X
 
 

Гоце Делчев загива при сражение с турците

2859 10
photo of Гоце Делчев загива при сражение с турците
Снимка: Интернет

1903 г.

Гоце Делчев е роден в Кукуш през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви, като неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са революционери от ВМОРО. Завършва българско униатско начално училище, а след това българска екзархийска прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, където създава таен революционен кръжок заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

През 1891 година постъпва във Военното училище в София, но заради участието му в социалистически кръжок е изключен само месец преди дипломирането му. В резултат той решава да се бори за свободата на Македония, като за изграждането на революционна организация смята да използва вече изградената образователна мрежа на Българската екзархия. През есента на 1894 година е назначен за екзархийски учител в Щип, където учителства до 1896 година.

Революционна дейност

Адолф Хитлер и Ева Браун се самоубиват в бункер в Берлин

На 30 април 1945 г немският политик и райхспрезидент на Германия Адолф Хитлер се самоубива. В ранните часове на 29 април 1945 г. той с...

В Щип Гоце Делчев се среща повторно с Дамян Груев, един от основателите на БМОРК, и е привлечен в организацията, на която по-късно става фактически ръководител. През това време организира пограничните пунктове на организацията в Кочериново, Рила, Кюстендил, Дупница и др. и на нелегалните канали към вътрешността на Македония. През лятото на 1896 участва в работата на Солунския конгрес на ВМОРО и заедно с Гьорче Петров изработва програмата и устава на Българските Македоно-Одрински революционни комитети, който предвижда изграждането й на демократични основи.

От есента на 1896 той става учител в Банско, където работи два месеца и успява да изгради широка организационна мрежа от комитети в пограничните райони на Разложко и Горноджумайско като достига и до Неврокопско. След това става задграничен представител на организацията в София. Като такъв участва в заседанията на Върховния македоно-одрински комитет. Същевременно като главен четнически инспектор и с помощта на български офицери създава четническия институт на ВМОРО в Княжество България, който започва да изпраща подготвени четници и войводи във вътрешността на Македония и изиграва основна роля в масовизирането на движението. Полага големи усилия и за снабдяването на организацията с оръжие и пари.

Като главен ревизор на четите Гоце Делчев предприема няколко обиколки из Македония, Одринска Тракия и Родопите. Тези региони са разделени на революционни окръзи. В 1897 година обикаля Мелнишко и посвещава учителите Георги Поцков, Павел Георгиев, учител в Кашина, Никола Найденов от Ковачево, братя Темелкови от Орман. Основава революционен комитет в Мелник и назначава за негов ръководител Илия Даскалов.

През зимата на 1900 година той пребивава известно време в Бургас. Там основава в двора на Минковия хан фабрика за бомби, чийто динамит е използван и при Солунските атентати и там предлага Михаил Герджиков да оглави въстанието в Одринския революционен окръг. През месец март, Делчев придружен от Лазар Маджаров се отправя на обиколка в Одринска Тракия, завръща се в Бургас в средата на април.

Създадено е Българското опълчение

Българското опълчение е военна част от състава на Действащата Руска армия на Балканския полуостров, в която българи-доброволци и руск...

През 1902 година заедно с Гьорче Петров участва в изработването нова програма и устав на организацията. Тя вече си поставя за цел привличането и сплотяването „на всички недоволни елементи в Македония и Одринско, без разлика на народност“ и за извоюване на пълна политическа автономия. По това време името на организацията е Тайна македоно-одринска революционна организация. Въпреки постигнатите успехи в организационното й изграждане Г. Делчев все още не е убеден, че тя е готова да пристъпи към въоръжено въстание, поради което се противопоставя на взетото в негово отсъствие решение от Солунския конгрес от 1903, за вдигане на въстание през пролетта на същата година. Заедно с Даме Груев и други революционни дейци успяват да отложат обявяването на въстанието за лятото на 1903 година, както договарят и промяна на предвидената тактика. Така планът за повсеместно и масово въстание се трансформира в партизанска война, т. е. да се обяви главно в планинските и полупланинските райони и в него да вземат участие предимно сформираните за тази цел въоръжени чети.

Убийството на Гоце Делчев

През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста — на железопътната линия Солун — Одрин. В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг четата му попадна в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги потеря Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

10 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 2.3 - написаното от ЯВОРОВ е 1:1 с днешната ситуация 4 2.3 - написаното от ЯВОРОВ е 1:1 с днешната ситуация преди 8 месеца Профил на трол?
  Русофилите и тогава и днес са националисти, обаче не Българи! Естествено, че лансирането за излизане на България от Нато е руска поръчка. Но, подобно тласкане на обществените нагласи е призив към СЕПАРАТИЗЪМ и трябва да попадне под ударите на закона, както в Каталуня – Сидеров и Марешки пак се насраха и опръскаха Бацината стряха… но руснаците чрез такива владеят много бизнези в България. Европа до виж още ›› пуска да сме буфери но това НЕ е в интерес на Българите Мачкат ни всякакви руски нищожества и слугинажа им - бай Тошо и той редовно насърчаваше снишаването с усмивка. Снишете се, наведете се, поклонете се, докато забравите, че сте БЪЛГАРИ и бъдете русороби завинаги!!! Стигнаха дотам, да вменяват робската психика, като национален манталитет на Българите. Ето така се унищожава нация - подтиснатия роб е никой, не е човек. В главата му са останали само плътските инстинкти. Да се наяде, да се напие, да каже някоя мизерия по адрес на комшията си, за да се успокои, че и другите са боклуци, като него – ставаме като русофицираните народи от столетия - кокошките в кокошата си слепота кудкудякат според случая - отгоре им е двуглавия орел
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ‘’Уверяваха ни генерали, че да се ограничи войната до Балкана, била с Рейхщадското съглашение – да се освободи България до Балкана за полза на Русия, като компенсация за Босна и Херцеговина. Вдигнахме голяма врява. Един протест, покрит с хиляди подписи, се поднесе на граф Игнатиев Заяви му се, че без Румелия и без Македония, едно княжество до Балкана не го щем. Една църковна област е предпочтител виж още ›› на за интересите на българския народ, от колкото едно княжество до Балкана, което ще раздели и разнебити българския народ. Да уредим в договорът да се каже, че се урежда една българска държава с всичките области населени от българите - прокарала се Румелия , но Македония останала вън, незачислена, в новообразуваната българска държава. А Цариградската конференция беше определила границите на автономна България по султанската карта на Българската Екзархия . Питахме: защо руските войски не отидоха да окупират Македония? Препятствие нямаше. Турските войски бяха напуснали . Рейхщагското съглашение да се образува руски протекторат до Балкана, обясняваше защо не се окупира от руските войски и Македония .СветиСтефанска България беше образувана велика на „книга"да имаше какво да се орязва. Ние, българите искахме да пратим в Берлин пълномощна делегация. Да заявим на силите, че ние българите и под султанския режим се радвахме на общинска автономия и че сме ревнители за независим политически живот - не щяха и да чуят: „Не трябва да се бъркаме в политиката. Русия воюва: тя ще е в Берлин, на конгреса" Когато на конгреса в Берлин кроеха границите на българското княжество, мислеха колко да се даде на Русия. Ето за това планът на русия е бил и е – да се повърне България според Рейхщагския план, за да стане Мизия руска губерния за компенсация на русия за позора в Кримската война.’’СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ МЕТОДИЙ, 50 годишен деец за освобождението на стара България Македония, стар българин Македонец
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ‘’Несполуката на Русия в съпротивлението й за Съединението и неуспеха на сърбите във войната, осуетиха нейния план за намалението на България. Ожесточи се Великия грях на България се извърши. Изпъдихме добрия княз, мъченика за благото на България, изпъдихме го ние, гяури (предатели), по внушение на Русия. Целта се обнаружи. Русия побърза да изпрати в България своя комисар, като генерал-губернатор виж още ›› на Задунайска губерния. Това е факт. Покойния Стефан Стамболов издигна високо знамето на независимостта и отсече: „долу ръцете". Той изпъди комисарят. Спаси Българията. Ако не беше бил Стамболов, България щеше да е руска задунайска губерния. Много съжаляват гяурите русофили, как се оттърва България!! Против волята на Русия се избра за княз Фердинанд. Той, с амбицията за величие, бил опасен за руските планове. Погромът на България 1913 имаше за цел изпъждането на нашия цар. Търпи ли се тоя „личен режим” викат от Русия. „Да ви изпратим ние от тук комисар, без личен режим, да ви управлява: това заслужавате, бе „гяури? Угрозата за русия идеше от разширението на българската държава. Тая мисъл, че България ще си иска Цариград, се предносеше в грижите на руското правителство още преди разрешението на църковния въпрос от султана -когато настоявахме, че границите на българската църква трябва да се простират до там, до гдето българския народ е в множество, граф Игнатиев възразяваше: „Вие искате целия Балкански полуостров и Цариград”. Автономията на Източна Румелия създаде условията за нейното присъединение към Княжеството и за туй се издигна като плашило за руското правителство, че ако се даде автономния на Македония, и тя ще се присъедини на България. От там и препятствията от русия ... ’’
  : 3 !
 • убийството на Г.ДЕЛЧЕВ е важно за русия колкото убийството на ЛЕВСКИ 3.2 убийството на Г.ДЕЛЧЕВ е важно за русия колкото убийството на ЛЕВСКИ преди 8 месеца Профил на трол?
  ‘’... деятелността на македонските комитети, многочислените чети, създаваха едно положение, което противоречеше на руското правителство да се даде на Македония един облик, че е област ‘’населена от сърби’’с цел да бъде Македония поделена между сърби и гърци. Уголемяването на Сърбия в ущърб, за сметка намалението на България, беше решено от руското правителство. Обнаружи се истината, че русия в виж още ›› ъзнамерява да създаде една велика Сърбия Сърбите отвориха консулства в разни градове на Македония, които преобърнаха на пропагандаторски бюра; отвориха църкви, владишки и попски калимавки купуваха за руски пари от Гръцката патриаршия; отвориха училища, за които купуваха ученици срещу плата на родителите им и безплатна храна, дрехи и други залъгалки. Русия на всичко това съдействаше. Руските консули в Македония беха се обърнали на сръбски агитатори, руските консулства предлагаха пари и всевъзможни облаги срещу продаване на българската народност. За да имат по-голям успех трябаше да убеждават света и самите македонски българи, че последните не са българи, а особена народност – ни българска, ни сръбска. Русия заповяда на Славянското благотворително дружество в издадената от него етнографическа карта да отбележи македонските българи с особена боя. Те казваха: Македония може да бъде освободена, само ако македонците се откажат от българското име. Руските консули твърдяха това. Това продължава след 1985 повече от 20 год. Спечелиха само малцина „мъртви души", купени с пари. Недоволни от своя слаб успех си послужиха и с оръжие. Влязоха в споразумение с турската власт и гръцката пропаганда и зеха да изпращат въоръжени банди, които с огън и нож да посърбяват българите в Македония, а които не се съгласяват, да ги изтребяват. До где ще земе Сърбия и до где Гърция, беше известно отдавна, от преди двадесет и повече години С посредството на русия - в Македония се образува заговор против българската народност на консулите руски и сръбски в едно с гръцко-сръбските владици . Оръдията им бяха турските власти и платените руски терористи. В отговор българските революционни комитети земаха мерки за едно всеобщо сериозно въстание. Мисълта, че при сериозно въстание, Европа може от Македония да образува една автономна област, разтревожи русия. Последната знаеше твърде добре, че ако се образуваше от Македония автономна област нямаше да се мине много време , за да се присъедини към България. В сичкия план на русия рухнуваше. Руския тогава посланник в Цариград подбуди турското правителство да вземе мерки за унищожението на тия български комитети - той даде „карт бланш” И турците мълком и ненадейно зграбчиха 150 души най-интелигентни българи от Македония, гудиха ги в параход и, без съд и присъда, изпратиха ги на заточение в дълбока Азия. За това комитетите решиха да повдигнат въстанието преждевременно и прибързано през 1903 г. Значи Русия предизвика преждевременно юлското въстание. Настоя се за промяна на тактика и въстанието не можа скоро да се потуши. Страхът да не би да се осъществи идеята за автономия на Македония, застави русия чрез Зиновиева да настои пред турците да употребят и топове. Разорението и унищожаването с топове на 150 села български в Македония, се дължи на милосердието на русия. Руските консули в Македония, съюзници на сърби, на гърци и на турци против българите, в своите рапорти, които се публикуваха в Петербургския “Държавен Вестник”, обвиняваха българите и оправдаваха турците.’’
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • смъртната присъда на Г.ДЕЛЧЕВ е Страхът на русия от автономна Македония 2 смъртната присъда на Г.ДЕЛЧЕВ е Страхът на русия от автономна Македония преди 8 месеца Профил на трол?
  Гоце Делчев НЕ загива в бой с турския аскер, а е убит поръчково подло на излизане от с. Баница от любители на руския пирог . Същите тези , които спретнаха семейната интрига и съдебни дела на съратника му и най-близък приятел Яворов. Затова сред всичко писано за Гоце Делчев е важна точно биографията му писана от поета с цитирани автентични документи и с последното писмо на Гоце точно до Явор виж още ›› ов, което днес е в открднатия от руските окупатори 1944г. български архив . Яворов пише за Гоце Делчев и две изобщо не познати тук възпоменатални статии:’’... Безбройни са вече имената на оние другари великани, които паднаха и падат и които изумиха света със своя хероизъм и със своята беззаветна самоотверженост. А ТЕХНИЯТ УЧИТЕЛ БЕШЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ... свършил курса на Софийското военно училище в 1894 г., изключен от русофолите , един твърде характерен случай, без да бе произведен в офицерски чин... цели 8години Гоце бе въплощение на някакъв дух: не остана място в Македония и Одринско, дето да не е стъпил неговия крак. За него вредом, дето живеят българи, имаше сигурен подслон. Той създаде първите комитети в селата, първите чети в горите, първите конгреси в градовете. – И въпреки туй неговата скромност бе безподобна, несравняема, едничка по рода си. С това свое качество той поразяваше всички и тогава, когато вече държеше нишките на цялата Организация... При постоянните опасности той бе всякога бодър и засмян, всякога пъргав и безстрашен. Сам се излагаше, но свидно му бе да излага другите... Чужд на всякакъв шовинизъм, той работеше за всички, които страдат под тиранията.И пред неговата пламенна и убедителна реч изчезваха всички национални вражди в името на една самоуправна Македония... И народът по всички краища на Македония и Одринско отдавна му пееше и пее песни – задушевни, пленителни песни... Него нийде никой ни веднаж не предаде, макар султанско ираде да бе определило за главата му 500 и после 1000 лири и бинбашийски чин. – Мисията му на апостол-революционер и несъкрушимата му вяра даваха му оня свеж и разчетлив ентусиазъм, онази свръхчовешка енергия, която поразява и която никога не го напусна. За него нямаше умора. Като вихър кръстосваше той цялата страна. Турците го нарекоха „канатлъ’’. Най-големият враг на организацията Дервиш ефенди за него каза: Кажете на тоя дивен юнак, че желая да го видя и да му се поклоня: ние всички, от цар до последното заптие, отдавна вече сме изморени – само той не се уморява... дочакахме тържеството на безумието в редовете на борците, за които до неотдавна имаше широко място за задружна и обща борба, в името на освободителния идеал. Гоцевите завети бидоха погаврени и дори опетнени с позора на подли братоубийства; местата и ролите се забъркаха; общите врагове на общото дело се оставиха на заден план. И днес воят на безумието продължава да свирепствува в помрачените съзнания... Да, той трябваше да живее. Оплаквайки загиналите наши великани, ний съзираме две незапълнени празнини, две места, които очакват и до днес да бъдат заети от достойни приемници: това са местата на Гоце Делчева и Даме Груева. И ний дълбоко вярваме, че при великия дух, могъщата мисъл, обаянието и примера на двамата живи великани безумието не би взело тия ужасающи размери; самолюбието и егоизмът не биха възтържествували; Революционната организация би намерила сама, чрез собствените си вътрешни сили, пътя на обновлението’’
 • ЗА УДАРИТЕ, КОИТО РУСИЯ НАНАСЯ ДО ДНЕС В/У БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ЦЪРКВА 2.1 ЗА УДАРИТЕ, КОИТО РУСИЯ НАНАСЯ ДО ДНЕС В/У БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ЦЪРКВА преди 8 месеца Профил на трол?
  Негативното отношение на Яворов към руската политика спрямо народа ни е в публицистиката му, като на Раковски, Ботев, Захари Стоянов. Известна е и достатъчно популярна е с бичуващия му език статията за тържествата по случай годишнината от Шипченските боеве. Но най-силно зловредната руска политика Яворов усеща като македоно-одрински поборник, когато ВМОРО се сблъсква най-пряко във вътрешността с р виж още ›› ежисираната дейност на руските дипломати в Македония и на руския пълномощен министър в Белград. А и руския консул в Цариград Зиновиев, който по инструкции от Петербург налага на Високата порта и на Цариградската гръцка патриаршия да назначат в диоцеза на българската митрополия в Скопие сръбския пияница Фирмилиян за митрополит. Всичко това става и с мълчаливото съгласие на русофилското правителство на Стоян Данев. За налагането на руското протеже има изключително огромна и обемна литература, а тогавашната българска преса в продължение на години публикува ненадминати и до днес примери на политическа публицистика. В/у Фирмилияновия въпрос има и 2 статии на най-близкия приятел на Гоце Делчев и Тодор Александров - Яворов. Те са публикувани през май и юни 1902 г. във вестника на ВМОРО „Дело“, на който Яворов е редактор и автор на десетки блестящи статии със силата на словото и патоса на публицистиката на българските възрожденци Раковски.Ботев,Захарий Стоянов. Да припомня един орезиляващ и днес факт за ДНЕШНИТЕ РУСОФИЛИ сърбомани. При входа на скопския храм „Свети Спас“, в двора на който са костите на Гоце Делчев стърчи и гроба на този Фирмилиян. А Гоце Делчев беше един от най-ревностните противници на налагането на сърбина за скопски митрополит от зловредната за българите руска дипломация.
  : 2 !
 • в. „Дело“, 5 май 1902 г., Яворов 2.2 в. „Дело“, 5 май 1902 г., Яворов преди 8 месеца Профил на трол?
  ‘’... 25-год от априлската революция управниците счетоха за необходимо да свържат с полагането основния камък на паметника на руския император в София... това жестоко противоречие, което от проста деликатност не трябваше да мине даже и през главата на инициаторите, щеше да стане официален израз едва ли не на цял един народ, ако да не се намериха една шепа млади, буйни глави, които с риск на свое виж още ›› то положение и бъдаще, решиха да издигнат своя протестующ глас... Кой би помислил, че образите на Левски и тия светци на априлската революция още живеят в душите на техните потомци; кой би помислил, че революционната искра на пламенния Ботев – тоя теоретик и практик на тогавашната революционна епоха, не е изгаснала безследно, ако да не беше тоя енергичен протест на българските студенти... Историка би се чудил как тъй скоро е била забравена паметта на революционната епоха, как само за 25 год са били погребени идеите на българските герои и борци. За честта обаче на нашето младо поколение това на стана.Обаче намериха се хора, , които се уплашиха да не би студенческия протест да компрометира официалната русофилска политика на България. Тия български управници се готвеха да водят съдбините на България чрез благоволението на деспотическа Русия. Те поискаха да накажат студентите и даже да си отмъстят за техния дързък протест. Най-отвратителната, най-гнусната картина в тая история, като оставим настрана безобразията на софийската полиция, беше поведението на професорите във Висшето училище. Те напуснаха ролята на възпитатели на младото по-коление, да култивират гражданската доблест и облякоха мундира на русия - на 26 априлий миналата година изгониха от Висшето училище около 80 души студенти... На 26 априлий тая година около 30 души от изключените бяха се събрали в бирарията „Батенберг“ да си спомнят вероломството на своите професори, които едвам след една година дадоха най-бляскаво доказателство на своята непоследователност и езуитщина, със закъсняла инициатива за политически митинг по фирмилиановия въпрос...’’
  : 1 !
 • в. „Дело“, 2 юни 1902 г., Яворов 2.3 в. „Дело“, 2 юни 1902 г., Яворов преди 8 месеца Профил на трол?
  ‘’... В момента, когато м/у българското и руско правителства се завърза една подозрителна интимност, печата заговори за едно сближаванне под егидата на Русия м/у България и Сърбия със задружно действие с/у българите в Македония - турското правителство, което твърде много се опасяваше от вълнения в Македония избута Фирмилиановия въпрос - осъмнахме с телеграмата от Цариград, че Държавния съвет реши виж още ›› л да уважи претенциите относително ръкополагането на Фирмилиана. Тая бомба беше хвърлена съвсем неочаквано и на първо време Зиновьов се намираше в недоумение. Наистина, Фирмилиановия въпрос бе посят и откърмен от руската дипломация, но в онова време, когато руската политика беше явно и демонстративно антибългарска и сърбофилска. Но сега българският пръв министър се готвеше да отиде в Петербург, а там вече се занимаваха с изработването на ония ангажименти, с които трябваше да свържат България... Зиновьов в Цариград посъветва султана да потвърди решението на Държавния съвет, но без да настоява. Но Абдул Хамид реши да използува удобния момент да разкрие картите на руската политика и по такъв начин да осуети донейде възможните руски комбинации. Той се отказа да потвърди решението на Държавния съвет и го възвърна на ново разглежданеТова предизвика недоволство в сръбските кръгове и русия вече енергично се застъпи за ръкополагането на Фирмилиана. Ако руското правителство се побоя изведнаж да се застъпи, то причината беше само страха от възможните последствия за неговото влияние в политиката на България. Но Русия се убеди, че в българското правителство вирее само русофилството и че заради последното Данев е готов на всички отстъпки. След енергичната намеса на руския посланик последва още по-енергичния тревожен протест на българския екзарх. А след него се раздвижиха българските политически партии. Борбата от канцелариите се изнесе на улицата, влезе и в Българското народно събрание... Едните от тях се страхуват, че утвърждаването на сръбски митрополит в Скопие е смъртна присъда за идеала на целокупна България, а другите смятат, че само с тая нищожна отстъпка ний ще имаме Русия на своя страна, без помощта на която е немислима Санстефанска, целокупна България... те пропуснаха да видят твърдата стъпка, която руската политика направи напред към постигането на своите строго определени задачи на Балканския полуостров, които нямат пред вид черните очи на България. Ако българското правителство заслужваше блам по Фирмилиановия въпрос, то във всеки случай не затова, че то се отказва-ше да предприеме енергични мерки за осуетяванието на Фирмилиановото ръкополагане, а защото неговото поведение по тоя въпрос, като оръдие на руската политика, е един само частен случай от оная политическа система на руско влияние, което Прогресивно-либералната партия настойчиво прокарва. Народното събрание трябаше да бламира правителството за неговата обща русофилска политика, която никога не може да бъде в интереса на България, а толкова повече пък на Македония. Да се изолира Фирмилнановия въпрос от общата външна политика на правителството, то значи да не се разбира неговото истинско значение, то значи да се игнорира всичката оная историческа и дипломатическа подкладка, върху която той изникна и се развива. Би било наивно да очакваме, че българското правителство или партиите чрез своя протест или вот биха могли да спрат течението на събитията по тоя въпрос. Ръкополаганието на Фирмилиана беше решено от руската дипломация отдавна и то трябаше да стане. Даже султанът, който може би не би искал да изпусне тоя добър коз, за да може и друг път да го използува тъй успешно, както сега, бе принуден да отстъпи за хатъра на Русия. Но едничкото, което ний очаквахме и трябаше да видим поне беше осветлението на ония заблудени умове, които от 25–30 години насам не могат да схванат нишките на руската политика срещу България. Странно, наистина! Ако Фирмилиан е предтечата на раздялата на Македония; ако сръбския митрополит в Скопие е жива рана в тялото на целокупна Санстефанска България – то питам вас, български националисти, вий, мечтателите за великата България, не е ли Русия вашата освободителка, която руши вашите собствени мечти, не тя ли чрез вас самите подкопава оня кумир, на който вий се кланяте? Е, тогава как можете още да се надявате, че Русия е силата, която ще ни върне Македония и Беломорието? Но най-тъжното и печално е , че и сред македонските дейци се намират хора, които сляпо вярват в безкористието на русия и още повече, че Русия покровителствува създаването иа македонска автономия. Наивни умове! Ако Русия се бои от една втора България в пределите на злочеста Армения, то тя ще ли допусне създаването на една крепка България , която веднаж завинаги би пресушила нейното влияние върху Балканите! Но ако Македония не може да очаква своята независимост от Русия, , то това не значи, че тя тряба да се хвърли в обятията на Австрия. Кой пита Македония как и под покровителството на кого иска да живее и да се развива? – Никой, абсолютно никой! Днес за днес на Македония се гледа като на един полужив труп, като на една вещ без собственик, без всякакви права, върху която само може да се спори: кой да я владее за в бъдеще. Нека македонските дейци, нека всички сдружим нашите усилия; нека се помъчим от нещастната и измъчена Македония да направим една революционна сила, , която да не остави камък върху камък от това кърваво здание, което се казва statu quo на Балканския полуостров; нека!... само тогава Македония ще стане фактор, за който ще тряба да държат сметка ония, които сега тъй безжалостно се гаврят с нашата измъчена татковина... ‘’
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъо 1 Македонецъо преди 8 месеца Профил на трол?
  ДРУГАРЯТ ГЕОРГИ ДЕЛЧЕВЪ ИМАШЕ ЕДНА МЕЧТА ЗА ЕДИН ХАРМОНИЧЕН СВЯТ в който значението какъв си има място само на културно/ спортното поле.ИСТИНСКИ КОМУНИСТ ,НО ПОСВЕТИ СЕ В БОРБАТА СРЕЩУ ПРОДЪЛЖАВАЩОТО Османско робство в МАКЕДОНИЯ И ТРАКИЯ. ВЕРЕН НА ЗАВЕТИТЕ НА ВАСИЛЪ ЛЕВСКИ ДРУГАРЯТ ХРИСТО БОТЕВЪ И Стамболовъ ама последният от ТЪМНАТА СТРАНА ПРЕМИНА
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Гоце Делчев е бил РЕПУБЛИКАНЕЦ като ЛЕВСКИ - ''социалист'' и ''комунист'' го направиха руските еничери след 1944 точно като Ботев Ако можеха да ги омаскарят и него и Ботев и Левски - щяха да го направят, защото те НИКОГА НЕ СА БИЛИ РУСОФИЛИ - не че не се правеха опити, но в народната памет на българите са АПОСТОЛИ НА БЪЛГАРИЯ и русия ги уби, но НЕ МОЖА ДА виж още ›› ЗАЛИЧИ БЪЛГАРСКОТО ИМ ДЕЛО
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 23 януари

Овен Днес любимият ви човек ще има нужда от вашата подкрепа. Сега освен думите ще са нужни и действия от ваша страна. Нищо толкова гер...

Последно в Актуално