Глобалното затопляне е нарушило синхрона между пчелите и цъфтящите растения

3607
Глобалното затопляне е нарушило синхрона между пчелите и цъфтящите растения
Снимка: Pixabay

Повишаването на средните годишни температури в Сащ е довело до това, че жизнените цикли на цъфтящите растения и пчелите вече не са в синхрон. До такъв извод са стигнали американски еколози, чиито изследвания са публикувани от научното списание Ecology Letters.

„Времето за появата на пчелите от зимен сън се движи напред, заедно с началото на процеса на топене на сняг. В същото време климатичните промени се отразиха на техния жизнен цикъл, включително достигането на техния пик, в по-малка степен от цветните растения“, казва Ребека Ъруин, професор в Университет на Северна Каролина и един от авторите на изследването, предава агенция Фокус.

Защо Германия забранява прожекторите?

Германия планира да забрани прожекторите от здрачаване през по-голямата част от годината като част от стремежа си да се бори с драматич...

Повишаването на средните годишни температури и други последици от глобалното затопляне водят до факта, че климатичните зони се изместват, а свързаните растения и животни мигрират към нови местообитания или променят навиците си. В много случаи това се дължи на факта, че пролетта идва няколко седмици по-рано.

По-специално, последните наблюдения показват, че подобни процеси вече са започнали да влияят на живота на руската природа. Поради това птиците започнаха да се връщат от юг в околополюсните региони няколко седмици по-рано, където затоплянето промени баланса между хищниците и плячката им от гризачи. Това се отразява негативно на оцеляването на малките птичета, тъй като през последните десет години животните започват да атакуват птичи гнезда няколко пъти по-често.

Пчелите и климата

Ървин и нейните колеги откриха още едно проявление на тази десинхронизация. През последните девет години те наблюдават как се променят поведението и жизнения цикъл на пчелите и цветята, които опрашват, които растат в различни райони на Скалистите планини.

Акция в Асеновград - безплатно депониране на ненужни електроуреди

Акция по събиране на излезли от употреба електроуреди организират в Асеновград. Целта е да се опази околната среда от изхвърлянето им н...

В най-голяма степен глобалното затопляне засяга склоновете на планините и полярните райони. Наблюдавайки как поведението на опрашителите и цъфтящите растения варира на различна височина, учените се надяваха да разберат как бъдещото повишаване на температурата в низините ще се отрази на връзката между растителността и насекомите.

Ървин и нейните колеги проследиха диви пчели в 18 различни области в Колорадо. Еколозите са заключили, че опрашителите и растенията реагират на ранното настъпване на пролетта и други ефекти от глобалното затопляне с различна скорост. Освен това учените установили, че определени фактори, като например, когато снегът започва да се топи, влияят много повече върху поведението на пчелите, отколкото други прояви на изменението на климата.

Подобна „десинхронизация“ в жизнените цикли на растенията и пчелите, както отбелязват изследователите, може да доведе до пиков цъфтеж на растенията преди пчелите да достигнат оптималния си брой и да започнат активно да събират нектар. Това ще се отрази негативно както върху оцеляването както на самите насекоми, така и на растенията.

От друга страна, както подчертават Ървин и нейните колеги, все още не е ясно как подобни несъответствия ще се отразят в дългосрочен план на пчелите и растенията. От една страна и двете могат да се адаптират към такива промени в жизнените цикли, а от друга, скоростта на изменението на климата може да е твърде бърза за това. Последвалите наблюдения ще покажат дали това е така или не, обобщиха еколозите.

Земя, колкото две Индии ще трябва, за да изхрани населението през 2050 година

Дали сме наясно колко лоша е настоящата ситуация по света, що се отнася до сушата и продоволствената сигурност? Списък от плашещи стат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com