X
 
 

Извършен е Деветоюнският преврат

3139 13
photo of Извършен е Деветоюнският преврат

1923 г.

Деветоюнски преврат е държавен преврат в Царство България, извършен през нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. от армейски части под ръководството на Военния съюз и узаконен (след известно колебание) с указ на цар Борис III.

Основни сили в подготовката на преврата са Военният съюз и Народният сговор, които организират около себе си почти всички недоволни от режима на БЗНС сили. В ранната сутрин на 9 юни генерал Лазаров и Дамян Велчев повеждат метежниците от Военното училище и гарнизона на София и завземат всички стратегически точки на града. Арестувани са земеделски министри и 700 оранжеви гвардейци. В резултат на преврата е свалено правителството на Александър Стамболийски и е образувано ново - начело с Александър Цанков.

Започва Десантът в Нормандия

Десантът в Нормандия (известен още като Денят „Д“ или операция „Нептун“) е военна операция на Великобритания,...

В преврата активно участват и автономистите от ВМРО. ВМРО премахва и Райко Даскалов, подобно на други земеделски водачи и сътрудничи на Цанков срещу левицата. На отделни места има опити за съпротива от страна на земеделски активисти и отделни групи доброволно присъединили се към тях комунисти, останали в историята като Юнско въстание.

Най-мащабна е дейността на въстаниците в Плевенско и Шуменско. Почти цял Плевен е завзет. Въстанието обаче няма организиран характер, единно ръководство и повсеместен обхват, което спомага за смазването му от правителствените гарнизони. Ръководството на БКП се отказва да се намеси в защита на сваленото земеделско правителство, заемайки "позиция на неутралитет". ЦК на БКП преценява, че става дума за уреждане на сметки между селската и градската буржоазия.

В Славовица (Област Пазарджик), където се намира и Стамболийски, се събират стотици въоръжени селяни от околните села и под негово ръководство на 10 юни се разполагат в околностите на Пазарджик. Комунистите от града обаче отхвърлят предложението на министър-председателя за съвместни действия срещу местния гарнизон. Стамболийски не издава заповед за нападение, понеже му е ясно, че силите са неравни, а надеждата за подчинение на местния гарнизон на вече бившия министър-председател не се осъществила. За да не се превърне обсадата на Пазарджик в кървав погром, Стамболийски разпорежда на 11 юни селяните да се разпръснат. Самият той в продължение на три дни се крие от село на село, докато е предаден от селяни на село Голак, заловен е и малко по-късно зверски умъртвен от активисти на ВМРО.

Под натиска на Коминтерна обаче в БКП се засилва мнението, че трябва да се противопостави на превратаджиите и комунистическата партия е принудена да обяви курс към въоръжено въстание, което е планирано за септември 1923 г. (Септемврийското въстание).

Започва Шестдневната война

Арабско-израелската война от 1967, известна още като Шестдневната война и Юнската война, се води между Израел и арабските й съседи Ег...

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

13 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  и са му казвали ,,кървавия професор,,!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  а защо тогава толкова много българи са избягали 1923 г в бразилия, щатите,франция и др.като е било добре
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  проф. Александър Цанков слага край на дружбашката диктатура и се заема с твърда ръка да опази България от комунистическата и болшевишката напаст. Проф. Цанков е един от най-големите български държавници. Публикувани са неговите книги- Моето време и България в бурно време.Проф. Цанков е един от най-големите български държавници.Спомнете си, че онези, които го обявиха за фашист бяха препарирали умр виж още ›› елия си вожд насред София
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 7 преди 7 месеца Профил на трол?
  ''Правителството, което дойде на 9 юни, дойде с идеите на сговора на българското гражданство от градове и села под знамето на България. Ние бидохме проникнати от мисълта, че трябва да се създаде една нова голяма и здрава обществена сила, в редовете на която да се наредят всички, които милеят за България. Създаде се тая сила, правителството се опре на нея. Правителството на 18 ноември – д виж още ›› енят на изборите – излезе пред българския народ, опряно на новата обществена сила и поиска вот на доверие. Ние получихме това доверие с едно грамадно болшинство при едни образцови по своя порядък законодателни избори. Но на другия ден след изборите започнаха атаките и ударите да се разколебае, да се разнебити не равителството, а тая народна сила за сговор, на която правителството се опираше. Издигна се въпроса: е ли парламентарно правителството, което по едно щастливо стечение на обстоятелствата успя да смъкне бившия режим и да узурпира властта? Не, правителството не е съзаклятническо. Правителството даде израз на народната душа и на народното желание да се тури край на един позорен режим. Ние излязохме с програма, която оставихме на българския народ да съди за нея. И той ни гласува доверие. Ние поискахме всички политически сили в страната да бъдат привлечени към полезно сътрудничество и протегнахме ръка дори и на широките социалисти: „Елате да работим за България. Ако времето поиска социализмът да бъде осъществен, вие няма да срещнете пречки от нас, ако той носи прогреса и славата на отечеството. („Вярно!“ Ръкопляскания.). Но ако той го спира – там нас ни няма“. Ние не бяхме чути В един тежък момент требваше да скъсаме коалицията. Наши добри другари напуснаха Демократическия сговор. Там има хора, които уважавам за тяхното минало. А за техното настояще и бъдеще ще съди българския историк и той ще им посочи мястото, но не мога да не изкажа терзанието на правителството и на целия Демократически сговор, че още в първите дни на нашето раждане требваше да късаме части от нашето тяло. И това не стана по наша вина. За това са виновати онези, които не можаха да превъзмогнат своите зависимости от Москва и чужди на България амбиции. („Вярно!“). Никого не пъдихме, никому лоша дума не казахме. Всякога се отнасяхме с почитание и дори ги молихме да останат поне в най-критическите времена. Не бидохме послушани. Но Сговорът може да боледува, но той няма да загине („Вярно!“ Ръкопляскания.). Никого на сила тук не държим, всеки, който дойде при нас, нека дойде да работи за България без корист (Ръкопляскания.) Всеки може да намери поле да оползотвори своята енергия.Тук никой не може да бъде потлачен, но и никой не може да бъде издигнат без труд и без чест. („Вярно!“ Ръкопляскания.). В Сговора е бъдещето на България, защото той носи великата идея на обществената солидарност и на гражданското примирение след бедитe, които човечеството и България изпитаха през голямата кръвопролитна война. („Вярно“ Ръкоплeскания)’’,ПРОФ.АЛ.ЦАНКОВ
 • ''КАКВО НАПРАВИХМЕ?'' 7.1 ''КАКВО НАПРАВИХМЕ?'' преди 7 месеца Профил на трол?
  ‘’Ние наследихме един страшен кризис в България. И този кризис е общ Човешката цивилизация, културата, всички форми на обществения строй и на държавата са на изпитание и преоценка - чисти се и дълбоко, но всякога с оглед да се запази държавата. И ние в 16 месеца при маса спънки и вътре, и вън поправяме рушеното. Ние не сътворяваме още ново, но полагаме основитe на новото, което ще се изгради.Ни виж още ›› е не мечтаем за грамадни реформи. Аз на 8 юли 1923 г. от името на правителството изложих нашата програма и тази програма точ в точ е изпълнена в тези 16 месеца. Демократическия сговор анализира положението и дири изход от трудностите. Преди всичко ние очистихме целия онзи баласт от различни законодателни мероприятия, които бившият режим беше напластил и с които се спъна прогресивното развитие на нашето отечество, задръсти България. 8 месеца да отворим пътищата, а и създадохме нещо. Може то да е малко – признавам – може да се направи повече – и него признавам. Тази критика бих я приел. Ние в тези 16 месеца с усилия, с големи жертви, но без унижения, издигнахме престижа на България вън – м/у нашите малки съседи и в големите държави. Меродавните фактори, тези, които ръководят държавите, и държат юздите на управлението, те имат най-добри чувства към нашето отечество и уважават Демократическия сговор, неговото правителство и неговите представители. Ние дадохме една администрация порядъчна, едно чиновничество добро; може да се даде още по-добро – това е нашата цел, ние искаме това да направим. Ние продължаваме да чистим държавната машина от противодържавните елементи, които са се загнездили в нея, но тоя процес не може да стане с един замах, без риск да спре държавният организъм. Но вървим. За онези, които са против държавния и обществения строй, няма място на държавната трапеза (Ръкопляскания). Кой от нашите противници може да каже, че днес в България владее корупция, гешефтарство, деморализация и поквара, както беше преди 9 юни ? (Ръкопляскания.) Няма облагодетелствуване на свои. Има зачитане на държавните и народни интереси и скъпене на народната пара. („Вярно“. Ръкопляскане.) Ние пращахме наши политически приятели, но те не отидоха със средства на държавната хазна (Ръкопляскане). Те отидоха със своите скромни средства, подкрепени и от бедната каса на Демократическия сговор. Имаме пратени учители, професори, художници, но по условения в закона начин – да добиват знания, да учат култура, да бъдат полезни на България. И там не правим разлика, стига да е българин и достоен, безразлично към кое политическо течение принадлежи („Вярно.“ Ръкопляскания.). Ние декларирахме, че ще запазим земята за тези, които я обработват, за българският селски народ и на тая декларация останахме верни. Ние не отидохме да ограбваме земите, както това правеше бившия режим. Ние облекчихме данъчната тежест за селското население, като премахнахме данъка върху общия доход в селата и го заменихме с беглика и поземления данък (Ръкопляскания.). Ние направихме това не за демагогия, не за да спечелим гласовете на селския народ, но за да му дадем възможност да живее, да се труди, да напредва и да жъне резултатите от своя труд (Ръкопляскания.). Ние не излязохме пред изборите с тая платформа – да махнем данъка върху общия доход; ние излязохме с друго, но направихме го, и това даде резултат, без да гърмим, без да се хвалим, без да демагогствуваме , а като една необходимост, да почувствува народа, че има власт, че се грижи за неговите интереси. И градското население страда от извънмерно тежко данъчно бреме. Ние наследихме една чужда данъчна система с маса недобори. Но се разучва въпроса, за да се внесе и тук съществени поправки да облекчат материалното положение на българския занаятчия, търговец и промишленик. (Ръкопляскания.). Ние правим правим народна политика. Ние успяхме с доста големи мъки да стабилизираме и българската пара, българската валута, българския лев; от близо 11 месеца българският лев няма тези катастрофални колебания, които той имаше преди това. Това струва жертви и усилия, но даде своите благотворни резултати. Ние направихме голяма реформа в нашето образователно дело Тая система на многобройни средни училища, поради лошитe помещения, неподготвеността на учителите, липсата на финансови средства даваше само едно повърхностно лустро и младежитe се чувствуват нещастни, щом не намерят място да оползотворят своя труд. България изпадна в положение да има интелигенция, която да страда от безработица. И ние се постарахме да направим това – българското училище да създава интелигенция годна за живота. Не е само гимназията,а всевъзможни други училища и чрез тях ще даваме образование и възпитание на подрастващото българско поколение. (Ръкопляскания.) Ние сме една партия, която държи сметка за широкитe нужди на българския народ. Из тоя път ще водим страната (Ръкопляскания.).От него ние няма да се отклоним, каквито укори и да ни правят, каквито епитети и да ни прикачват, по пътя на социалния прогрес ще водим българския народ. („Браво!“ Ръкопляскания.) Дали ще трябва понякога да се отклоним насам или натам, но винаги с оглед на нуждите на нацията. Нам бидоха стоварени незаслужено големи репарации, окупационни разноски и пр., и пр. Правителството с такт и със зачитане на договорите се стреми да извоюва по-голямо или по-малко облекчение. Не с раболепие, не с прегъване ще приемаме всичко, но пък няма защо и да предизвикваме, да бъдем унижавани. Ние се държим достойно („Браво.“ Ръкопляскания.)Светът, а в това число България, страда от една неимоверна скъпотия, от тежки финансови тежести и от разрушен или дезорганизиран стопански живот. Нашата политика – на Демократическия сговор – е била и ще бъде да увеличаваме производителните сили на нацията, и да увеличаваме обществения и частен доход. НЕ намаление на цените, а българина да получава повече от своя труд, да може и той да плаща повече. Това е здравата политика, която се следва на всякъде, никъде не се прави тая демагогия със скъпотията, която се прави у нас се правеше. Аз не казвам, че скъпотията е лека, че ние безропотно трябва да я понасяме. Държавата ще се бори на стопанския живот да му дадем възможност да прогресира с творческите народни сили. Ние като народ даваме по-буен израз на нашите страдания – условия тежки за нас, но в Европа се надига една здрава демократична вълна, но която има същите лозунги, които имаме и ние: сговор да се преживeят бедите, които човечеството изпитва - няма анархистически елементи или болшевишки, комунистически, а постепенно усъвършенствуване на държавния и обществен строй. На тази доктрина сме последователи , по която водим България. Положението на България и външно, и вътрешно се съществено различава от онова, в което беше преди 9 юни. Престижът на България расте, нас не ни игнорират. Че нас ни зачитат, ние имаме доказателства. В последната сесия на Обществото на народитe на нашата делегация се даде възможност да подпише конвенция, която е от твърде голямо значение за българския народ. С тази конвенция се признава, че в гръцка Македония има български малцинства, каквито се отричаха, че съществуват. (‘’Браво!’’Ръкопляскания.) В Обществото на народите се сключи една твърде важна по своето значение за спокойствието на Европа спогодба за арбитража и разоръжаването. и се предвиди международен военен контрол на въоръжението Ние сме щастливи и горди, че подписът на България върху тази конвенция е между първите, и с това дадохме доказателства, че България е миролюбива. В света се издига една съвест, съвестта на човечеството – това е Обществото на народите. И аз тук изпитвам чувство на голямо уважение, на голяма почит към тази международна организация, която е създадена да внесе мир и сигурност в живота на културните народи. Ние се прекланяме пред авторитета на Обществото на народите, ние храним големи надежди, че Обществото на народите, като изразител на човешката съвест, ще вземе под свое покровителство справедливите тежнения и права на България. (Ръкопляскания.) Милост не просим, не се унижаваме, но ние искаме да бъдем зачетени и да ни се дадат правата, които ги имаме, да станат реален факт. И нашите надежди с, че Обществото на народите ще даде всекиму заслуженото. Англия е пред нови избори, Германия също. Англия има своитe големи висящи колониални въпроси, Испания също, Турция е неспокойна. Над Румъния е надвиснала болшевишката опасност; Сърбия има тежка политическа криза. Всеки е със своитe рани, със своитe грижи.И толкова по-голяма е необходимостта от обединението у нас Нашата политика е насочена да успокои страната вътрешно. Тези, които са против нас, нека се проникнат от съзнанието, че България трябва да съществува и че тя не може да бъде изложена на експерименти на разни революции. Ние желаем граждански мир и с тези, които не са близко идейно с нас. Ако се злоупотребява с амнистиите, ние ще се справим: всеки злосторник ще си получи наказанието и то ще бъде жестоко, защото България преживява тежки минути и никой не може да си играе с нейната съдба. след дълги страдания Майка България, унизена, покрусена в своитe идеали, разпокъсана, разединена в многобройни политически партии намери своя опора в Демократическия сговор. (Ръкопляскания.) Той се роди в ранната юнска утрина на 9 юни, когато се смъкна режимът, който позореше България от българскитe войници(„Браво!“ Ръкопляскания) Демократическият сговор ще спаси България(Бурни и продължителни ръкопляскания и викове „Ура!“) Ние ще я поведем в пътя на социалния прогрес с единение между нас. (‘’Браво!“, „Да живеят водителите на Демократическия сговор!“ Бурни и продължителни ръкопляскания.)’’
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • проф.Ал.Цанков:''НИКАКЪВ ФАШИЗЪМ, НО ДЕМОКРАЦИЯ'' 6 проф.Ал.Цанков:''НИКАКЪВ ФАШИЗЪМ, НО ДЕМОКРАЦИЯ'' преди 7 месеца Профил на трол?
  ''...Били сме изкуствено преувеличавали опасностите, които България преживява. Демократическият сговор бил правителство на фашисти, както казват московците, на белогвардейци. Кой разумен човек ще иска да си създава опасности, да си създава работа - да се лее братска кръв ли, да преследваме гражданството ли? Не, преувеличения няма. Наистина, опасността днес не е такава, каквато беше мина виж още ›› лата година по това време, но тя все още не е изчезнала. Защото и от Москва и от други др близки и далечни огнища се излъчват отрови против българския държавен и обществен строй. Демократическият сговор нито е фашистки, нито е белогвардейски, той е български сговор, наша обществена сила, която се създаде в тежки за отечеството минути и която даде доказателства с всички жертви пред олтара на отечеството. Нашите жертви не се ценят, за Москва са само жертвите на този, който искаше да унищожи България. Ние дадохме много жертви и продължаваме да даваме. Но ние не лицемерим с тях, не леем лицемерни сълзи над гробовете на нашите братя, които се жертвуваха за отечеството. Българите с тях спекулация не правим . Демократическият сговор, к неговото име не е случайно, а е име кръстено от самия народ – една голяма обществена сила – демократическа и претендираме с основание, никой не може да ни оспори това – истинската българска демокрация („Вярно!“ Ръкопляскания), на българския народ в неговата цялост, във всички негови проявления. Ние не признаваме класи, нито съсловия, ние признаваме един единен, неделим български народ. („Браво!“ Ръкопляскания.), на чийто интереси сме се обрекли да служим и на чиито идеали смирено се кланяме. Демокрация! С тази дума, както и с много други думи се много играе у нас. И дружбаши, и комунисти, и социалдемократи. Не, те не представляват истинската демокрация, те представляват едно съсловие, но демокрацията е народът на една страна, обединен и свързан с традиционни исторически връзки, той е обединен и свързан с идеали, с обществената солидарност, което крепи всяка нация. (Ръкопляскания.) И Демократическият сговор е на българския народ в неговата ширина, без разлика на класи и съсловия. (Ръкопляскания.) Нашият грях е , че ние се противопоставяме на това, което днес раздрусва целия свят:, резултат от угнетението в дадено общество. Ние не сме революционери. Ние сме за прогресивно развитие на България. (Ръкопляскания.) Ние искаме преустройството да стане на един рационален ред, а не с катаклизми, в които българската държава и българският народ може да изчезне. Светът се терзае от революционните вълни, но за щастие, освен злополучна Русия, никъде революционните вълни не потопиха нито една държава. Революцията разлага, деградира волята и съзнанието на гражданина. И затова във всяка революция изпъкват за водачи не най-способните, а неуравновесените авантюристи. Вземете историите на революциите в света - насилствено, катастрофално събаряне на един обществен строй, който е вече прогнил и който няма възможност мирно и спокойно да се преустрои и усъвършенствува. България не е поставена в такива условия, тя не е прогнила. Но тя можеше да прогние, ако дружбаши и комунисти я управляваха и ако бяха успели да се закрепят поне още за няколко години на власт. Но България днес има възможност да се развива спокойно, последователно, по пътя на социалния прогрес...’’проф.Ал.Цанков,1924г.
 • Проф.Ал. Цанков:’’ПОСТЕПЕННОСТ В РЕФОРМИТЕ’’ 6.1 Проф.Ал. Цанков:’’ПОСТЕПЕННОСТ В РЕФОРМИТЕ’’ преди 7 месеца Профил на трол?
  Проф.Ал. Цанков: ‘’Революцията унищожава всяка култура, носи само диктатура. Вижте историите на всички революции - групи на самозвани водят съдбините на цели държави - цели народи биват водени като тълпи сиви маси. Революцията издига една група за сметка на всички. Един пример - руската революция застави света да направи една преоценка , да види гнилото да го очисти, да види здравото да го запази. виж още ›› Бисмарка беше казал на Август Бебел – ‘’ желая да видя в една държава – извън Германия, разбира се, осъществяването на социализма’’ Такъв опит се направи в Русия в името на марксизма, деградира социализма и показа неговата несъстоятелност. („Вярно!“ Ръкопляскания.). В това царство, което болшевиките проповядват, човечеството се обръща в бездушна маса, която безропотно търпи тиранията на неколцина. Там няма демокрация, а всичко е подчинено под един мащаб – и руската интелигенция и руският пролетариат днес е безформена маса, мачкана, огъвана, малтретирана от няколко десетки узурпатори на властта. („Вярно!“ Ръкопляскания.) Затова ние не сме революционери, ние сме за прогресивното развитие и усъвършенствуване на българската държава и на българския обществен строй. Да се пази ценното от старото и на него да се гради благополучие и напредък, а реакционери са, които събориха и унищожиха всичко, без да създадат нещо. (Ръкопляскания.) Нито една революция не е творила, тя е само рушила и тогава ще дойде една реакция от ляво или от дясно, която ще сътвори и ще създаде нещо ново. Историята го потвърдява Но затова ли сме реакционери, че ние възстановихме правовия ред в тая нещастна страна, че дадохме правата на всеки гражданин, които законите на страната дават, че ние заздравихме държавната власт и осигурихме съществуването на България? Къде, в коя област ние върнахме България назад? В социалното законодателство ли, в аграрното законодателство ли, в политическия живот ли, в потъпкването на гражданските свободи ли, които след 9 юни са възстановени и всеки, изключая, разрушителните елементи, има свобода на словото и на перото, което преди 9 юни го нямаше? Демократическият сговор не се кичим с кухи прозвища, а с нашите дела, както е казано в Евангелието, по делата ни да ни съдят.’’
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • проф.Ал.Цанков:‘’Оная дружбашко-комунистическа вълна заливаше нашата родина и застрашаваше да я удави в реакция, в мизерия, в безправие...'' 5 проф.Ал.Цанков:‘’Оная дружбашко-комунистическа вълна заливаше нашата родина и застрашаваше да я удави в реакция, в мизерия, в безправие...'' преди 7 месеца Профил на трол?
  проф.Ал.Цанков:‘’Кои причини наложиха неминуемото сливане на разпокъсаните до 10 август1923Г. политически партии? Противникът беше голям Затова Демократическият сговор беше необходим, защото в нашата страна след войната се създаде една вънкашна противодържавна противообществена агитация, целяща разлагането и унищожаването на България като държава и в социалните борби, трябваше да се прегрупират виж още ›› силите. Новото време налага нови нужди и иска нови сили; защото войната беше заприщила пътя на развитието, трябваше да се отпуши простор за работа, за развитие на нова подраствающа България. Ние сгрупирахме и преустроихме това, което получихме в наследство и повикахме старите водачи на българския народ да се наредят рамо до рамо с младите, с тези, които идват след тях и които ще ги заместят, за да възприемат и продължат тяхното дело. („Браво!“ Ръкопляскания). Партии не унищожаваме, но партия нова създадохме. Демократическият сговор взе здравото, подбра годното от старото и го впрегна на работа. Ако не беше създаден Демократическия сговор, можеше ли да се закрепи делото на 9 юни, когато българската армия и българската интелигенция смъкнаха един позорен режим. Във времена критически, времена тежки, всички добри българи ще си подадат ръка и ще служат вярно и достойно на отечеството. Ние в това не се съмнявахме. Но политическата история не само у нас, навсякъде, показва и доказва, че политическите коалиции са малотрайни – те не траят освен няколко месеца – а бедите, които България изпитва, нейното тежко положение не е от вчера, то не се свършва, то продължава и утре, и може-би само един Господ знае, кога ще свърши. Защото не зависи само от нас, от условията в нас, но зависи и от условията в света. И затова трябваше да се създаде не временна комбинация, а една дълготрайна, единна политическа групировка. Затова се създаде Демократическия сговор - старите партии във форма на коалиции щяха да изгорят като метеор и с тях заедно щеше да изгори и България. („Вярно!“ Ръкопляскания.). Българските политически партии – не го казвам за укор , НО след войната бяха изхабени и омаломощени поради нещастията на целият български народ, и нямаше нещо по-пагубно властта след 9 юни да се поеме от една партия, която след няколко месеца да срещне опозиционната борба на всички останали партии и България щеше да се намери пак в едно тежко положение, пак в безпътица, без водачи, раздробена м/у 10–12 политически групи в една партизанска вражда. Призракът на Стамболийски щеше да се яви наново – ако не неговия, то тоя на Георги Димитров. Явят ли се те, то свършено ще бъде с България - да я болшевизират, следователно да я уничтожат. Аз не преувеличавам опасностите. Аз ги соча, каквито ги виждам. А те бяха много големи. Затова взех най-енергично участие за формирането на Демократическия сговор; със задружни усилия да поеме съдбинитe на измъчена майка България. („Браво!“ Ръкопляскания.). Никой от нас и по професия, и по манталитет, не е аспирирал и не е лелеял в себе си идеята или амбицията да унищожи другите и да бъде той. Всички наши борби, всички наши усилия – за това не само Бог нека ми бъде свидетел, да бъдат свидетели и всички , които бяха на 10 август, нека го кажат – всичкитe наши усилия бяха да сплотим в Демократически сговор всички честни и добри българи. („Вярно!“ Ръкопляскания.). Ние избрахме този път –той беше единствено целесъобразният за интереситe и идеалитe на българския народ, който искаше граждански мир, а не примирение, когато България е застрашена в своето право да съществува. Затова Демократическият сговор през времето на миналия режим, след 9 юни, днес и утре - той е една обществена необходимост.''
 • ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СГОВОР 5.1 ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СГОВОР преди 7 месеца Профил на трол?
  Проф.Ал.Цанков:''Нашата цел бе да примирим гражданството, да създадем в него сговор. Нашата задача бе да създаде здрава държавна власт, която да тури ред и спокойствие в хаоса, който царуваше преди 9 юни; да гарантирва от всякакви произволи, но и да застави да се зачитат законите и правовия ред на страната. (Ръкопляскания). Да омиротворим разбунтувана България. Сравнете в историята, ч виж още ›› е такава гражданска война, каквато преживяхме през септември 1923 г., България не е преживявала - граждански бунтове в такива размери от Черно море до Видин, от изток до запад, от Дунав до Пирин, такива бунтове, които огъваха държавата и угрозяваха да хвърлят в една анархия на самоизтребление народа – затова нашата задача бе да смажем тази гражданска война. Ние я смазахме. И днес изпъкват многобройните гробници, в които се погребаха българи. Проля се братска кръв. Ние предупреждавахме, ние молехме с унижение, да не се посяга върху държавата, че който посяга върху нея, ръката му ще бъде счупена, главата му откъсната. Не бяхме чути в една страшна междупартизанска борба и отиваха до страшни озлобления, озлобяващи гражданството един срещу други. Ние бяхме чужди на класови различия и вражди, които дружбаши и комунисти в последните години на българската политическа история култивираха, да разложат, да разделят, да отровят българския народ. Ние поставихме сговор, мир м/у съсловията, граждани, селяни - всички, които живеят в хубавата българска земя. Нашата задача беше да сразим дружбашко-комунистическия революционен фронт. Ние го сразихме и сега се водят ариергардни сражения още с единофронтовците.Нека се запомни първата и най-главна задача на Демократическия сговор е силна държавна власт, силна държава, която ще преживее всички изпитания, на които е подложен целият свят. Това е и наш девиз: силна българска държава, силна държавна власт, но законна, не власт на беззаконието, на тиранията, а на правовия ред. (Ръкопляскания.) Българският народ е водил героични борби да създаде своя държава - с кръвта и костите на хиляди и хиляди български синове и тая ДЪРЖАВА не може да бъде жертвувана пред Москва или пред когото и да бъде. („Браво!“ Ръкопляскания.) Държава се създава с ред, закони, всеки да знае правата и задълженията си и страната да върви по пътя на прогреса. В държавата се дава възможност на народа във всичките му негови проявления да развие своите творчески сили – и стопански, и културни. Това ще пазим - силна държава. Да я запазим от разрушение, да я засилим (‘’Ура!Ръкопляскания.)...’’
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Москва пришпорва комунистическия си слугинаж’’да обяви курс към въоръжено въстание ‘’ защото 4 Москва пришпорва комунистическия си слугинаж’’да обяви курс към въоръжено въстание ‘’ защото преди 7 месеца Профил на трол?
  (цитат от речта-‘’ОТЧЕТ ЗА ГОДИШНИНАТА ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЕМОКРАТИЧЕСКИЯ СГОВОР” на премиера-проф. Ал.Цанков): ‘’...приятели и приятели на Демократическия сговор! Датата 10 август 1923 г. ще бъде в политическата история на България една бележита дата, защото на този ден в нощен час си подадоха братски ръка всички, които желаеха да видят България спасена от угрозите, които я застрашаваха(„Вярн виж още ›› о!“ Ръкопляскания). На тая дата се оформи окончателно идеята за сближаването и обединението на партиите на реда, на силите на правовия ред и законността, на всички, които искаха да видят България здрава, не разяждана вече и повече от междуособни политически борби. Демократическият сговор е логически резултат на нашите политически борби - първата фаза на идеята за Сговора беше блока м/у трите партии - Демократическа, Обединена и Радикална, да се срещупостави на тогавашния режим Уви! Противникът беше не само силен, но той наруши всякакви форми на легална политическа борба; той се опита да унищожи блока още в неговия зародиш, но идеята за сплотяване на здравитe народни сили не загина на 17 септември - всички съзнахме, че трябва да се създаде единна голяма политическа партия(„Вярно!“ Ръкопляскане). Борбите, които партиите на реда водеха, бяха съпроводени с големи жертви - жертви морални, жертви материални, жертви човечески. Ние дадохме много скъпи жертви на идеята за сговор, на гражданско примирение и народно сплотяване. Загина Такев, загина Греков, скъсени бидоха дните на Теодор Теодорова - всички те са борци за правата на българския народ, за българската демокрация. И в този момент изпъкват големите фигури на тези добри българи. Пред тяхната памет аз се покланям (всички стават на крака с „Бог да ги прости!“). Българският историк един ден ще каже своята тежка дума за похвала или за укор на тези, които работиха и създадоха тази нова, голяма политическа сила. Те ще ни похвалят, ако ние оправдаем народните надежди, те ще ни укорят, ако ние не ги оправдаем и ако ние не дадем упората - упората, която дири в нас България и българският народ ( „Ура“ и ръкопляскания).’’
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ЛЪЖИТЕ ЗА 9 ЮНИ СА ЧАСТ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРОРУСКА ДЕМАГОГИЯ И ПОДМЯНА 3 ЛЪЖИТЕ ЗА 9 ЮНИ СА ЧАСТ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРОРУСКА ДЕМАГОГИЯ И ПОДМЯНА преди 7 месеца Профил на трол?
  Недостъпния до скоро ’’ОТЧЕТ ЗА ГОДИШНИНАТА ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЕМОКРАТИЧЕСКИЯ СГОВОР”на ПРЕМИЕРА проф. Ал. Цанков е сериозен и много важен исторически документ, защото след руската окупация 1944г. комунистическата цензура не пропускаше нищо, което разкрива злокобната намеса на русия в България Истината е, че УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЕМОКРАТИЧЕСКИЯ СГОВОР на Проф. АЛЕКСАНДЪР ЦАНКОВ прави много същест виж още ›› вени усилия да изведе страната от вътрешната и външната криза, в която изпада България по време на управлението на Александър Стамболийски и бушуващата в страната ни гражданска война. Но проф. Ал. Цанков прави сериозен анализ точно на дейността на Комунистическата партия, получаваща силна подкрепа и насърчение от Съветска Русия и Коминтерна и подстрекава Септемврийското въстание от 1923 г. Точно в това подчиняване на българска парламентарна партия от русия за проф. Цанков е най-сериозната опасност за България и народа - именно външната зависимост на комунистическото движение, а не толкова свалената от власт БЗНС. Но пред професора-министър-председател до момент е минало само това препятствие по пътя на демокрацията – инсперираното от руския коминтерн и комунистическите им оръдия тук Септемврийско въстание от 1923 г. На правителството му предстои още по-сериозното препятствие - руския тероризъм – чудовищния атентата в Софийския храм „Света Неделя“ през 1925 г., с който отново ще успее да се справи, но България заплаща отново твърде висока цена – в църквата загива военния елит на държавата.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ЧЕСТИТ 9-ТИ ЮНИ, ХАИРЛИЯ ДА Е И ЗА МНОГО ГОДИНИ! 2 ЧЕСТИТ 9-ТИ ЮНИ, ХАИРЛИЯ ДА Е И ЗА МНОГО ГОДИНИ! преди 7 месеца Профил на трол?
  Истината за събитията на тази дата и техния исторически смисъл е толкова задушена от комунистическа пропаганда и толкова отровена от най-нагло болшевишко лъготене, че трябват много усилия на сериозни и честни историци и на пробългарски политици, за да излезе наяве, че: 1.Никакъв “фашизъм” не е надигнал глава на 9 юни. Надигнала се е нетърпимостта и отвращението на цивилизованата, градска и инте виж още ›› лигентна България от едно просташко,селяндурско и цървуланско управление, чиято простотия пряко трасира пътя на болшевишката агентура към властта. 2. Социалдемократи, радикалдемократи, либерали... нещо никак не се връзва с “фашизма” парламентарното им присъствие и участие в мнозинството, подкрепящо правителството на ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ЦАНКОВ.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • д-р Петър Дертлиев : "Тоталитаризмът не е само система, той е и манталитет" 1 д-р Петър Дертлиев : "Тоталитаризмът не е само система, той е и манталитет" преди 7 месеца Профил на трол?
  Преди 95 години патриотични офицери, политици, учени и обществени дейци свалят от власт омразното правителство на простака Ал. Стамболийски и спират пълзящата болшевизация на страната ни. Самозабравилият се ганювец Стамболийски е първият управник, който се опитва да установи тоталитарна власт. БЗНС прави първите концентрационни лагери; създава паравоенни бойни групи, които нападат и тероризират по виж още ›› литическите противници на режима (т. нар. оранжева гвардия); правят се опити да бъде ограничена или забранена дейността на другите партии и България да заживее според тоталитарната максима, наложена малко по-късно в Италия, Германия и СССР – еднопартийна власт, една партия, един фюрер! Зиг Стамболийски! Направете аналогии с днешната партия на средния бълг. простак – ГЕРБ и ще откриете смущаващи аналогии. Храбрите български офицери, ляли кръв и непобедени в три войни, пречупват гръбнака на БЗНС и сродната й БКП и за близо две десетилетия прекъсват възхода на т. нар. леви партии. Поклон и вечна слава!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 17 януари

Овен Това е ден, в който да потърсите нещо ново за себе си. Помислете какво не сте правили, но бихте искали да опитате и се втурнете в...

Последно в Актуално