Януари 2016 счупил поредния температурен рекорд

6131
Януари 2016 счупил поредния температурен рекорд

Първият месец на 2016 г. е поставил температурен рекорд, като е станал най-топлият януари за последните 135 години. Учените очакват подобна статистика и за февруари, съобщават климатолозите от проекта Climate Central.

Специалистите отбелязват, че температурата в различни ъгълчета на планетата (особено в арктическите и полярните области на Северна Америка и Евразия) вече четвърти месец стабилно с градус превишават нормите.

НАСА показа влиянието на Ел Ниньо над Южна Америка

Още в средата на 2015 година метеоролозите започнаха да предупреждават, че природният феномен Ел Ниньо ще донесе необичайно влажно врем...

За изключение може да се смятат само Антарктида, Скандинавия, Източна Африка и южната част на Сибир – на тези територии не е отбелязано затопляне.

Учените очакват нови температурни рекорди и в бъдеще. Подобни процеси според изследователите ще се дължат на високото ниво на парникови емисии, а също и на явлението Ел Ниньо (Южна осцилация), което се характеризира с колебания на температурите от повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан, което има съществено влияние върху климата.

Изминалата 2015 година, по оценка на Световната метеорологична организация, НАСА и руската Росхидромет, беше отбелязана като най-топлата за цялата история на наблюдения – типичните стойности на температурите са били превишени с 0,5-1 градуса.

 

Феноменът Ел Ниньо ще се развихри с небивала сила

Климатичният феномен Ел Ниньо ще се усили до края на годината и ще стане един от най-мощните, от 1950 година, съобщава Световната метео...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com