X
 
 

На сцената на Болшой театър се състои премиерата на балета Лебедово езеро

1514 7
photo of На сцената на Болшой театър се състои премиерата на балета Лебедово езеро
Снимка: Getty Images/Guliver

1877 г.

Това е първият балет на Чайковски. Той често и с удоволствие е поемал платени поръчки, а в този случай го прави, както споделя в писмо до Римски-Корсаков, „'отчасти заради парите, от които се нуждая и отчасти защото отдавна искам да изпитам силите си в този тип музика'“.Балетът като жанр не е бил особено итересен за Чайковски, заради сравнително краткия живот на произведенията на сцената, но хонорарът от 800 рубли е значителен за времето.Композиторът се подговя сериозно, като изучава балетни композиции и изисква инструкции за броя танци, дължината им, такта, в който трябва да бъдат и др.

Преди това музиката на постановките е подчинена на хореографията и изпълнява поддържаща роля. Чайковски е неудовлетворен и обръща баланса на силите като представя сложна композиция, която доминира над хореографията. Произведението е прието хладно от артистите в театъра – диригентът се оплаква от нейната сложност, а танцьорите, че е „невъзможна за танцуване“.

Роден е Николай Коперник

Николай Коперник (на латински: Nicolaus Copernicus Torinensis, на полски: Mikołaj Kopernik, на немски: Nikolaus Kopernikus) е полски ма...

Чайковски и щатният балетмайстор на Болшой Юлиус Венцел Рейзингер не си сътрудничат и работата напредва бавно. Рейзингер дори се опитва (неуспешно) да даде определени части на други композитори.

Малко известен факт е, че шест години по-рано – през 1871 г., композиторът пише кратка творба, за да забавлява племенниците си. Чайковски е вдъхновен от посещението си в Нойшванщайн – „лебедовия“ замък на Лудвиг II Баварски.[7]Творбата се казва „Езерото на лебедите“ и е представяна в семеен кръг. Предполага се, че това е източникът на лайтмотива на балета, докато част от партитурите са от загубения балет на Чайковски Ундина.

Първоначалният сюжет следва традиционната линия за балетите по това време. Принц Зигфрид чества пълнолетието си. Негов приятел, виждайки ято лебеди, го приканва да отидат на лов. Младежът попада в сърцето на дива гора, до едно езеро. Огрени от лунната светлина, лебедите губят перата си и се превръщат в девойки, предвождани от Одета. Принцът се влюбва в нея. На следващия ден, на бала в двореца, различни принцеси танцуват в чест на Зигфрид, но той не може да си избере невеста, мислейки си само за Одета. Ненадейно се появява фон Ротбарт с дъщеря си Одилия, която коварно се преструва на Одета. Зигфрид ѝ се врича в любов. Сцената веднага потъмнява, дрехите на Ротбарт падат и той се превръща в демон. Одилия се кикоти. С трясък прозорецът се отваря и се появява Одета с корона на главата. Принцът с ужас пуска ръката на Одилия, хваща се за сърцето и бага от замъка. Последното действие почти напълно съвпада с познатото днес. Героите, съпротивляващи се на машинациите на Ротбарт, загиват в езерото.

Премиерата е на 20 февруари (4 март) 1877 г. на сцената на московския Болшой театър. Сценографи са Карл Валц (2 и 4 действие), Иван Шангин (1 д.) и Карл Гропиус (3 д.). Диригент е Степан Рябов. Балетът се е състоял от 4 действия, всяко с по една картина. В ролите: Полина Карпакова като Одета/Одилия, Станислав Гилерт – Зигфрид, Сергей Соколов – Ротбарт.

Изборът на Карпакова е странен, тъй като прима е Ана Собешчанская. Злите езици говорят, че изборът на Карпакова се дължи не толкова на нейните умения, колкото на влиятелни врагове на Собешчанская.[8] Други източници посочват, че конфликтът произтича от липсата на соло на Одета в трето действие – нещо, за което Собешчанская е настоявала пред Петипа, но композиторът отказал.

Косово обявява независимост от Сърбия

Косово е частично призната държава на Балканския полуостров. До 17 февруари 2008 г. Косово юридически е автономна област в състава на ...

Приходите от премиерата са разочароващо малко – около 6800 рубли.[Постановката на Рейзингер е приета критично и е свалена от сцена през 1882 г. след 41 представления. Рейзингер включва преклено много танци, които са „бедни и скучни“ и правят сюжетната линия непоследователна. Преобладаващото мнение е, че балетът е „беден на мелодии“ и музиката е „най-слабото място“. Сценичните решения включват картонени крила[8] със залепени пера. Единствените положителни отзиви са за художника Карл Валц и неговата специално разработената сценична технология за осигуряването на мъгла чрез пара.

„В музикално отношение „Лебедово езеро“ е най-добрият балет, който някога съм слушал... Но в танцувално е едва ли не най-казионният, скучен и беден балет, поставян в Русия. “

— Герман Ларош, известен критик

Самият Чайковски пише на своята приятелка Надежда фон Мек, че „Лебедово езеро“ е по-слаб от „Силвия“ на Делиб.

През 1880 и 1882 г. балетмайсторът Йосиф Хансен възобновявава и частично преработва спектакъла. В ролята на Одета/Одилия са Лидия Гейтен и Елена Калмикова, на Зигфрид – Алфред Бекефи..

Никита Хрушчов обявява, че СССР притежава водородна бомба

Водородна бомба (термоядрена бомба) е популярното име на експлозивно устройство, използващо принципа на термоядрения синтез (сливане на...

През 1901 г. Александър Горски прави нова постановка за московската сцена. Художници са Александър Я. Головин, Константин Коровин и Николай Клодт. Диригент е Андрей Арендс, който редактира и музиката. Одета е Аделаида Джури, Зигфрид – Михаил Мордкин.

През 1937 г. Асаф Месерер заменя трагичната смърт на Одета и Зигфрид с щастлива развръзка. Това става задължителна част от съветския репертоар.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • вири руски байряк в гьол юрдек 1 вири руски байряк в гьол юрдек преди 3 месеца Профил на трол?
  2013 г. – 36 годишния български застъпник за граждански права Пламен Горанов се запалва пред сградата на Община Варна - първото правителство на Гасударственая Евразийская Резидентурочка в Болхарии подава оставка
 • Долу ТИМ !! - 19 февруари е, народе ???? 1.1 Долу ТИМ !! - 19 февруари е, народе ???? преди 3 месеца Профил на трол?
  Пламен го каза:Долу ТИМ - на 19 февруари - на 20 февруари се превърна в жива факла на протеста срещу руско-българската Мафия. Нито една телевизия не излъчи тези кадри, не направи репортаж за Българския Ян Палах: //vimeo.com/59872143
  : 1 !
 • из февруарском программе Большого варненского театра 2013 года 1.2 из февруарском программе Большого варненского театра 2013 года преди 3 месеца Профил на трол?
  Пламен Горанов говори на митинг против руската мафиотска структура ТИМ:facebook.com/bivolnews/videos/503543706364083/?fref=mentions&__xts__[0]=68.ARCqtpq_sYTatMH6kFO0azA9ZFz0i5U2ZYo7dQ-2HRuDEDQD1N8HC-OG13L2o8yRrGzvTvFA88nKDn__MoCTtdHG-mWUIYj2DiUAOPNkZV_xPRBN-q4xHPEAbfq3JV8jESpBMscQHUs_mQwUxseDurjDUtZjUoPWeO68NRCgWqPTNI7M2e5dPnmy8LWkB6xKU6OmcClDDCV44MCv3iunWVCehh-hIcatj5JsrWpXLQh43y-Zuvsh1gL5Mz виж още ›› 1yOP3H-B5j-6gCafrvTNr_nTKeopHrHe5yyGndweee4--FW7UI9Wj8lJ-uQo9wn2hYzHRRH3V_vr2hy39CWaNaqm8YZCetpbWbtk8m&__tn__=K-R
  : 1 !
 • Дълбок поклон пред смелостта на този Българин! Респект ! 1.3 Дълбок поклон пред смелостта на този Българин! Респект ! преди 3 месеца Профил на трол?
  "Пак ви казвам тука ви е мястото, ето на всички тука където се разхождате, на всички, които просто са излязли на разходка. Аз няма да хвана самолета, няма да отида повече в чужбина, няма да бъда емигрант, аз ще се боря тук ако ще и трима да останем, както бяхме в началото пет ние пак ще се борим, ние намерихме средството и знаем, че следващия път ще бъде много масово. Казах ви българина иска виж още ›› да му пеят, да танцува, да пляска и да псува, нищо друго. Той не знае, че когато е тука до нас може да си промени бъдещето, но когато му обявим един концерт с чалга изпълнители и всякакви видове групи е гледайте тогава сеир, гледайте сеира, аз тогава ще питам какво правите тука, на всичките тия дето ги няма днеска. Обещавам го на хората, които дойдоха да изразят своето гражданско неподчинение и не само тук, защото знаете, че в момента още двадесет и пет страни са на протест с нас, затова тука ни е мястото, на улицата, не да гледаме по телевизора как го правили в Гърция, или как го правили в Испания, или как го правили в Португалия. Българи тука ви е мястото, ето тука до нас, нямаме знаме загубено в битка, имахме Апостоли на свободата, имахме революционери, сега нямаме нищо. Всеки ги вее като идеал и икона и в същия момент поругава тези идеали и тези икони. На Левски идеала е бил за чиста и свята република и за богати граждани, работа за всеки и равенство. Искам да ви питам ето тука, които сте се събрали, да виждате някъде богати граждани - Не, някъде чиста и свята република да има - Не, републиката да работи в полза на хората - Не. Ето аз затова протестирам, вярвам, че и вие затова протестирате. Да чукаш и да кликаш с мишката в интернет е много по-интересно.(Пламен Горанов)''://vimeo.com/129381629
  : 1 !
 • не е луд , който изяжда зелника - направиха нас на луди 1.4 не е луд , който изяжда зелника - направиха нас на луди преди 3 месеца Профил на трол?
  "Боже, колко е малък светът?? И колко жестоко е времето ни към стойностни хора!!! Познах и видях кой е Пламен Горанов, самозапалилият се във Варна!! Струва ми се, че е роден в Добрич, макар че не споря! Но ние в нашия вход му ползвахме услугите, като собственик на алпийска фирма за изолации на сгради! Невероятно коректен! Точен, отговорен, мъжкар! В тая криза се договорихме да му плащаме раз виж още ›› срочено, нещо, с което малцина се съгласяват! Толкова разумен ми изглеждаше, че чак ми се струваше невероятно! Различен, много различен от своите връстници! Това е Пламен!! Бясна съм на медиите, които искат да го изкарат луд или наркоман! Не знам къде са виждали наркоман алпинист?? Пламен е толкова истински, че трябва да ни е срам, че ние не сме като него!! Стискам палци...(Софка Дойнова 6 год )
  : 1 !
 • Black Snow НА СЦЕНАТА НА БОЛШОЙ ТЕАТъР с горящи БЪЛГАРИ - факли 1.5 Black Snow НА СЦЕНАТА НА БОЛШОЙ ТЕАТъР с горящи БЪЛГАРИ - факли преди 3 месеца Профил на трол?
  Пламен го направи за хора като теб и мен, за българския народ. За промяна и свобода. Това не го прави умствено болен или луд. Той не е единствения на който да му дойде до гуша - Пламен не е единствения, който се жертва. Освен него се подпалиха трима други за няколко седмици. На 18 февруари се самозапали 26 годишно момче от Търново - Траян - не изтрая Изгоря //borbabg.com/2015/02/19/преди-2-г-трая виж още ›› н-маречков-се-самозапали/ ... А още колко се самоубиха тогава И не защото са умствено болни, а защото са в безизходица. Не могат да намерят работа, живеят мизерно, защото тази НЕдържава се е продала на руската мафия.българите сме най-бедната страна в ЕС. Как да очакваш българите да остават тук като не може да се намери свястна добре платена работа да издържа семейството си.На улицата останаха хора с образование, които не мога да погасят сметките си. Политическата мафия не й пука за нас, за България или какво говорят от ЕС. Да, това е наистина голяма жертва да се самоубиеш в знак на протест,да ГОРИШ пред толкова много хора. Тъжно е, но не можеш да наречеш Пламен "идиот" или "умствено болен". Защо да са умствено болни хората, на които им писна от свинщината България? Защото не са благодарни на руските колонизатори , че ни потретят, ли?
  : 2 !
 • 1.6 преди 3 месеца Профил на трол?
  Иво Каменов от ТИМ:'' ВИС и СИК са бандити, ние сме войници. Смятам, че образованието, което получихме, беше на много високо равнище. Започваш от бащината къща, после в училище, униформа, късо подстригана коса. Бяхме най-добрите за специални акции по целия свят:саботажни действия срещу кораби, топлоелектроцентрали... Бяхме горди с това, което правехме Не е вярно, че във Варна има руска м виж още ›› афия. Ние сме войници- днешния морал не мога да го приема. През 1992 г., когато на власт дойдоха демократите, България подписа, че няма да търгува с арабските страни Руснаците наложиха мита, спря частната търговия. Основахме охранителна фирма ТИМ. Ние бяхме първата охранителна фирма с бронирани коли, която въведе униформи, софтуерна връзка с полицията и в момента сме най-голямата фирма за инкасо. Още от началото предлагахме истинска сигурност на най-високо ниво, с което и в момента се гордеем. Това е истината. Нямаше да сме живи, ако не си вършехме работата добре. И в момента предлагаме най-добрата лична охрана. Не само във Варна. Говоря за цялата страна.Започнахме с банките По тяхно поръчение се грижехме за лошите им кредити - изкупихме почти всички затворени банки. Това бе нашият бизнес. Речното корабоплаване в България е част от националната сигурност в регистъра на военните резерви. Ние обжалвахме търга. И спечелилите се оттеглиха - ако не се занимаваш с по-големи работи, всичко около теб си е мирно и тихо. Ако България се провежда търг за един интересен обект. За да го спечели някой, трябва да има добра оферта. А ние имаме едно лошо качество - не се договаряме. Ако някой иска да получи обекта е по-изгодно да убие конкурента, отколкото да харчи милиони. През тези години някои хора са мъртви. А други се пенсионираха. В България имаше нещо като директива 1997 г. – не се допускаха руски инвестиции. Затова не можаха да купят тошюелектроцентралата във Варна и Русе. Попитайте и Е.ОН - условията на търга бяха фирмите да имат опит на регулирания пазар и това беше да пречат на руснаците България е член на НАТО. И ако страната ми не беше поставена под контрол, никога нямаше да стане член на ЕС. През 2002 г., когато стана ясно, че България ще бъде приета в Европейския съюз, дойдоха чуждестранните инвеститори и повечето наши хора, които притежаваха фабрики, предприятия или недвижими имоти, започнаха да продават. Направиха добри пари Във Варна нямам вила. Това е крепост и се охранява професионално. Докато разпределението на благата в България не приключи, сме в нещо като военно положение. Трябва да се подхожда към работата професионално и с нужната експедитивност. Трябва да останем живи.Тези обвинения срещу мен и срещу ТИМ не са сериозни. Защото ако обвиненията отговаряха на истината, срещу мен трябваше отдавна да е започнала съдебна процедура. Знаете ли защо устояваме, какво ни дава силата да продължаваме? Хората купуват нашата светлина, нашия хляб, нашето олио, мляко, летят с нас, застраховат се при нас... Вие говорите за корупция. Каква корупция? Казвам ви, занимавам се с въздушния транспорт, това са 38 % от пазара, а започнахме с 14 руски самолета и 450 души ...Каква корупция?Не е вярно, че във Варна има руска мафия. Ние сме войници. Това е разликата между нас и другите. Ние виждаме два цвята, хората виждат пет '': haskovo.net/news/36439/TIM--e-nay-perfektnata-mafiya-v-Evropa
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 17-23 юни

Овен През тази седмица промяната за вас ще е просто необходима. Виждате ,че важни за вас дела буксуват, животът продължава, но вие стоите на едно...

Последно в Актуално