Открит е Музей на киселото мляко в с. Студен извор

11777
Открит е Музей на киселото мляко в с. Студен извор
Снимка: iStock/Guliver

Музеят на киселото мляко се намира в с. Студен извор, Община Трън. Организиран е в двуетажна къща, в центъра на селото, близо до родната къща на д-р Стамен Григоров.

На първия етаж е разположена битова стая, която представя традиционната вътрешна уредба на една типична българска къща, от средата на 19 век. На втория етаж са разположени библиотека и изложбена зала.

Родена е Зина Юрданова, българска художничка

От 1923 до 1926 година учи живопис в Художествената академия в София в класа на проф. Стефан Иванов, но завършва следването си в Мюнхен...

В библиотеката се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското кисело мляко. От първата научна публикация на д-р Стамен Григоров за киселото мляко, отпечатана на френски език през 1905 г., до последните проучвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, извършени от проф. Акийоши Хосоно, в университета Шиншу, Япония, преди няколко години.

В изложбената зала е представен макет, който подробно показва получаването на сурово мляко, промишленото производство на кисело мляко и реализацията на готовия продукт, в търговската мрежа. На стените са окачени информационни табла, които описват историята на киселото мляко; домашното подквасване и занаятчийското производство на кисело мляко; промишлените технологии за получаване на кисело мляко; хранителната, и биологичната стойност на българското кисело мляко.

Музеят е тържествено открит на 29 юни 2007 г. По случай откриването на музея, в гр. Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко, с богата фолклорна програма, конкурси за рисунка и есе на тема „Киселото мляко – българското име на дълголетието“, и конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко.

Българското кисело мляко е изключително ценено в Япония и по света, то научно доказано забавя стареенето на организма, това е най-добрият и лесно усвоим източник на калций, който е жизнено важен за изграждането и поддържането здравината на костите и зъбите, Млечнокиселите бактерии на Lactobacillus bulgaricus са с антираково действие, те възпрепятстват синтеза на канцерогенни вещества, ограничават мутациите и образуването на ракови клетки, Киселото мляко има пробиотично действие – то влияе изключително благоприятно и оздравително на стомаха и червата, от него в 1959 г. Научноизследователски институт за антиракови антибиотици в София изготвя високоефективната субстанция на първия пробиотик Нормофлор срещу язвена и гастритна болест и за нормализиране на стомашната флора след антибиотична интервенция, един от най-активните пробиотици произвеждани в света и до днес. Млечно-киселите бактерии в киселото мляко помагат за подобряване на имунитета и за успешната ни борба с инфекциите, подпомага превенцията на сърдечно-съдови заболявания, намалява риска от развитие на остеопороза и кариеси на зъбите, има добро антитоксично действие, продукта е не само изключително вкусен, но е крайно полезен за деца и подрастващи, за мъже и жени работещи в стресова или замърсена среда и за възрастни хора. Той е неизменна, най-характерна част на националната ни кухня от векове.

Роден е Лазар Добрич, български цирков артист

Лазар Иванов Добрич е български цирков артист, педагог и режисьор, един от най-изтъкнатите дейци на българското цирково изкуство, допри...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Родена е Йорданка Филаретова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...