X
 
 

Океаните губят кислорода си

2861 0
Океаните губят кислорода си
Снимка: iStock/Guliver
Климатичните промени и замърсяването лишават световните океани от кислород, алармират организации за опазване на околната среда, предаде bTV.

Липсата на хранителни вещества в океаните е проблем, с който учените се борят от години, но климатичните промени влошават липсата на кислород още повече. Около 700 океански места страдат от ниски нива на кислород в момента. За сравнение – през 60-те години те са били 45.

Намаляването на нивата на кислорода застрашава животински видове като рибата тон и акулите.

С повишаването на температурите заради глобалното затопляне, океаните приемат повече топлина. Това им пречи да задържат кислород. Учени са пресметнали, че от 1960 до 2010 г. нивото на кислород е спаднало с 2%. Това може да не изглежда много, но в някои тропически райони това означава до 40% по-малко кислород в океанските води. Ако отделянето на вредни емисии продължи със същия темп, до 2100 г. океаните ще загубят от 3 до 4% от кислорода си.

ООН предупреждава: Океаните скоро ще ни станат враг

Океаните са на път да се превърнат от приятел във враг на човечеството. Това твърди доклад на ООН, цитиран от световните агенции. Счита...

Actualno.com припомня, че по-рано генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е разочарован от резултатите на Конференцията за климатичните промени, която се проведе в Мадрид. Преговорите приключиха в неделя, като заинтересованите страни отложиха за догодина ключовото решение как да регулират световния пазар за въглероден отпечатък.

В заключителната декларация се говори за "спешна нужда" от намаляване емисиите на парникови газове в съответствие с Парижкото споразумение от 2015 г. Но в документа отсъства изрично изискване през 2020 г. страните да внесат по-амбициозни предложения за ограничаване на глобалното замърсяване с вредни емисии - нещо, за което настояваха развиващите се държави и природозащитниците.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 27 януари - 2 февруари
Седмичен хороскоп за 27 януари - 2 февруари

Овен Това е седмица, в която да съчетавате успешно личния и професионалния живот. За целта ще ви помогне подробен график, който да изпълнявате...

Последно в Актуално