X
 
 

Лисабон е почти разрушен след земетресение

5317 4
photo of Лисабон е почти разрушен след земетресение
Снимка: iStock/Guliver
Лисабонското земетресение е сред най-разрушителните и смъртоносни земетресения в историята на Европа.

То става в 9:20 сутринта на 1 ноември 1755 г. и е последвано от цунами и пожар. Според съвременни изследвания магнитудът на земетресението е около 9, а епицентърът му се намира в Атлантическия океан на около 200 км западно-югозападно от нос Сау Вишенте.

Балсамираното тяло на Йосиф Сталин е извадено от Мавзолея на Ленин

Всичките 3 проекта на мавзолея са на архитекта Алексей Шчусев. Първоначално е построен от дърво във формата на куб само за 6 дни след с...

Лисабон, столица на Португалия и нейната колониална империя и сред най-големите градове в Европа по онова време, е почти напълно разрушен. Броят на жертвите се оценява на между 60 000 и 100 000 души, вкл. около 10 000 д. от тях в Мароко.

Стремежът на португалското правителство да установи причините за земетресението дава началото на първите научни изследвания в тази област, което поставя началото на съвременната сеизмология. Бедствието предизвиква широк отзвук в цяла Европа, като става важна тема за философите на Просвещението.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Ден на народните будители 1 Ден на народните будители преди 1 седмица Профил на трол?
  Кратко, точно и ясно Л. Каравелов определя българският език като белег на национална идентичност, който трябва да се съхранява на всяка цена въпреки целенасочените опити на руските панславистите да го умъртвят!Л. Каравелов пише : "Българите не щат да пишат едно правописание и да се ръководят по старославянската етимология и по руския синтаксис… българите трябва да остават на страна и древнославян виж още ›› ския и руския език. Българите не са ни русси, ни старославяне, а - българе, и за това требва да пишат български и да говорят български". Л. Каравелов няма никакви илюзии за същността на руската репресивна политика, която е не само антибългарска, но и антиславянска, защото унищожава поляците и украинците. Т. нар. Валуевски циркуляр забранява издаването на книги и дори театрални представления на украински език с твърдението, че това не е отделен език, а едно от наречията на руския. Л. Каравелов ПИШЕ:"Можем ли ние да очакваме помощ от онова правителство, което е изсмукало сичката кръв из жилите на руския народ и което живее не за народът, а народът живее за него? Можеме ли ние да очакваме свободата от онова правителство, което угнетява 21 000 000 украинци и 8 000 000 поляци". Л. Каравелов публично разобличава опитите да се пише история на българския език по образец на руския език - отричането на българския език е отрицание на съществуването на народа и на България, която се бори за своята свобода. Л. Каравелов пише: " българинът се бори за своето съществувание, за своята свобода, за своето име и за своята народност; а неговите руски братя му казват, че българският народ не съществува и че думата България е само географическо понятие".
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  След тоталното поражението в Кримската война (1856) Русия изпада в тежка международна изолация, но не е изоставила мисълта да владее Проливите. След опита да погърчи българите, Русия залага на т. нар. славянофили - идеологията на агресивно настроеното дребно руско дворянство . Идеологът на славянофилите Иван Аксаков пише: "да освободим от материален и духовен гнет славянските народи и да ги дар им виж още ›› с дара на самостоятелното духовно и може би и политическо битие под сянката на могъщия руски орел - това е историческото призвание, нравственото право и на Русия"Т.нар."мисионери на славянското дело" са активните сътрудници на руския азиатски департамент на Министерството на външните работи в голяма подготвителна работа. Това е успешна вътрешна "сделка" и Русия развява знамето на „всеславянството" Русия взема курс към нова голяма агресия - руското „покровителството” на балканските християни вече се представя като ” общославянско” "Руското Министерство на външните работи маскира дейността си със славянските „благотворителни” общества и преди всичко славянското „благотворително” общество в Одеса раздава изпращаните от министерството парични суми на български емигранти - задачата на славянофилите е "овладяване на славянски плацдарм на подстъпите към Константинопол", т.е. напазаруване на русофили. С такива правителствени цели в Русия възникват славянофилските комитети в Москва, Петербург, Киев, в Одеса(заради най-многобройната българска емигрантска общност) и в Казан, който е център на многомилионното българско население, което болшевиките ще превърнаха в татари, както превърнаха българите в Македония в македонци – хем да са в сръбско, хем гърците да имат претенции – България не фигурира в плановете на русия - идеологът на славянофилите Иван Аксаков пише: "всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!". Славянофилите през 1875-78г. преминават под контрола на руското МВР. Престолонаследникът е почетен председател на Московския славянофилски комитет, а императрицата е покровител на дамските отделения на славянските организации. Тези славянофилски комитети и организации прокарват много антибългарски проекти като идеята за обща "славянска” империя Русия с общ "славяно-руски език" като първа стъпка към нейното изграждане. Руски учени и дипломати сондират почвата за покушение над българския език и неговото умъртвяване!
  : 3 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Г. Раковски приема РУСКИЯ панславизм за опасна и вражеска антибългарска идея. Приравнява я на РУСКИЯ панелинизм: '' притеснени от една страна от панславизма, а от друга страна от панелинизма еднакво за тях предателни, искат да си останат българи … Панславистките идеи са хиляди пъти по-опасни и по-гибелни за народността ни от панелинската … панславизмът е ЕТЕРИЯ(заговор) срещу българския народ. Ние виж още ›› , които толкози страним от панелинстическата идея и са силим да са отчигарим от нея чрез отделението си от гърците, толко повече сме и треба да сме далеч от панславистическата идея. Кой от българите е толкоз глупав, щото да не разбира и толкоз слеп, щото да не види, че нема по-голем неприятел на нашия народ, от тази дяволска етерия, която може да погуби името на народността ни…Значението на Панславизма мое ся определи с тия думи: стремление, което има за цел да ся състави от разни славянски народности една сама народност…сънува за едно огромно славянско царство, в което руският език и руското влияние поглъща всичките слаянски народности. Те сънуват за една исполинска военна сила, която да задуши находящите се чужди народности и която да бъде страх и трепет на сичкия свет".
  : 3 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Хр. Ботев гневно разобличава руския панславизъм, неговото вредно влияние сред българите, както и проблемите с обучението на БЪЛГАРИТЕ в Русия, която не е привлекателна за БЪЛГАРИТЕ с изостаналата си образователна система.: "Нема славянин , южен или западен свестен човек, кои би можял да съществува на такава абстрактна идея, каквато е тази на русите, с осъществяването на коя се поглъщат цели народн виж още ›› ости, отделени една от друга с история, литература, нрави, обичаи. С химическото сливане на подобни народности става композицията на робството, на яда, който приема почти цел столетие болната поробената от Русия Полша". Хр. Ботев напада панславистите в своите вестници и си сътрудничи с полския художник Х. Дембицки и осмиват "великата идея на славянофилите". В карикатурата Русия е представена като огромна жена, която с единия си крак е настъпила Полша. С лявата ръка е сграбчила за косите Украйна, а с дясната посяга към България. На фона на обичайното за онова време наказание в Русия - 25 удара с камшик.
  : 3 !