериозни есеци*ки. ПЪЛНА ИЗМЕТ FUC*OFF eu FUC* OFF
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.