56 премиерни и утвърдени филма на Киномания 2019

8771
56 премиерни и утвърдени филма на Киномания 2019
Снимка: ПР

56 премиерни и утвърдени филмови заглавия са част от тазгодишната селекция на Киномания. Сред тях са дългоочакваните нови филми на знакови режисьори като Педро Алмодовар, Уди Алън, Андрей Кончаловски, Ксавие Долан и др. Старт на фестивала дава филмът на Мариус Куркински "Засукан свят" на 14 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК, а на 17 ноември от 19:00 ч. публиката ще стане част от специалната вечер, посветена на Тео Ушев - "Нарисувай ми тъга".

До края на Киномания посетителите в Централно фоайе на НДК ще бъдат посрещани от изложба на художник Борис Десподов, който е автор на визията на фестивала. Експозицията представя 16 негови плаката, изработени за филмовия фестивал през годините.

Непосредствено преди официалното начало на фестивала от 6 до 8 ноември киноманите ще се насладят на нетипични класически заглавия от колекцията на "Мосфилм", сред които "Дерсу Узала", "Александър Невски" и "Спартак".

"Киномания стана по-различна. Обърнахме внимание на фестивалния контекст, който е изключително важен. Съдържанието е безспорно, но важна е и техническата част. Тази година сме осигурили нов лазерен кино прожектор, което не е без значение, тъй като всички филми вече се произвеждат на едно съвсем друго технологично ниво. Ние бихме искали да създадем това усещане като звук и светлина, така че сме се погрижили публиката да има наистина качествено изживяване. Тази година за първи път ще имаме награда Киноман на годината. Посветили сме я на Георги Ангелов, който всъщност е кръстникът на Киномания. Всеки, който смята, че е гледал много филми от програмата, може да претендира за наградата. За нас традициите са изключително важни, те са в основата на изграждането на един фестивал и на фестивалната култура изобщо. Затова основахме тази награда – да уважим миналото и да дадем на днешните киномани един добър пример", каза Председателят на Съвета на директорите на НДК – Борислав Велков.

Тази година организаторите на фестивала са предвидили и вълнуващо изживяване за цялото семейство. За най-малките киномани кино "Люмиер Лидл" предлага селекция от четири любими детски филма, а НДК в партньорство с NIM kids animation ще проведе за втора поредна година специално събитие – Детска Киномания. Най-креативните сред децата ще се борят за детски "Оскар"-и. Киномания предизвиква малките таланти да развихрят въображението си освен в категориите за най-добър режисьор, оператор, актьор и в специалната категория "Гледай", вдъхновена от слогана на фестивала.

В програмата на фестивала са подготвени и изненади за любителите на френското кино. Най-новите и класически френски заглавия ще бъдат прожектирани в рамките на фестивала на Френския филм в кино "Люмиер Лидл". Селекцията от 9 различни по жанр филма поднася на зрителите серия от емоции и вълнуващи мигове.

"Разнообразието е основен акцент в нашата програма. Много сме горди с четирите ко-продукции. Първият филм, който ще представим, е "Славни времена" с актьори, които много харесвате – Фани Ардан, Даниел Отьой и Гийом Кане. Също така ще покажем и новия филм на Селин Шиама – "Портрет на момиче в пламъци". Това е история за една любов, ограничена в пространството и времето, която има също и феминистки и политически акцент. Това са все авторски филми, които ще имате удоволствие да видите по време на фестивала. Ще видите и новия филм на режисьора Хирокадзу Корееда, който събира не едно място Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук. Ще прожектираме и филма "Вълчият зов – прекрасен филм на военна тематика, трилър, екшън, режисиран от Антонн Бодри", сподели новият директор на Френския културен институт Клод Шасен.

Премиерни прожекции в рамките на Киномания ще имат и българските филми "Котка в стената" – на 27 ноември от 20:30 ч., и "7 – Омнибус от 7 късометражни филма" – на 13 ноември от 19:00 ч. Режисьорът на "Котка в стената" Весела Казакова разкри подробности и любопитни факти за лентата, която наскоро грабна престижната награда на ФИПРЕССИ във Варшава.

"Мислим, че това е идеалната премиера на "Котка в стената" в София. Вече има отзиви, че филмът е доста автентичен и различен от всичко, което по принцип е видяно в игралните филми. Ще видите нови лица в българското кино – Ирина Атанасова и Ангел Генов, 5-годишният Орлин Асенов и още една много силна английска група във филма. Той се развива около скандал, завихрен заради една котка, но разглежда проблемите на българското емигрантство там – ситуацията на Брекзит, отношенията между хората, предразсъдъците, ежедневния расизъм", поясни Весела Казакова и добави, че сюжетът на филма е по истински случай.

От своя страна Поли Ангелова – продуцент на филма "7- Омнибус от 7 късометражни филма" сподели радостта си, че премиерата на филма ще бъде именно на Киномания и добави, че филмът е направен с подкрепата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя разкри и подробности за 7-те избрани филма.

Цялата програма на Киномания може да видите тук.

Билетите за филмите от Киномания са в продажба на касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.

Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2019 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино