Световни критици: Българският филм "Уроците на Блага" е с големи шансове за номинация за "Оскар"

2864
Световни критици: Българският филм "Уроците на Блага" е с големи шансове за номинация за "Оскар"
Снимка: Фотограф: Светослав Стоянов

Филмът "Уроците на Блага" на режисьора Стефан Командарев попада в прогнозите на международни кинокритици за вероятните претенденти за награда "Оскар" за международен филм. Българският кандидат за награда "Оскар" бе посочен в публикации на изданията "The Hollywood Reporter" и "Screen International".

Отговорният редактор за наградите на "The Hollywood Reporter" Скот Файнбърг публикува списък с водещите претенденти за отличията на американската Академия за кинематографично изкуство и наука в 11 категории въз основа на разговорите му с участници в гласуването за наградите "Оскар", с представители на киноиндустрията, анализи на маркетингови кампании, резултати от конкурси и награди преди връчването на наградите и историята на американските филмови отличия. Според Файнбърг засега фаворити в категорията за международен филм са "Зона на интерес" (Великобритания), "Учителската стая" (Германия), "Страсти в кухнята" (Франция), "20 дни в Мариупол" (Украйна) и "Перфектни дни" (Япония). Българската кандидатура заедно с още десет продукции също е с шансове да влезе в битката за "Оскар" според кинокритика.

Още: "Уроците на Блага" тръгва по кината с един месец по-късно. Защо?

Кадър от "Уроците на Блага", Фотограф: Светослав Стоянов

Европейското кино на "Оскар"-ите

Европа отдавна доминира в категорията за международен филм на наградите "Оскар", писа "Screen International". Италия е най-често отличавана с 14 продукции с "Оскар", следвана от Франция с 12 оскара. От 75 награди "Оскар", връчени от американската киноакадемия след 1948 г. на чуждоезични филми, 58 са били за европейски продукции. Миналата година четири от петте официално номинирани за надпреварата също бяха европейски, припомня изданието. То припомня, че по традиция водещите кинофестивали като тези в Кан, Венеция, Торонто, Сънданс, Локарно и Карлови Вари посочват фаворитите за международния "Оскар". "Уроците на Блага" доминира на тазгодишното издание на фестивала в Карлови Вари, където бе отличен с голямата награда "Кристален глобус" и с наградата на екуменическото жури, а Ели Скорчева получи приза за най-добра женска роля.

Още: Филмът "Уроците на Блага" с голямата награда на журито на фестивала в Рим (СНИМКИ)

"Българският кандидат "Уроците на Блага" на Стефан Командарев е със силно фестивално потекло", пише "Screen International" и припомня отличията за продукцията от Карлови Вари. "Командарев помогна на България да достигне краткия списък за "Оскар" за пръв и единствен път досега през 2010 г. с филма "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", а мигрантската му драма "Съдилището" бе българската кандидатура през 2016 г., припомня изданието. То също посочва като фаворити за краткия списък на претендентите кандидатите на Великобритания и Франция, като добавя също "Паднали листа" (Финландия) и кандидатите на Дания - "Обетованата земя", и на Испания - "Снежното общество", пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Фестивал на китайското кино ще се проведе в две кина в София

Вход свободен, концерт и лятно кино в Нощта на музеите в НВИМ

Почина известен режисьор

Доналд Тръмп, #MeToo и по-мрачни сюжети: Броени дни до филмовия фестивал в Кан

В Кан нащрек за предстоящи обвинения в сексуални посегателства

"Отвлечен" на Марко Белокио вече по кината в България

Ще гледаме нов филм "Властелинът на пръстените" през 2026 г.

Приеха Мария Бакалова и Бойко Кръстанов в Европейската филмова академия

Кейт Бланшет с почетна награда от престижен филмов фестивал

Киану Рийвс и Сандра Бълок са готови да участват в "Скорост 3"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com