X
 
 

В Канада е въведен сух режим

2213 1
photo of В Канада е въведен сух режим
Снимка: Pixabay
Най-често това понятие се свързва с провеждането на такава държавна политика в САЩ през периода 1920 – 1933 г.

Сухият режим, като федерално право, е въведен с 18-та поправка на Конституцията, ратифицирана на 16 януари 1920 г., забраняваща продукцията, вноса, износа, превоза и продажбата на всякакви алкохолни напитки и питиета на територията на САЩ.

Общото събрание на ООН е свикано за първи път в Ню Йорк

Общото събрание на ООН, наричано също (без превеждане на чуждиците) Генерална асамблея на ООН (на френски: Assemblée gén&...

Реформаторите открито твърдят, че прилагането на сух режим се налага заради пиянските прояви на имигрантите-работници. Такова отношение се оказва с обратен ефект, тъй като, вместо да бъдат интегрирани в обществото, новите имигрантски маси се консолидират в престъпни групировки. В действителност периодът на действие на сухия режим е период на формиране на мафията в САЩ, която започва да контролира нелегалния му внос и разпространение.

На практика пиенето на алкохол в САЩ продължава и дори се увеличава, но става в по-лоши условия, консумира се по-ниско качество и на по-високи цени.

Сухият режим разединява американското общество, разделяйки го на сухи, т.е. поддръжници на сухия режим, и мокри, т.е. негови противници.

Премахването на сухия режим става едно от главните обещания на кандидата за президент Франклин Рузвелт. То става през 1932 г. чрез 21-та поправка на Конституцията.

Родена е Мари-Луиз О`Мърфи

Мари-Луиз О`Мърфи, наричана също Мадмоазел дьо Морфиз, е метреса на Луи XV. Дъщеря на Дейниъл О`Мърфи, кралски офицер от ирландски прои...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители