Половината от световните ледници ще се стопят до края на века

2354
Половината от световните ледници ще се стопят до края на века
Снимка: Getty Images/Guliver

Половината от ледниците на Земята, особено по-малките, са обречени да изчезнат до края на века поради изменението на климата, показва ново проучване.

Констатациите, публикувани в списание Science, предоставят най-изчерпателния поглед досега върху бъдещето на 215 000 ледника в света. Авторите подчертават значимостта от ограничаването на емисиите на парникови газове, за да се притъпят последствията от топенето на ледниците, като покачване на морското равнище и изчерпване на водните ресурси, предаде БГНЕС.

За да помогне на политиците да се ориентират, проучването разглежда въздействието на четири сценария върху ледниците, където глобалната средна температурна промяна е 1,5 градуса по Целзий, 2, 3 и 4 градуса.

„Всяко повишаване на градуса води до повече топене и загуба“, каза Реджин Хок от Университета на Осло и Университета на Аляска Феърбанкс, съавторка на изследването. „Но това също означава, че ако намалите повишаването на температурата, можете също да намалите тази загуба на маса“, добави Хок пред AFP. „Така че в този смисъл има и малко надежда.“

Летният ноември на 2022 г. - 2-3°C повишение от стандартните норми за месеца

Ноември 2022 г. показа справедливост давайки по-топли и по-студени условия поравно на земната суша. Австралия и голяма част от Антаркти...

Дори ако повишаването на глобалната температура бъде ограничено до 1,5C над прединдустриалните нива - най-амбициозната цел на Парижкото споразумение - изследователите изчисляват, че 49 процента от световните ледници ще изчезнат до 2100 г. Това ще представлява около 26 процента от световната ледникова маса, тъй като най-малките ледници ще бъдат първите засегнати.

Понастоящем се оценява, че глобалната средна температура се повишава с 2,7 градуса по Целзий, което би довело до почти пълна загуба на ледници в Централна Европа, Западна Канада и САЩ и Нова Зеландия.

„Региони с относително малко лед като Европейските Алпи, Кавказ, Андите или западната част на САЩ, губят почти целия лед до края на века, без значение какъв е обемът на емисиите“, каза Хок. „Така че тези ледници са повече или по-малко обречени.“

При най-лошия сценарий с глобално повишаване на температурата с 4 гладуса гигантски ледници като тези в Аляска ще бъдат по-засегнати и 83 процента от ледниците ще изчезнат до края на века.

Загубата на ледник също би влошила покачването на морското равнище. „Ледниците, които изучаваме, са само един процент от целия лед на Земята“, отбеляза Хок, „много по-малко от ледената покривка на Гренландия и ледената покривка на Антарктика. „Но те са допринесли за покачването на морското равнище почти толкова, колкото ледената покривка на Гренландия и Антарктика заедно през последните три десетилетия“, каза тя.

Изменението на климата може да струва милиарди на пенсионните фондове в ЕС

Пенсионните фондове в целия Европейски съюз ще загубят милиарди евро от инвестициите си в замърсяващи индустрии, ако не предприемат дей...

Затопляне с 1,5 градуса би довело до повишаване на средното морско ниво с девет сантиметра, докато температури с 4 градуса биха довели до покачване на морското равнище с 15 сантиметра.

„Не звучи много, девет сантиметра до 15 сантиметра, но не глобалното морско ниво е толкова тревожно, а свързаните с него бурни вълни“, които имат потенциала да причинят „много повече щети“, предупреждава тя.

Изчезването на ледниците също ще окаже влияние върху водните ресурси, тъй като те осигуряват прясна вода за около два милиарда души. „Ледниците компенсират загубата на вода през лятото, когато не вали много и е горещо“, отбеляза Хок.

Прогнозите на изследването, които са по-песимистични от тези на експертите по климата на ООН, бяха постигнати чрез наблюдения на масата на всеки ледник през десетилетията и компютърни симулации. 

Защо хората се дистанцират психологически от климатичните промени?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com