Режисьорката Маргарете фон Трота ще получи Наградата на София на Столичната община

1410
Режисьорката Маргарете фон Трота ще получи Наградата на София на Столичната община
Снимка: Getty Images

Маргарете фон Трота ще бъде специален гост на 28-ия София Филм Фест през март и ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Световноизвестната германска режисьорка, сценаристка и актриса ще представи лично и най-новия си филм "Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята", посветен на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Едновременното съществуване на любовта и подозрението е най-дълбоката неизказана истина в увлекателния филмов разказ на режисьорката и нейната най-голяма сила е способността ѝ да изведе този парадокс в отношенията между мъжете и жените. Творбата е номинирана за "Златна мечка" на Берлинале 2023.

Снимка: Getty Images

Маргарете фон Трота - водеща сила на новото немско кино

Маргарете фот Трота с основание е наричана "водеща сила" на движението "Ново немско кино" и е една от най-значимите режисьорки-феминистки в света. Родена през 1942 година в Берлин, тя израства с майка си в германския град Дюселдорф. След като завършва Мюнхенското училище по драма, започва да работи като актриса в театъра и участва във филми на Райнер Вернер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф. Партнира на Шльондорф за сценария и режисурата на филми като "Внезапното богатство на бедните хора от Камбах" (1971) и "Изгубената чест на Катарина Блум" (1975). По това време, от 1971 до 1991 година, той е неин съпруг. През 1972 година Маргарете фон Трота получава наградата на Германската критика за ролята ѝ във филма на Фолкер Шльондорф "Strohfeuer". Самостоятелният ѝ режисьорски дебют е през 1978 година с филма "Второто пробуждане на Криста Клагес".

Още: На 79-годишна възраст почина австрийската звезда от филмите на Фасбиндер

Фон Трота и Фолкер Шльондорф, снимка: Getty Images

През 1981 година филмът ѝ "Оловно време" я превръща в първата жена, отличена със "Златен лъв" във Венеция, последван от две германски филмови награди и италианската "Давид на Донатело", както и наградата на критиката на Източна и Западна Германия. "Чиста лудост", с Хана Шигула и Ангела Уинклер в главните роли, е част от конкурсната програма в Берлин през 1983 година, а "Роза Люксембург", посветен на известната германско-полската социалистка, e представен премиерно в Кан през 1986 г., където носи на Барбара Сукова наградата за най-добра актриса. Филмът получава и почетна награда на Международния филмов фестивал в Карлови Вари.

Още: Сръбският режисьор Радивое Андрич ще получи специалната награда на София Филм Фест

Маргарете фон Трота се завръща в Кан през 1988 година с филма "Страх и любов" и през 2018 с "В търсене на Ингмар Бергман". Драмата ѝ "Розенщрасе" от 2003 година, представена точно преди 20 години на 8-ия София Филм Фест от актрисата Катя Рийман, е отличена с "Купа Волпи" за най-добра актриса (Катя Рийман) във Венеция, последвана от италианския "Златен глобус" и "Давид на Донатело", както и номинация за Европейските филмови награди – за най-добра европейска актриса. Психологическата драма "Хана Аренд" (2012) печели две германски филмови награди и носи на актрисата в главната роля Барбара Сукова номинация за Европейските филмови награди. 

На 35-ото издание на Европейските филмови награди през 2022 година, Европейската филмова академия връчи на актрисата, режисьор и сценарист Маргарете фон Трота наградата за цялостен принос – като признание за изключителното ѝ творчество.

Още: Българинът Крум Родригес е номиниран за престижните награди за операторско майсторство в САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Фестивал на китайското кино ще се проведе в две кина в София

Вход свободен, концерт и лятно кино в Нощта на музеите в НВИМ

Почина известен режисьор

Доналд Тръмп, #MeToo и по-мрачни сюжети: Броени дни до филмовия фестивал в Кан

В Кан нащрек за предстоящи обвинения в сексуални посегателства

"Отвлечен" на Марко Белокио вече по кината в България

Ще гледаме нов филм "Властелинът на пръстените" през 2026 г.

Приеха Мария Бакалова и Бойко Кръстанов в Европейската филмова академия

Кейт Бланшет с почетна награда от престижен филмов фестивал

Киану Рийвс и Сандра Бълок са готови да участват в "Скорост 3"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com