16-те най-велики филми за Втората световна война

310127
16-те най-велики филми за Втората световна война
Снимка: Pixabay.com

От разкъсани от войната романси до кървави и жестоки битки - това са най-добрите филми за Втората световна война, които изобразяват ужасите, изживяло човечеството.

Schindler's List / Списъкът на Шиндлер (1993)

Това е един от най-великите филми на всички времена и безспорно най-добрата работа на Стивън Спилбърг.

Оскар Шиндлер е голям немски бизнесмен, който отваря фабрика в Полша през Втората Световна Война. Ставайки свидетел на зверствата от страна на нацистите върху еврейското население обаче, той става изключително човечев и превръща фабриката си в лагер на спасението за евреите.

Филмът е базиран на истинската история на Оскар Шиндлер, който успява да спаси близо 1100 евреи от обгазяване в лагерите в Аушвиц.

Das Boot / Подводница U-96 (1981)

Това е филм за войната и мъжете по време на война. Разказва за млади мъже почти момчета, които са жадни за приключения, завладени от нацистката пропаганда и чудесата на технологията.

С готовност те се отдават на опасното предизвикателство срещу силите на природата – да живеят в подводница, с която да се борят срещу един невидим враг. Много от тях са без никакъв опит. Те тепърва ще видят ужасите на войната, без да са изпитвали нито самота, нито отчаяние. В ужаса на живота под водата, алтернативите пред тях са мрачни. От 40 хиляди мъже в немските подводници през Втората световна война, 30 хиляди не се завръщат.

Филмът на Волфганг Петерсен получава шест номинации за „Оскар“ през 1983г. Има 13 награди и 5 други номинации.

Patton / Патън (1970)

"Патън" е названието на генерал Джордж Патън, известен танков командир от Втората световна война.

Филмът разказва историята на Патън като се проследява действията му в северна Африка, през нашествието на Германия и падането на третият Райх. Неговият изключителен военен гений е предизвикал респект дори у германците, и е бил несправедливо недооценен от съюзниците...

Inglourious Basterds / Гадни копилета (2009)

По време на Втората световна война, отряд американски войници евреи, познати като „Копилетата”, са специално вербувани и изпратени в окупираната от нацистите Франция, за да избиват, измъчват, скалпират и вдъхват неподправен ужас във враговете си.

И те не са единствените, жадни за отмъщение – семейството на младата Шошана е избито от нацистите, а тя успява да избяга в Париж. В големия град си намира работа в киносалон, където се запознава с германски военен герой, който се влюбва в нея.

Той дори успява да убеди началниците си да пуснат поредната си пропаганда в нейното кино – идеалната възможност за Шошана да отмъсти на окупаторите.

The Pianist / Пианистът (2002)

Владислав Шпилман е пианист във Варшавското радио. Когато нацистите окупират Полша, той става свидетел на създаването на еврейското гето и на депортирането на семейството си.

Благодарение на своя късмет успява да се измъкне, известно време остава затворен, после се свързва със съпротивата и се крие, за да оцелее. Месеците минават и той вече не свири на пиано.

"Пианистът" е разказ за необикновената съдба на привидно обикновен човек, когото Ейдриън Броуди интерпретира с неочаквана експресия. 

Pan's Labyrinth / Лабиринтът на фавна (2006)

Годината е 1944-а. Малката Офелия е принудена да заживее в дома на втория си баща, тъй като майка й Кармен всеки момент ще роди.

Тя мрази новия си живот и новия си баща - тираничният кап. Видал (невероятно зловещо изпълнение на Серхи Лопес). Той е твърдо решен да унищожи до крак смелите макис - бунтовнически сили, които, напук на всичко, не позволяват духа им да бъде сломен от фашистите. Офелия намира сродна душа в лицето на Мерседес - прислужницата на Видал, която тайно помага на бунтовниците.

С нейна помощ тя открива близо до къщата лабиринт и дори успява да се срещне с гротесковия му, приличащ на фавн пазител Пан, който й възлага за изпълнение три опасни задачи.

Der Untergang / The Downfall / Крахът на Третия Райх (2004)

"Крахът на Третия райх" ви отвежда в бункера на Хитлер по време на драматичните последни дни от съществуването на Третия райх.

През очите на Труди Юнге, личната секретарка на Фюрера, ще видите как оптимизмът отстъпва на ужаса и на прозрението, че загубата на Германия във войната е неизбежна. Ще видите как Химлер и Гьоринг се опитват да се спасят, изоставяйки своя лидер, как Гьобелс се кълне във вярност на Фюрера и как самият Хитлер се люшка от безумен, сляп оптимизъм към черно, безнадежно отчаяние.

И докато червената армия обгражда града, слабо осветените катакомби под Берлин се превръщат от обежище в пъкъл за Хитлер и най-близките му съветници.

Atonement / Изкупление (2007)

Джо Райт - режисьорът на "Гордост и предразсъдъци" отново избира да работи с Кийра Найтли, за да пренесат заедно на екрана една от най-хубавите любовни истории на модерната литература. Романът е "Изкупление", а името на автора е Иън Макюън.

Тринадесетгодишната бъдеща писателка Брайъни Талис (Сирша Ронан) живее заедно със семейството си в прекрасно викторианско имение. През най-горещия ден от лятото на 1935 г., непоносимият зной и дълго потискани емоции освобождават богатото въображение на момичето.

След серия от недоразумения, тя обвинява обожателя на своята сестра Сесилия в престъпление, което не е извършил. Тази грешка съсипва живота на влюбените, като променя съдбите на тримата завинаги.

The Dirty Dozen / Мръсната дузина (1967)

Те са осъдени, психопати, луди глави, неудачници и шампиони в бокс офиса и киносалоните. Десетилетия след като за първи път взривява екраните "Мръсната дузина" си остава еталон сред ансамбловите екшън-филми.

Лий Марвин е в ролята на стоманено твърдия майор, доброволец-командир на събран от кол и въже взвод за самоубийствена мисия срещу нацистите. Чарлс Бронсън, Джим Браун, Джон Касавитис, Трини Лопез, Тели Савалас, Доналд Съдърланд и Клинт Уокър са сред дванайсетте пандизчии, които ще спечелят свободата си, ако оцелеят. Робърд Олдрич е режисьорът, който комбинира антиавторитарна насмешка с експлозивни усещания.

Номиниран за 4 награди Оскар, Мръсната дузина печели Академичната награда за звукови ефекти.

The Thin Red Line / Тънка червена линия (1998)

Епичният военен филм на Терънс Малик потапя зрителя в напрежението, изпитано и видяно през очите на обикновения войник по време на мащабната военна офанзива при Гуадалканал по времето на Втората световна война.

Изпъстрен с философски мотиви и насилие, контрастиращо на величието на природата, заобикаляща го. Режисьорът напомня за същността на човешкото саморазрушение и как между красотата, безумието и болката винаги има една тънка червена линия.

Филмът остава недооценен от Американската филмова академия, а за много зрители се превръща в един от най-драматичните военни разкази на големия екран.

Son of Saul / Синът на Шаул (2015)

Октомври, 1944 г. Аушвиц. Шаул Аусландер е унгарски член на Специалния отряд – група от еврейски затворници, изолирани от лагера и заставени да помагат на нацистите в масовото изтребване.

Докато работи в един от крематориумите, Шаул открива тялото на момче, което прилича на сина му. Специалният отряд подготвя бунт, а Шаул решава да направи нещо невъзможно – да спаси тялото на момчето от пламъците, да намери равин, който да му прочете молитвата за мъртвите – Кадиш, и така да му осигури погребението, което заслужава.

Saving Private Ryan / Спасяването на редник Райън (1998)

Разказана през очите на взвод американски войници, историята започва с историческия ден на нашествието на съюзниците в Нормандия, когато бойците дебаркират на морския бряг с опасна специална мисия.

Капитан Джон Милър (Том Ханкс) трябва да отведе своите войници отвъд фронтовата линия, за да открият редник Джеймс Райън, чиито трима братя са загинали в битка. Изправени пред непреодолими пречки, мъжете се разбунтуват сред възложената им заповед. Защо трябва осем души да рискуват живота си само заради един войник? Сред бруталната реалност на войната всеки от тях търси отговор за себе си - и сила да преодолее несигурното бъдеще с чест, достойнство и смелост.

Харесан както от критиката, така и от публиката навсякъде по света, Спасяването на редник Райън на Стивън Спилбърг е незабравим филм.

Letters from Iwo Jima / Писма от Иво Джима (2006)

Военната драма "Писма от Иво Джима" e японската гледна точка към повратната за Втората световна война битка за остров Иво Джима в Япония.

17 изумителни факта за Втората световна война

Списък с факти от Втората световна война, които вероятно не сте знаели. 1. Първият немски военнослужещ, загинал във войната, е убит от...

Режисьор на лентата е Клинт Истууд, който заедно с продуцента Стивън Спилбърг ползва книгата "Писмата на военнокомандващия", написана по писмата на японския генерал Тадамичи Курибаяши, за основа на сюжета.

Филмът получава три номинации и печели един Оскар през 2007 година. 

Come And See / Иди и виж (1985)

Белоруският младеж Фльора, въпреки протестите на майка си, става партизанин. Просто така, за да не бъде, по-лош от другите.

Партизанския живот първоначално изглежда съвсем забавен – като в оптимистичните комедии от военните и следвоенните години. Но скоро Фльора разбира, че измолвайки да го пуснат, той обрича на смърт семейството си от ръцете на наказателен отряд. И това съвсем не е най-ужасното, което му предстои да преживее…

15-те най-добри филми за Космоса за всички времена

Филмите за Космоса са едни от най-интересните, най-добре направените и най-гледаните за всички времена. Независимо кой е вашият любим ж...

По мнението на много зрители и кинокритици това е един от най-страшните филми за войната. Не случайно след излизането му на екран по повод 40 годишнината от Победата, той за много години изчезва от полезрението на зрителите.

Grave of the Fireflies / Гроб на светулки (1988)

Лятото на 1945-та година, почти в края на Втората световна война. Две деца – 14-годишният Сейта и неговата 4-годишна сестричка Сецко - остават без дом и родители.

Биват приютени при свои роднини, но заради гордостта на Сейта напускат и се опитват да оцелеят със собствени сили. Ала във военна Япония това е непосилно…

Анимацията е адаптация по едноименната повест на писателя Акиюки Носака.

13-те най-добри филми за мафията за всички времена

Филмите за Мафията са специални за много режисьори. Всички сме гледали „Кръстникът“ на Франсис Форд Копола - филм, който ни...

Dunkirk / Дюнкерк (2017)

Може би сте чували историята за онези 400 000 съюзнически войници, притиснати между брега и морето от нацистите през Втората световна война край френския плаж Дюнкерк.

Спасителната операция, наречена Динамо, е разказвана веднъж на кино – от Лесли Норман в черно-бяло през 1957, но новата визия на Кристофър Нолан за това "колосално военно бедствие" (по думите на Чърчил) заслужава да си припомним събитията. Заснет на 70мм лента, Дюнкерк обхваща три истории по море, въздух и земя в три времеви рамки и почти без реплики ни стиска в юмрука си още от първите минути. Диалогът и отличителните герои не ни липсват, особено когато Ханс Цимер инжектира още две дози напрежение с комбинацията музика + тиктакащ часовник.

Не се учудваме, че "красив", "вълнуващ" и "епичен" са най-скромните коментари на критиците за един военен филм, който биха уважили дори пълните пацифисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

"Кино за незрящи" за 8-и път на София Филм Фест

Нов филм на Башар Рахал разказва историята на параолимпиеца Михаил Христов

София Филм Фест представя Cinema Politica: Провокативни и важни документални творби

Сериал на Теодора Маркова с награди от най-големия фестивал в Европа

Връчиха наградите на 28-ия София Филм Фест: Вижте кои са големите победители

Продължението на "Лудия Макс" със световна премиера в Кан (ВИДЕО)

Романтичната комедия "Красива сватба" с премиера в кино "Влайкова"

Започнаха снимките на новия филм на Стефан Командарев "Made in EU"

Наградата LUX на публиката 2024: Ето къде може да гледате филмите безплатно

Кои са най-очакваните филми през 2024 година?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино