X
 
 

Нивото на въглероден диоксид в атмосферата достигна най-високите нива в историята

3963 1
photo of Нивото на въглероден диоксид в атмосферата достигна най-високите нива в историята
Снимка: Pixabay
Учени от Съединените щати са открили най-високите нива на въглероден диоксид в атмосферата на Земята, откакто са започнали записите, което поражда нова тревога за безмилостното увеличаване на емисиите на парникови газове, причинени от човека, пише Japan Times.

Обсерваторията на Мауна Лоа в Хавай, която следи атмосферните нива на CO2 от края на 50-те години на миналия век, в събота сутрин, откри 415,26 части на милион (ppm).

Експерти предупреждават за суша в Европа

Метеорологичните експерти предупреждават за суша в Европа, което може да бъде предпоставка за лоша реколта и пожари. В Германия, най-го...

Също така за първи път е установено, че обсерваторията измерва дневната базова линия над 415 ppm.

Последният път, когато атмосферата на Земята съдържаше толкова много въглероден диоксид, беше преди повече от 3 милиона години, когато световните нива на морето бяха няколко метра по-високи, а части от Антарктида бяха покрити с гори.

„Това показва, че не сме на път да опазим климата. Броят продължава да нараства и от година на година става все по-висок”, каза Волфганг Лухт от Института за изследвания на въздействието на климата от Потсдам (PIK).

"Този брой трябва да се стабилизира."

Но далеч от това да се стабилизират, нивата на СО2 - един от трите парникови газове, произведени при изгарянето на изкопаемите горива - се качват все по-бързо.

Полуголи протестиращи опитаха да налеят ум на британските депутати - за климата (СНИМКА)

Дебатите в Камарата на общините на британския парламент относно Brexit бяха прекъснати, след като полуголи протестиращи срещу изменение...

Ралф Кийлинг, директор на Института по океанография на Скрипс за CO2, заяви, че тенденцията вероятно ще продължи през 2019 г. - вероятно ще има Ел Ниньо година, в която температурите се покачват поради топлите океански течения.

„Средният темп на растеж остава висок. Увеличението от миналата година вероятно ще бъде около 3 части на милион, докато средната стойност за последните години е 2,5 ppm“, каза той.

Парижкото споразумение от 2015 г. призовава човечеството да блокира повишаването на температурата на Земята при „доста под 2 градуса по Целзий“ (3.6 Фаренхайт) в сравнение с нивата от преди индустриалната революция и 1.5 ° С, ако е възможно, предаде агенция Фокус.

Последните четири години бяха четирите най-горещи рекорда и, въпреки парижката сделка и повишаването на обществената осведоменост за проблема, човечеството продължава да преминава собствените си емисионни рекорди от година на година.

Средната повърхностна температура на Земята вече се е повишила с 1.0 градуса от пред-индустриалното време, дължащо се на причинени от човека емисии.

Извадиха 40 кг пластмаса от стомаха на мъртъв кит

40 кг пластмаса бяха открити в стомаха на мъртъв кит, който бе изхвърлен от морето на бряг във Филипините, съобщава Би Би Си. Морското ...

„Цялата човешка история е в по-студен климат, отколкото сега“, казва Лухт.

„Всеки път, когато двигателят работи, излъчваме CO2 и той трябва да отиде някъде. Той не по чудо изчезва, той остава в атмосферата.

"Въпреки парижкото споразумение за климата, въпреки всички изказвания и протести, ние не виждаме нещо да се променя", добави той.

Макар да има някакво несъгласие по отношение на това какво ще представлява „безопасното“ ниво на атмосферния CO2, съществува широк консенсус, че 350 ppm - ниво, надхвърлено в края на 80-те години, ще предотврати опасното глобално затопляне.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители