Отиде си Жан-Пол Белмондо

16148
Отиде си Жан-Пол Белмондо
Снимка: Getty Images/Guliver

Жан-Пол Белмондо - един от най-прочутите френски актьори в света, почина на 88 години.

Роден e на 9 април 1933 г. в Ньой сюр Сен. Като тийнейджър Белмондо се раздвоява между спорта и изкуството. Бяга от къщи с пътуващ театър, след което решава да стане скулптор като баща си. Но много скоро зарязва и тази идея заради бокса, на който се посвещава и дори става шампион на Париж в категория среднотежка.

Български актьор почина при неясни обстоятелства в Лондон

Актьорът Ангел Генов е починал при неясни обстоятелства в Лондон. Това потвърди за Нова тв посланикът ни в британската столица - Марин ...

Към 20-ата му година на везните натежава увлечението по актьорството и той постъпва в Консерваторията за драматични изкуства. Някои от преподавателите там обаче го предупреждават, че със своята външност би изглеждал смешен в любовни сцени. Ала и без да е красив като Ален Делон, Белмондо има за партньорки не само на екрана, но и в живота, някои от най-красивите жени на света. През 1957 г. дебютира в киното с филма „Пеша, на кон и с кола“, но повечето от епизодите с негово участие са изрязани при монтажа.

По-забележима роля прави в „Бъди красива и мълчи“, в който играе за първи път в тандем с Ален Делон. Следват участия в „Чочарка“ със София Лорен, „Модерато кантабиле“ с Жана Моро и особено „До последен дъх“, смятан за един от главните филми на знаменитата „Нова вълна“ във френкото кино. Именно ролята на симпатичния престъпник в най-известната творба на Жан-Люк Годар му носи световна слава.

За 50 години в киното се снима в 84 филма, успявайки да създаде незабравими образи на обаятелни бунтари, благодарение на които се превръща в кумир на европейската младеж. Дори възниква цяло направление, наречено „белмондизъм“, защото неговите последователи копират жестовете, мимиките и начина на обличане на любимия си актьор. До средата на 80-те героите на Белмондо са главно смели авантюристи или цинични герои.

Филмите му са изпълнени с опасни каскади, които за разлика от много свои колеги почти винаги изпълнява сам. Има и над 40 роли на театралната сцена. През 1989 г. е удостоен с награда „Сезар“ (френският еквивалент на „Оскар“) за ролята си във филма на Клод Льолуш „Галеник на съдбата“, но отказва престижния трофей, защото неговият създател – скулпторът Сезар, се отнасял отрицателно към творбите на баща му.

Отиде си големият пианист Тео Мусев

На 83-годишна възраст почина Теодор Мусев, един от най-изявените български пианисти през втората половина на 20-и век, съобщава 24 часа...

През 2001 г. получава инсулт, който парализира дясната половина от тялото му и Белмондо губи говора си. Все пак той успява да се възстанови и шест години по-късно се завръща с филма "Мъж и куче".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино