Роден е Георги Бенковски

54879
Роден е Георги Бенковски

1843 г.

На 21 септември 1843 година е роден един от най-известните революционери в българската история – Георги Бенковски. Той е един от основните организатори на Априлското въстание, което избухва през 1876 година. Георги Бенковски е ръководител на IV Революционен окръг и водач на прочутата Хвърковата чета. Той организира над 200 души в конен отряд, който допринася за развитието на Априлското въстание. Георги Бенковски вярва в идеята за свободна България и допринася за извоюването на независимостта на българската държава.

Истинското име на българския революционер е Гаврил Груев Хлътев. Той е роден през 1843 година в Копривщица. Малкият Гаврил има две по-големи сестри – Куна и Васила. Баща им е уважаван търговец в района, а майката се грижи за отглеждането на децата. През 1848 година бащата на Гаврил внезапно умира и това поставя цялото семейство пред сериозно изпитание. Поради липса на финансови средства, невръстното момче едва успява да завърши 3.клас в основното училище в Копривщица. След това майката на Гаврил го изпраща да учи занаятчийство при един от местните търговци. Малкото момче започва да се занимава с терзийство. По-късно той става абаджийски чирак, а в последствие започва да се занимава с търговия. Гаврил отваря собствен магазин и започва да обикаля големите пазари в Цариград и Анадола. Той създава добри връзки с местните търговци и се стреми да развие собствения си бизнес. Търговските взаимоотношения много променят мисленето на младия мъж. Чувствителният младеж се чувства неудовлетворен от работата си и иска да постигне нещо по-значимо в живота си. В продължение на 10 години той пътува из различни части на Османската империя в опит да открие своето призвание. Гаврил посещава Измир, Смирна, Цариград, Анадола, Александрия и други. Там се хваща на всякаква работа, за да може да се издържа.

Започва изграждането на Капитолий във Вашингтон

На 18 септември 1793 година започва строежът на сградата на Конгреса на САЩ – Капитолий. Нейното име идва от италианския хълм Кап...

През 1875 година Гаврил пристига в Румъния. Там се запознава с българския възрожденец и революционер Стоян Заимов. Младият мъж бързо се запалва по революционното дело и иска активно да участва в освобождението на своята родина. Малко след пристигането си в Букурещ, Гаврил започва да използва името Георги Бенковски. То принадлежи на полски патриот, който е заточен от руското правителство. Полякът успява да избяга от руския затвор и заминава за Диарбекир. Там случайно се среща със Стоян Заимов и българинът му помага да си смени самоличността, като се сдобива със стария паспорт на поляка. В последствие той дава този паспорт на близкия си приятел Гаврил Хлътев. Вече с името Георги Бенковски, младият мъж започва активно да се включва в различни революционни дейности. Той става част от Гюргевския комитет, който взима решение през пролетта на 1876 година в България да избухне въстание. Бенковски става помощник-апостол в IV Революционен окръг, но след оттеглянето на председателя Панайот Волов, той заема неговото място.

Когато на 20 април 1876 година избухва Априлското въстание в Копривщица, Бенковски се намира заедно с останалите апостоли в Панагюрище. След като разбира, че родният му град се вдига на бунт, той обявява началото на въстанието в Панагюрище. Бенковски организира около 200 души от своята чета и заедно с тях започва да обикаля региона и да мобилизира въстаниците. Революционерите се предвижват толкова бързо в района, че получават името Хвърковата чета. Докато Бенковски обикаля региона, въстанието в Панагюрище е жестоко потушено. Животът на революционерите е в опасност и те се отправят към Тетевенския балкан. На 25 май 1876 година, след тежко сражение в местността Костина, Георги Бенковски е смъртоносно ранен. Той умира почти веднага от своите рани. Бенковски остава в историята като един от най-големите български революционери и организатори на Априлското въстание. Неговото революционно дело завинаги остава в българската история, а паметта му се почита от хиляди българи.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Започва Оборищенското събрание

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Фриц Фреленг и Дейвид Де Пати създават Пинко Розовата пантера

Принц Чарлз се жени за дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс

Открита е статуята Венера Милоска

Световен ден на здравето

Капитан Робърт Пири достига Северния полюс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com