X
 
 

България и Румъния стават членки на ЕС

1815 2
photo of България и Румъния стават членки на ЕС
Снимка: iStock/Guliver

2007 г.

Разширяването на Европейския съюз е процеса на разрастване на Европейския съюз, при който се приемат нови държави членки.

Началото на процеса се поставя от шест държави, които основават Европейската общност за въглища и стомана през 1951 г. От тогава броят на държавите членки на ЕС се е увеличил до 28, след като България и Румъния стават членове на ЕС на 1 януари 2007 г., а Хърватия - през 2013 г.

В България се учредява профашистка младежка организация Бранник по подобие на Хитлерюгенд

Бранник е младежка организация, създадена на 29 декември 1940 г., с приемането на „Закона за организиране на българската младеж...

За в бъдеще броят на страните членки може да достигне 30 или повече, тъй като на Европейския съвет в Солун държавите от Западните Балкани получиха обещание за бъдещо членство, когато изпълнят копенхагенските критерии.

За да бъде присъединена към ЕС, желаещата страна трябва да отговори на икономически и политически условия, познати още като „копенхагенски критерии“ (установени след срещата на високо равнище в Копенхаген през юни 1993), които изискват наличието на стабилно демократично управление, което зачита правото на закона, и съответните свободи и институции. Съгласно Маастрихтския договор всяка страна членка на Европейския съюз, както и Европейския парламент, трябва да одобрят всяко едно разширяване.

Процесът на разширяване е основният двигател на друг по-общ европроцес, известен като „европейска интеграция“, който представлява засилване на сътрудничеството между държавите-членки на ЕС с цел постепенно хармонизиране на техните закони.

България и Румъния приключват преговорите и затварят всички глави на договорите си за присъединяване. След подписването им страните стават пълноправни членки на съюза от 1 януари 2007 година. Успешно преодоляват опасността от въвеждане на така наречената предпазна клауза, която би могла да забави присъединяването с 1 година, ако обещанията, дадени от съответната страна, не са спазени.

На извънредно заседание 37 НС гласува оставката на правителството на Жан Виденов

Жан Василев Виденов е български политик, председател на БСП от декември 1991 до декември 1996 и министър-председател на България през...

България приключва преговорите си през юни 2004 и подписва договора си на 25 април 2005 г. Става пълноправен член на ЕС на 1 януари 2007 г., заедно с Румъния. Държавата е взела мерки за скорошно присъединяване към Еврозоната (зоната на използване на еврото като валута) евентуално от 2012 г. Валутата на страната (лев или BGN) е фиксирана към еврото с курс 1,95583 лева за 1 евро.

Румъния приключва преговорите си през декември 2004 г. и подписва договора си на 25 април 2005 г. За присъединяване към Еврозоната на страната ще е необходим по-дълъг период, отколкото на България.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    Абе, идиот Драганова! Нашите предци не са мечтали това! Ебаха мамата на държавата! Няма проблем! Скоро т.нар. ЕС няма да съществува! Педали
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    FUC* OFF eu FUC*OFF. Брътвежите на м.драганова от фейсбук. Само ,че това либерастко нещо си е избрало да бъде зад бандата герб , а не класическа дясна отпДЪЧка. Кои донесоха страданията бе ? Тези некадърници*чки съсипали Социализма и с неговият грешен градеж Тяхното уродливо потомство /станишев* кунева/ днес сериозни есеци*ки. ПЪЛНА ИЗМЕТ FUC*OFF eu FUC* OFF
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 13 декември

Овен През този ден ще бъдете силно изкушени. Не бързайте да консумирате щастието си веднага, нищо че ви е в кърпа вързано. Насладете с...

Последно в Актуално