X
 
 

Уилям Роуън Хамилтон измисля кватернионите

3358 0
photo of Уилям Роуън Хамилтон измисля кватернионите
Снимка: iStock/Guliver
Кватернио́ните (на английски: Quaternion) са система на хиперкомплексни числа, предложена от Уилям Роуън Хамилтон през 1843 година.

Умножението на кватерниони не е комутативно; те образуват тяло, което обикновено се обозначава с {\displaystyle \mathbb {H} }{\displaystyle \mathbb {H} }.

В Лондон е учредена международната организация Amnesty International

„АмAmnesty Internationalе международна неправителствена независима организация за защита на човешките права със седалище в Лондон...

История

Хамилтон търси начин да разшири понятието за комплексно число в повече пространствени измерения. В началото опитва тримерно пространство, но не успява и по-късно действително е доказано, че това е невъзможно. След това опитва пространство с 4 измерения и създава кватернионите.

Според собствения му разказ на 16 октомври 1843 Хамилтон се разхожда със съпругата си по Роял Канал край Дъблин, когато в ума му внезапно проблясва формулата:

{\displaystyle i^{2}=j^{2}=k^{2}=ijk=-1}

{\displaystyle i^{2}=j^{2}=k^{2}=ijk=-1}

Вилхелм Пик става първи (и последен) президент на ГДР

Вилхелм е роден на 3 януари 1876 година, в град Губен, разположен в източната част на Германската империя, който понастоящем е част от ...

Притеснен, че може да забрави решението, Хамилтон в нервна възбуда го надрасква с джобното си ножче върху страничен камък в северозападната част на моста Бруум бридж. Днес на това място има паметна плоча с надпис, който гласи:

Тук, както се разхождаше

на 16 октомври 1843

сър Уилям Роуън Хамилтон

в проблясък на гениалност

Правителството на България приема наредба-закон за разтуряне на младежката организация Бранник

Създадена е на 29 декември 1940 г. от правителството на проф. Богдан Филов с приемането на „Закона за организиране на българската...

откри фундаменталната формула

за умножение на кватерниони

i² = j² = k² = ijk = −1

и я изчерта върху камъка на този мост.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители