Хималаите и Андите били причина за ледниковия период

3697
Хималаите и Андите били причина за ледниковия период
Снимка: Pixabay

Издигането на Хималаите и Андите, започнало преди десетки милиони години, е допринесло за настъпването на последвалите ледникови периоди. Това сочи ново изследване, публикувано в научното издание PNAS.

Силикатните минерали се явяват основни съставки на повечето планински породи. Когато тези минерали на повърхността на Земята влязат в контакт с водата, те се разтварят частично, тъй като встъпват в реакция с въглеродния диоксид във водата.

Учените откриха "спящо чудовище" от въглероден диоксид в океана

Международна група изследователи начело с учени от Института за полярни и морски изследвания "Алфред Вегенер" откриха нови подробности ...

След това този разтворен материал се пренася чрез реките в океана, където в крайна сметка се използва от организмите за производство на морски карбонати – такива като варовик. По този начин въглеродният диоксид се отделя от атмосферата и се превръща в планинска порода.

Този процес се нарича силикатно изветряне – естествен пример за секвестиране на въглерод. В съвременния свят скоростта на този процес нараства заедно със скоростта на ерозията, разрушаването на планинските породи на все по-малки парчета в резултат на такива процеси като потока на ручеи и реки, циклите на замръзване-утаяване или свлачища.

Учените от Колумбийския университет са на мнение, че засилената ерозия и изветрянето на планинските породи, предизвикани от издигането на Хималаите и Андите, са довели до намаляването на съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата. Това е станало причина за глобално застудяване, наблюдавано през последните 40 милиона години, и в крайна сметка, до повторни ледникови периоди. Тази идея е известна като Хипотеза за издигане-изветряне.

Въпросната идея се потвърждава от многобройни геоложки и геохимични данни. Към тях се отнасят записи, проследяващи изменения във въглеродния диоксид, разтворен в океаните; времето, когато определени породи се охлаждат и втвърдяват; и скоростта на утаяване на дъното на океана.

Пустините се оказаха резервоари на въглероден диоксид

Водоносните хоризонти под пустините задържат част от въглеродния диоксид, изхвърлен от промишлеността в атмосферата, смятат учени от Ки...

В изследването учените са разработили нов модел на цикъла на берилий, който интерпретира по нов начин изотопния запис на миналото. Моделът демонстрира, че в условията на нарастваща континентална ерозия и изветряне увеличението на берилий-9, постъпващ през реките в океана, ще се уравновесява от процесите по химическо почистване по океанските крайбрежия, които отстраняват излишния берилий-9.

Прогнозираният резултат ще бъде постоянното съотношение на изотопите на берилий-9/берилий-10 в морската вода, както това се наблюдава. Аналогични процеси не протичат с други изотопи, например такива като стронций и литий.

Това обяснява защо записите на изотопите на берилия се съгласуват със засилващата ерозия и изветряне на континенталната кора в късния неозой, като се започне преди около 34 милиона години, и разрешава противоречието между записите на берилия и други показатели на изветрянето.

Това изследване също предоставя важна информация за това как работи въглеродният цикъл на нашата планета. Отчитайки множеството свидетелства, които говорят за това, че за последните 12 милиона години е настъпило засилване на ерозията и изветрянето, следва а се направи извод, че геоложки процеси, различни от силикатното изветряне, би трябвало да предотвратят бързото охлаждане на планетата.

Опасни езера се образували в Хималаите

В резултат на топенето на ледниците в Хималаите се образуват гигантски езера. Те представляват заплаха както за местните жители, така и...

Били предложени редица механизми за компенсация на отстраняването на въглеродния диоксид в резултат на ерозията и изветрянето и по такъв начин – поддържане на обитаемостта на нашата планета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com