Добив на полезни изкопаеми от астероиди ще е трудна работа, сочи американско изследване

213968
Добив на полезни изкопаеми от астероиди ще е трудна работа, сочи американско изследване

Малко са астероидите, които са пригодни за добив на полезни изкопаеми, установи американско проучване, цитирано от BBC и БТА.

През последните две години много новосъздадени компании, една от които бе подкрепена от сър Ричард Брансън, оповестиха своите намерения да извличат суровини от тези небесни тела. Но изчисленията на харвардския астрофизик д-р Мартин Елвис доказват, че в нашето близко космическо обкръжение не съществуват изкопаеми богатства, от които човечеството да може да се възползва.

2014 година: 4 затъмнения, 7 комети и 1 астероид

2014 година ще ни зарадва с две лунни и две слънчеви затъмнения, седем комети и един астероид. Първоначално ще се "скрие" Луната. Явле...

От близките до нашата планета астероиди едва 10 са финансово изгодни за промишлена експлоатация на подземните им богатства.

Д-р Елвис достигна до тези резултати, след като разработи формула, чрез която може да се оцени броят на астероидите, от които могат да се извлекат суровини, без да се генерират загуби за инвеститорите.

През 2012 година компанията "Planetary Resources", подкрепена от инвеститори милиардери, сред които основателите на Google Лари Пейдж и Ерик Шмид, режисьорът Джеймс Камерън и др., оповестиха плановете си за използването на роботизирани космически кораби за извличане на полезни изкопаеми от астероиди. Те разчитаха, че този бизнес може да донесе трилиони долари приходи и печалби. Но други експерти бяха доста по-скептични в  това отношение. Сегашните изследвания на д-р Елвис дават право на последните.

Ученият припомни, че най-интересни за минна дейност са
желязно-никеловите астероиди, познати под названието "М-вид". В  тях е най-вероятно да бъдат открити ценни метали от групата на платината, като иридий, паладий и др. Те са голяма рядкост, защото се разтварят в желязото и се срещат предимно в ядрото на Земята. Платината и паладият са най-интересни от икономическа гледна точка, тъй като намират разнообразни приложения в промишлеността.

Изтребилият динозаврите астероид може да е посял живот на Марс

Астероидът, който заличил динозаврите от лицето на Земята, може да е катапултирал живот на Марс и луните на Юпитер, заявиха американски...

Според анализа на Елвис, само 1 процент от близките до земята астероиди са богати на тези елементи. Важен  фактор и размерът на тези небесни тела. Астероиди с диаметър под 100 метра биха били икономически неизгодни за експлоатация, тъй като добитата от тях руда едва ли ще покрие разходите по изплащането на космически минни роботи на тяхната повърхност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com