С подкрепата на Илон Мъск: Звезда от "Междузвездни войни" съди Disney

1893
С подкрепата на Илон Мъск: Звезда от "Междузвездни войни" съди Disney
Снимка: Getty Images/Guliver

Актриса от "Междузвездни войни", подкрепена от компанията X на Илон Мъск, съди Disney за уволнението ѝ заради подстрекателски публикации в социалните мрежи за Холокоста, пандемията и правата на транссексуалните.

Джина Карано, която до 2021 г. имаше главна роля в изключително популярния сериал на Disney+ "Мандалорианецът", подаде на 6 февруари иск в Калифорния с претенции за неправомерно уволнение.

В иска се казва, че Карано е изразявала лични политически възгледи, но е била преследвана от "крайно прогресивна" онлайн тълпа, и се твърди, че действията и коментарите на Disney са навредили на репутацията ѝ и на способността ѝ да си намери работа в бъдеще.

"Днес е важен ден за мен - подавам съдебен иск срещу @lucasfilm&@Disney", написа тя в X, бивш Twitter.

Съдебното дело се финансира от X, потвърди говорител на компанията пред АФП.

Карано, която е бивша състезателка по бойни изкуства, превърнала се в актриса, беше уволнена от Дисни за това, което компанията тогава нарече "отвратителни и неприемливи" публикации в социалните медии, "очернящи хората въз основа на тяхната културна и религиозна идентичност".

Един особено спорен пост, споделен от Карано, изглежда сравняваше това да си консерватор в Съединените щати с това да си евреин в нацистка Германия.

"Нацистките войници можеха лесно да обкръжат хиляди евреи", защото "правителството първо накара собствените им съседи да ги мразят само за това, че са евреи", се казваше в поста.

"С какво това е по-различно от това да мразиш някого заради политическите му възгледи?" - завършваше публикацията с графична снимка на еврейка, пребита в нацистка Германия.

Друг пост изглежда се подиграваше на човек за това, че е носил няколко маски по време на пандемията от Ковид-19 в Калифорния.

По-рано пък Карано си навлече гнева на членове на транссексуалната общност за това, че в профила си в Twitter е добавила като предпочитани местоимения "boop/bop/beep".

В изявление от 6 февруари Карано заяви, че "никога не е използвала дори агресивен език", а е споделяла "провокиращи мисълта" публикации с "уважение и понякога с чувство за ирония".

Както в изявлението ѝ, така и в съдебния иск се твърди, че на Карано е било предоставено по-малко право да упражнява свободата си на словото, отколкото на някои нейни колеги мъже.

Карано заяви, че с нея се е свързал адвокат от X, който е предложил да се заеме с нейния случай, след като тя публично е отговорила на отвореното предложение на Мъск да помогне на всеки, който е уволнен, след като е използвал X, за да упражнява свободата на словото.

"В знак на ангажираността на X Corp към свободата на словото, ние сме горди да осигурим финансова подкрепа за съдебния процес на Джина Карано", се казва официална публикация на X.

В иска не се уточнява размерът на обезщетението, което Карано иска, но се твърди, че е загубила роля в планирания спин-оф "Мандалорианецът" "Рейнджъри на Новата република", която е щяла да струва "150 000 до 250 000 долара на епизод".

Disney не отговори на молбата на AFP за коментар.

ОЩЕ: Рядка екшън фигура от "Междузвездни войни" се продаде за неочаквана сума

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com