2015 – една от най-лошите за климата в историята

13117
2015 – една от най-лошите за климата в историята
Снимка: Getty Images/Guliver

2015 година ще се запомни от климатолозите, и то не от положителна страна. През тази година планетата прескочи още един температурен рекорд, видя съкращаване на арктическите ледове и продължаване на силните суши.

Представителите на Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) са на мнение, че 2015 е най-горещата за цялото време на наблюдения.

Български природозащитници разкритикуваха споразумението за климата

Сериозни критики отправиха известни фигури от българския зелен сектор към сключеното в средата на декември глобално климатично споразум...

Средната глобална температура през юли достигна 16,59 градуса, в резултат на което той е обявен за най-горещия месец в историята – предишният рекорд е фиксиран през юли 1998 година.

По данни на метеорологичното бюро на Великобритания към края на 2015 г. светът е с един градус по-топъл, отколкото е бил преди появата на съвременната промишленост.

Също през 2015 годишният максимум на арктичните ледове е бил малко повече от 14,5 млн. кв. км. Това е най-ниският показател от началото на следенето на състоянието на ледовете от спътници на НАСА през 1979 година (въпреки че ледената покривка все пак на някои места нараства).

В много части по света през изминалата година се наблюдаваха рекордни обеми на валежи. Калифорния пък за четвърта година преживява силна суша, учените смятат, че тя ще продължи и ще бъде дори по-силна, отколкото преди 700 години.

Глобалното затопляне и ураганите са свързани

Десетки учени от Националното управление за океански и атмосферни изследвания (NОАА) са анализирали сезона на ураганите през 2014 годин...

Но има и положителни моменти. Например през декември в Париж се състоя климатичен конгрес на ООН, резултат от който стана ново споразумение по съвместни усилия на страните за забавяне на глобалното затопляне.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com