За хората е по-важно здравето им, отколкото нямането на пари

5619
За хората е по-важно здравето им, отколкото нямането на пари

Термин „вредни храни” в българското законодателство няма. Това заяви депутатът от „Патриотичния фронт” д-р Султанка Петрова пред Нова телевизия.

Подобно на бившия здравен министър д-р Мирослав Ненков, Петрова застъпи тезата, че само чрез образование може да се избегнат храните, които вредят на здравето ни. Тя обаче добави, че трябва да има съобразяване с доходите на хората. В тази светлина не трябва да гледаме само София, но и цялата страна. Трябва да мотивираме производителите да влагат биопродукти, а не синтетични, подчерта Петрова.

Бих си продал гласа, ако има кой да го купи – от телевизията видях и къде

Това заяви пред Нова телевизия - внукът на Тодор Живков, Тодор Славков, който е кандидат за общински съветник в София на движението "На...

Ако разчитаме на самосъзнанието на производителите, няма да стане, включи се и баскетболният треньор Константин Папазов-Тити. След 26 години на свободия трябва да дойде ред. За хората е по-важно здравето им, отколкото психологическата бариера за нямане на пари, убеден е той. Трябва да върим по този път, независимо че ще е жесток удар по големи корпорации, каза Папазов. А Петрова отвърна – е какъв проблемът, че един чипс от 1 лев ще стане 1,10 лева? Да го направят 10 лева или да го забранят, заяви тя.

И Петрова, и Папазов се съгласиха с аргумент, че много E-та са канцерогенни – според изследване на БАН, но за да се инкорпорират в хранителната индустрия ще минат поне 10 години. Трябва да стимулираме производителите да са екологични – като се вдигна акцизът на цигарите и алкохола, намаля ли консумацията? В няколко европейски държави имаше такъв данък - например Унгария, не проработи и беше изоставен. Примерът е Швейцария – подкрепа и на държавата за екопроизводители, но и отговорност от страна на тези производители за екопродукти, заяви Петрова.

Кой ще контролира изпълнението на новия данък, дали се влагат вредни съставки или не? БАБХ е под шапката на МЗХ, не на здравното министерство. БАБХ трябва да спре с пиар акциите, да има задълбочен контрол, сигурна е Петрова. И подчерта – да спрем с товара за бизнеса. Папазов обаче посочи, че само ясни правила ще оправят нещата, както и образованието - аз съм необразован родител, признавам си, завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com