Холивуд продължава да дискриминира хората с различна сексуална ориентация

921
Холивуд продължава да дискриминира хората с различна сексуална ориентация

Холивуд продължава да дискриминира на расов и сексуален принцип. Това сочат нови данни, цитирани от The Independent.

От 126 филма, пуснати от големите студия през последните 12 месеца, едва 22 или включват герой с алтернативна сексуална ориентация. Това гласи проучване на организацията „GLAAD”, чиято цел е по-доброто разбиране и общественото равенство на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) хора в САЩ. Активистите алармират, че докато този дял е трайно нисък и не се наблюдава спад в сравнение с миналата година, не такава е ситуацията с расовото многообразие на гей филмовите герои.

Само 25,5% от тези персонажи в 22-та филма са различни от бели, като миналата година този дял е бил 32%. Само 6,4% са ЛГБТ-азиатците, а 8,5% са чернокожи.

Студия като Disney и Paramount не са включили нито един ЛГБТ-герой в своите ленти, които са съответно 11 и 12 през 2015 година. Най-толерантното студио е Lionsgate. В 8 от техните 24 филма има такива персонажи.

Само един американски блокбъстър, „Гореща гонка” (Hot Pursuit) с Рийз Уидърспуун и София Вергара, включва транссексуален герой. Шокиращо или не, по този показател се наблюдава нарастване в сравнение с миналата година.

„Прекалено често, малкото ЛГБТ-герои на големия екран са обект на шеги или са персонажи с характер на талисмани”, заяви президентът на „GLAAD” Сара Кейт Елис.

„Филмовата индустрия трябва да възприеме нови и толерантни сценарии, ако иска да остане конкурентноспособна и уместна”, допълни тя.

Проучването идва след като тазгодишното издание на наградите „Оскар” предизвика остри критики за липсата на расово разнообразие във филмите, отличавани от Американската академия за филмово изкуство. В повод се превърна факта, че за втора поредна година в нито една от актьорските категории не беше номиниран изпълнител, с различен от бял цвят на кожата.

Докато независимата филмова индустрия продължава да легитимира имиджа на ЛГБТ-обществото с популярни и високооценени ленти като „Карол” и „Момичето от Дания”, изглежда че големите студия нямат интерес от това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com