ЕС се стреми да постигне 0% вредни емисии през 2050 г.

1668
ЕС се стреми да постигне 0% вредни емисии през 2050 г.
Снимка: Pixabay

Европейският съюз (EС) се обяви категорично, че има за цел да стане първата голяма икономика, която да бъде "неутрална за климата" до 2050 г., предаде BBC, цитирана от БГНЕС.

Според плана емисиите на парникови газове след тази дата ще трябва да бъдат компенсирани чрез засаждане на дървета или чрез погребване на газовете под земята.

Твърдите частици в мръсния въздух отнемат години живот

Мръсният въздух съкращава живота на хората средно с почти 2 години. До този извод стигнаха учени от Института за енергийна политика на ...

Учените казват, че нетните нулеви емисии към 2050 г. са необходими, за да има шанс да се запазят глобалните температури под увеличаване с повече от 1,5° С този век. ЕС заяви, че това ще намали и преждевременното замърсяване на въздуха с 40%.

"Неутралността за климата означава, че вашите емисии са балансирани чрез методи за отстраняване на парниковите газове от атмосферата. Така че на парниковите емисии, създавани от автомобили и електроцентрали, трябва да се противодейства с отстраняване на парниковите газове от въздуха чрез засаждане на нови гори или чрез технологии за улавяне на въглерод, благодарение на които след това този газ ще бъде погребан под земята", коментират от Брюксел.

Постигането на тази цел би изисквало големи съкращения на емисиите в сравнение със сегашните им нива. От 1990 г. насам ЕС е намалил своите емисии с над 20%, а икономиките на държавите членки продължават да растат. Те са си поставили много по-трудни цели за намаляване на емисиите с 40% до 2030 г. ЕС твърди, че ще постигне тази си цел, но сега възнамерява да отиде много по-далеч, като стане неутрален за климата до 2050 г.

Брюксел има разработени осем сценария за страните членки за намаляване на парниковите газове – две от тези стратегии могат да превърнат Европа в неутрална за климата. Според ЕС това може да бъде направено чрез съществуващи технологии като енергия от слънцето или вятъра, чийто добив да бъде увеличен до толкова, че да осигурява 80% от нужното електричество. Мерките за енергийна ефективност, като например изолацията на дома, също трябва да бъдат увеличени, за да се намали потреблението на енергия до средата на века.

ЕК може да ни наложи еднократна или ежедневна санкция заради въздуха

Еднократна или ежедневни финансови санкции може да ни наложат от Европейската комисия заради въздуха. Това заяви в предаването "Хоризон...

Засега само Швеция е приела норми, според които скандинавската страна трябва да стане неутрална за климата през 2045 г., когато ще постигне нула вредни емисии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Февруари е 9-ят пореден месец с рекордни горещини

Доклад: Развитите икономики с рекорден спад на вредните емисии (ГРАФИКА)

Горещи вълни удрят гърбатите китове в северната част на Тихия океан (ВИДЕО)

Нашествието на миризливките - колко опасни са те? (СНИМКИ)

Между 11 000 и 14 000 души умират всяка година заради мръсния въздух в България

Очакван рекорд: Преживяхме най-топлия януари (ГРАФИКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Климат

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...