Създадено е ЩАЗИ

3396
Създадено е ЩАЗИ

1950 г.

Министерството на държавната сигурност, известно повече като Щази, е най-голямата организация в Германската демократическа република, занимавала се с дейности по разузнаването и сигурността. Централата на Щази е в столицата Източен Берлин, като най-голямата мрежа от комплекси се намира в квартал Лихтенберг.

Щази е създадено на 8 февруари 1950 г. с решение на Министерския съвет. Първият му началник е Вилхелм Цайсер, а негов заместник е Ерих Милке. Милке заема мястото на Цайсер през 1957 г., а Маркус Волф оглавява отдел "Чуждестранно разузнаване".

Щази следва модела на съветския НКВД, а наследникът му КГБ гледа на него като на изключително предан и ефективен партньор сред разузнавателните служби на страните от Организацията на Варшавския договор.

Гърция получава независимост от Османската империя

Гръцката война за независимост, наричана също Гръцка революция, е въоръжената борба на гръцкия народ за независимост от Османската им...

Оказва силно влияние върху почти всеки аспект от живота в ГДР. До средата на 1980-те год. функционира мрежа от цивилни доносници, като в Западна Германия положението е същото. До рухването на Източна Германия през 1989 г. Щази има около 91 000 редовни служители и 300 000 доносници (за сравнение - в Гърция по същото време такива са около 200 000 души при 2 пъти по-малко население). Това означава, че на всеки 50 души в ГДР 1 гражданин сътрудничи на Щази, което показва дълбокото проникване на службата в живота на обществото.

Щази следи източногерманските граждани за политически неправилно поведение, по което си прилича с дейностите, развивани преди от Гестапо. По време на "нежната революция" от 1989 г. в бюрата на Щази нахлуват разгневени граждани, но преди това голямо количество компрометиращ материал е унищожен от офицерите на Щази. Останалите досиета могат да бъдат поискани за разглеждане.

След обединението на Германия става ясно, че Щази тайно е подпомагала леви терористични групировки като например фракцията „Червена армия“. Важен фактор за разтурянето на тези групировки е загубата на подкрепата на Щази.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Чернобилската авария (СНИМКИ)

Роден е Константин Константинов, български музиколог.

Роден е Атанас Натев, български философ

Родена е Христина Морфова

Роден е Димитър Шойлев

Международен Ден на Земята

Родена е Шарлот Бронте

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Чернобилската авария (СНИМКИ)
Чернобилската авария (СНИМКИ)

На 26 април 1986 г. се случва една от най-големите трагедии в човешката история - Чернобилската авария. Най-тежката авария в историята на...