Две вечери на френското планинарско кино със специален гост режисьорът Жил Шапаз

833
Две вечери на френското планинарско кино със специален гост режисьорът Жил Шапаз

Празник за всички любители на планината, документалното кино и френската традиция в алпинизма ще бъдат вечерите на 23 и 24 февруари в Дома на киното!

Един от най-старите независими киносалони в София става домакин на 6 филма, посветени на вертикалната красота на Алпите и вълнуващата професия на планинския водач.

Организатор на събитието е фестивал за екстремни спортове и туризъм „Дни на предизвикателствата“, Агенция „Одисея-ин“ в партньорство с Френски културен институт.

Всички филми ще бъдат прожектирани премиерно у нас с български субтитри за радост на родните заклети планинари, планински водачи, екстремни скиори и на всички ценители на силните преживявания. Билети вече се продават предварително на сайта и на касата на Дом на киното (12 лв. за една вечер и 20 лв. за две вечери).

Специално за събитието от Франция ще пристигне уважаваният журналист и кинематограф Жил Шапаз, автор на множество заглавия от света на френскоезичното планинарско кино. В първата вечер (23 февруари), посветена на професията на планинския водач, той ще разкрие интересни факти от процеса на създаване на документалните си творби и своята перспектива към водачеството. В дискусията по темата ще се включат и членове на Асоциация „Планини и хора“.

Един от филмите, които ще видим на 23-ти е „Гидове и съдружие“ (Guides et Cie, 72 мин) на Шапаз, запознаващ ни с историята и голямата традиция в планинското водене в Алпите, както и с някои скрити страни на тази професия, която продължава да бъде обаятелна и днес. Запазената марка на Шапаз е да остави своите „герои“ да говорят: срещаме се с гидове, които на 80 и повече години продължават да придружават своите първи клиенти, а също и с надъхани младоци, изпълнени с енергия и споделящи изконните ценности и кодекса на водача.

Една от централните фигури, увековечени от Шапаз в документални кадри, е големият френски алпинист Гастон Ребюфа, посветил живота си на планините и създал впечатляваща връзка между изкуството и алпинизма. В биографичния „Светът на Гастон Ребюфа“ (52 мин, Le monde de Gaston Rebuffat) Шапаз ни разкрива Алпите и столицата на алпинизма Шамони през златната епоха на алпинизма. Приет за член на Сдружението на гидовете в Шамони, Гастон Ребюфа посвещава живота си на планините и тяхната вертикална красота, както и на поетичната страна в професията на гида. Ще видим как повече от всеки друг той успява чрез серия от книги, които впоследствие филмира, да превърне планините в значим социален феномен и слага началото на един различен поглед върху снимането в планината, избора на място, на осветление, на мястото на алпиниста.

През втората половина на ХХ век кадрите на Ребюфа са източник на вдъхновение и съпровождат първите стъпки на човека от града в този свят от лед и скали. Във филмите, които продуцира - „Между земята и небето“, „Звезди и бури“, „Завладяните хоризонти“, той изгражда запомнящи се образи на фона на величествени панорами, придружени от музиката на Паганини и Моцарт. Като истински артист и виртуоз и в катеренето, и в създаването на визия, Ребюфа променя цялостно гледната точка към планините, а неговата снимка на иглите на Шамони е избрана от НАСА за да представя Франция в мисията на сондата Voyager 2. Епохално е и значението на безспорно най-издаваната книга-албум за катерене в Алпите “Стоте най-красиви маршрута за катерене и преходи в района на Мон Блан” (1973), която остава еталон и днес.

Третият филм „Мечтаната свръзка“ (50 мин, La Cordee de reve) от първата вечер е портрет на личността на Патрик Беро. В продължение на 167 дни от лятото на 2001 до пролетта на 2002, Патрик Беро осъществява едно истинско и оказало се последно пътуване из Алпите, от Изток на Запад. Пеша, със ски, с колело и най-вече с катерене, той свързва в едно десетки митични върхове и маршрути от Триглав през Доломитите, Мармолада, Пиц Бадиле, до Гранд Жорас, Матерхорн, Айгер и Мон Блан – всички те белязали историята на алпинизма.

Втората френска планинарска вечер в Дома на киното ще представи трима изключителни таланта със своя следа в историята на планините – Lionel Terray в „Пътят Тере“ (55 мин, La voie Terray), Jean Marc Boivin в „Екстремно ваш“ (52 мин, Extremement votre) – човекът „премиера“ както е бил наричан навремето с постижения, които и днес респектират в екстремните ски, катерене съчетано с летене с паралплан или скок с бейзджъмп, и Dominique Perret в “Линии по склона“ (Lignes de pente), определен за най-добрия екстремен скиор на XX век, който продължава да търси своята най-красива линия по девствените неспускани склонове на света – от Узбекистан и Качкар, през Аляска, Британска Колумбия, Норвегия до Швейцария и индийските Хималаи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино