Роден е Луи Айер, български педагог

8390
Роден е Луи Айер, български педагог
Снимка: iStock/Guliver

Луи Айер е роден в Бе, кантон Во, Швейцария през 1865 година. Живее в Хомберг, кантон Берн. Учи в Лозана, Женева и Ньошател и преподава спортни дисциплини в град Вьове.

В 1893 година българският просветен министър Георги Живков кани Луи Айер заедно с още 9 швейцарски педагози в България, за да поставят основите на спортното образование в страната. Айер преподава физическо възпитание в Лом (1894), Силистра (1903) и Русе (1909) и е главен треньор на юнашките дружества в страната. Въвежда спортовете лека атлетика, вдигане на тежести, борба, бокс.Ръководи техническата комисия при гимнастическия съюз „Юнак“.

Беназир Бхуто е избрана за министър-председател на Пакистан

Беназир Бхуто е родена на 21 юни 1953 г. в Карачи (Пакистан). Тя е дъщеря на Зулфикар Али Бхуто, който е по-късно президент (1971-1973)...

При избухването на Балканската война Айер, макар и чужд гражданин, смята защитата на втората си родина за свой дълг. В деня на обявяването на мобилизацията сформира в Русе Юнашки легион, с който и се включва в българската войска като доброволец. По време на Междусъюзническата война Айер е командир на 1-ва рота на 12-та лозенградска дружина от Македоно-одринското опълчение, сформирана в Бургас. С нея се бие на Македонския фронт при Султан тепе и Драм теке. За героизъм в боя е произведен в български офицерски чин подпоручик и на 2 пъти е награждаван с кръст „За храброст“.

След разгрома на България в Междусъюзническата война в 1913 година издава на френски книгата „Pro Bulgaria“ (За България), в която защитава българските позиции и дарява всички приходи на българските ветерани от войните. Публикува статии за България във вестник „Ла Женев“.

При включването на България в Първата световна война Луи Айер отново доброволно се включва в армията. Първоначално е зачислен към обоза, срещу което протестира и е преназначен като офицер в 33-ти пехотен свищовски полк. Айер загива на 2 септември 1916 година като командир на рота от 33-ти полк при отбраната на град Дойран. Погребан е в село Чаушли, днес в Северна Македония.

В 1991 година в Русе е учредено Българско-швейцарско дружество, което носи името „Луи Айер“. На него е наименуван стадионът в град Силистра. В негова чест са наречени също улица в София и връх Айер в планината Елсуърт, Антарктида.

Родена е Екатерина Савова-Ненова

Екатерина Савова-Ненова е българска художничка, автор главно на портрети, пейзажи и натюрморти. Тя е родена през 1901 година в София. П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Родена е Йорданка Филаретова

Родена е Криста Волф

Роден е Ото Грос, австрийски психоаналитик и психиатър

Роден е Ами Буе, геолог, географ, картограф и етнограф

Роден е Асен Петров, български хирург, учен и преподавател

Роден е Йохан Щраус, австрийски композитор (ВИДЕО)

Сър Уилям Хершел открива планетата Уран

Тим Бърнърс-Лий представя идеята си за World Wide Web

Роден е Астор Пиацола (ВИДЕО)

Астрономи от НАСА откриват пръстените на Уран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com