Законовото блато на българското кино

5760
Законовото блато на българското кино
Снимка: Pixabay

Преди пет дни Actualno.com запозна читателите си с готвени промени в Закона за филмовата индустрия (ЗФИ), които предизвикаха доста сериозна дискусия в българската кино гилдия. Една от причините е терминът „нискобюджетен филм“, който на практика с предложените промени се заменя с „труден филм“. Според предложението "труден“ е филм, чиято единствена версия е на български език и е с бюджет не по–голям от средностатистическия бюджет за съответния вид филм за предходната година.

Тази промяна, макар и негласно, повдигна отново въпроса с държавното финансиране на българското кино. Болезнено откровен в това отношение се оказа Павел Васев, бивш директор на Националния филмов център (НФЦ), който вече от години няма редовно избран т.е. с конкурс директор, на Студия „Екран“, на Народния театър „Иван Вазов“. В нарочно писмо до председателя на Съюза на българските филмови дейци Иван Павлов той посочва имената на няколко продуценти, които, според него, са обсебили българското кино. Става въпрос за Владимир Андреев, Галина Тонева, Виктор Чучков и самият Иван Павлов, които са част от работната група, предложила сегашните промени в ЗФИ. Неин председател е юристът Красен Стойчев.

Нови законови промени поставят под въпрос качеството в българското кино

На 6 юли, 2017 година, в официалния портал на Министерския съвет за обществени консултации (Strategy.bg) беше публикуван проект за пром...

По думите на Васев целият проблем с финансирането идва от Националния съвет за кино, който диктува какво се случва с Националния филмов център (НФЦ), без това да му е позволено от закона (ЗФИ). Той твърди, че като директор на НФЦ е поискал да има промяна в ЗФИ, с която да се установи контрол върху отпусканите от държавата средства за продуцентите на български филми. Васев казва и, че в момента ЗФИ дава възможност на продуцентите да търсят максималната държавна субсидия (1,1 млн. лева), въпреки че не е необходимо за всеки филм да има такава помощ.

Павел Васев дава и конкретен пример с числа – през 2014 година държавата определя бюджет от 11,917 млн. лева на НФЦ, но за производство на филми НФЦ отпуска 22 млн. лева. През 2016 година обаче изпълнителният директор на центъра Камен Балкански отменя есенната сесия за одобрение на филмови проекти за държавна субсидия, защото, според Васев, "заедно с проекти от други сесии от предишни години, натискът върху НФЦ е непосилен – продуцентите си искат парите и не ги интересува има ли ги, или ги няма". Васев казва и, че проект за филм, наречен „Рибна кост“ с продуцент г-жа Росица Вълканова, е представен пред НФЦ през 2014 година, но тази сесия стига до съд заради жалба на продуцентска къща „Армаган“ поради процедурна недомислица. По думите на Васев „Рибна кост“ обаче е пуснат пак за разглеждане на сесия през пролетта на 2015 година, вместо да се бори в съда, като е класиран за премия от 1,1 млн. лева и се получава така, че проектът може да ползва субсидии от две сесии. В ЗФИ няма забрана да се прави такова нещо и съответно това не е наказуемо.

Васев посочва и друг абсурден момент в сегашния ЗФИ – изчислението на "средностатистическия бюджет" за различните видове филми. Това е бюджетът на филм с определена дължина, заснет на 35 мм филмова лента и изпълняващ определени условия за разходи (параграф 1, т. 14, 15 и 16 от Преходните и заключителни разпоредби на закона). Проблемът, според Васев, е, че масово не се произвеждат филми на 35 мм лента, защото това оскъпява филмите, тъй като обработката на лентата трябва да се прави в чужбина! Затова и например от 2009 година насам няма български документални филми на 35 мм лента, а през 2014 и 2015 година няма и български анимационни филми на 35 мм лента. Така за този тип филми не може да се начисли размерът на субсидията, която държавата трябва да даде, защото няма база за изчисление от години.

Припомняме, че промените във ЗФИ бяха пуснати в официалния портал на Министерския съвет на 6 юли, със срок за обсъждане от само 14 дни. След протест от страна на филмовата гилдия срокът беше удължен на 30 дни, както е по принцип по закон. Преди седмица представители на работната група, която е внесла промените, посочиха на среща в Дома на киното, че ако тези промени не бъдат гласувани, за да има изпълнение на забележки на ЕК, може България да не получи нотификация за субсидирането на кино за догодина.

Националният филмов център ще продължава да се води от временен шеф

Павел Васев е новият временен изпълнителен директор на Националния филмов център. Той ще заема поста до провеждането на конкурс. Преди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино