Най-хваленият документален филм за 2017 - "Джейн" - с вход свободен на СФФ

2642
Най-хваленият документален филм за 2017 - "Джейн" - с вход свободен на СФФ
Снимка: National Geographic Creative/Hugo van Lawick

Възхваляван от критиците като "хипнотизиращ", "забележителен", "спиращ дъха" и "най-добрия документален филм за 2017 година", "Джейн" ще бъде излъчен за ПЪРВИ ПЪТ пред българската публика на специалната премиера в програмата на 22-рия София Филм Фест (СФФ), организирана съвместно с екипа на National Geographic/FOX в България. Събитието е на 9 март, от 18,30 часа в кино "Люмиер Лидл". Входът е СВОБОДЕН!

Филмът на награждавания режисьор Брет Моргън ("Kurt Cobain: Montage of Heck", "The Kid Stays in the Picture") е съставен от подбрани материали от над 100 часа непоказвани кадри, заснети в Националния парк "Гомбе" в Танзания през 60-те години на 20-и век, и разказва историята на Джейн Гудол – млада жена без специална подготовка, чиято изследователска работа с шимпанзетата поставя под въпрос доминирания от мъже научен консенсус на нейното време и прави революция в разбирането ни за естествения свят.

Билетите за 22-рия София Филм Фест вече са в продажба

От днес, 23 февруари – 12 дни преди старта, започва продажбата на билети за прожекциите от програмата на 22-рия София Филм Фест! ...

"Когато гледах филма за първи път, ме обзе силна носталгия. В него имаше нещо много неподправено, реално и непринудено", казва д-р Джейн Гудол, носител на Ордена на Британската империя, основателка на института "Джейн Гудол" и Посланик на мира на Обединените нации. "Филмът "Джейн" показва нещата такива, каквито бяха и хвърля светлина върху човешките характери, по много съкровен начин особено върху моя и този на Хюго. Той ме върна в най-хубавите дни от живота ми така, както никой от другите документални филми не го е правил".

Режисьорът Брет Моргън споделя: "Това, което ме интересуваше най-силно, бе да покажа историята на една силна жена, особено в ерата, в която е работила Джейн. Филмът до голяма степен представлява любовна история, само че любовта не е между мъж и жена. Любовта е между една жена и нейната работа".

Професионално заснетите от оператора Хюго ван Лавик кадри са открити в архивите на National Geographic и, макар да са с отлично качество, работата с тях не минава без трудности. Многобройните ролки с 16-милиметрова лента не са подредени и към тях няма бележки или звукови писти, което изправя Моргън и екипа му пред тежката задача да организират големия архив, да идентифицират 160 шимпанзета и да пресъздадат звуците на гората в "Гомбе". Резултатът е истински подвиг в областта на монтажа, който връща към живот забравените кадри и предлага безпрецедентен поглед към живота на пионерката, която става едно от най-големите имена в областта на опазването на природата напук на малките си шансове.

"Вездесъщият" и "Възвишение" влизат в балканската надпревара на София Филм Фест

"Балканският конкурс" на София Филм Фест включва едни от най-успешните филми, произведени в региона през последната година. След като ...

Снимки: National Geographic Creative/Hugo van Lawick

"Джейн" прави своя дебют на Международния филмов фестивал в Торонто, където получава отлични ревюта и е показан на повече от 25 филмови фестивала по света, сред които на Лондонския филмов фестивал BFI, на Нюйоркския филмов фестивал, на Международния фестивал за документални филми в Амстердам, на филмовия фестивал "Савана" и на DOC NYC. През октомври 2017 г. филмът е прожектиран пред пълна зала в "Холивуд Боул" под съпровода на оркестър, което го превръща в първия документален филм, показван в тази легендарна зала в Лос Анджелис.

Телевизионната премиера на "Джейн" по National Geographic в България е на 18 март в 21:55 часа, и ще бъде излъчен в 172 страни в света на 43 езика. Номинираният за БАФТА филм, определен за най-добър документален филм за 2017 година от 18 национални американски групи за критика, от Гилдията на американските продуценти, от Асоциацията на американските киномонтажисти, от Асоциацията на критиците на телевизионни филми и от Националния борд за ревюта на САЩ, е най-възхвалявания документален филм за годината и е смятан за "триумф във филмовото изкуство".

"Окупация 1968" - един различен поглед на Чехословашката окупация

"Окупация 1968" е голям европейски проект, на който със сигурност трябва да обърнете внимание, особено ако се интересувате от исто...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Новият филм за Ейми Уайнхаус с премиера в кино "Влайкова" (ВИДЕО)

Обявиха датата за наградите "Оскар" през 2025 г.

София Филм Фест във Велико Търново предлага сериозна филмова селекция

Джордж Лукас с почетна "Златна палма" на фестивала в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com