X
 
 

Преживяхме най-студения март от началото на века?

2084
Преживяхме най-студения март от началото на века?
Снимка: iStock

Март 2022 г. беше по-топъл от обичайното, с големи положителни месечни аномалии в Централна и Южна Азия, с рекордно високи месечни температури в Индия, а площите с морски лед в Антарктида бяха на второто си най-ниско равнище. По-студено от обичайното беше в Близкия Изток, в Южна и Източна Европа, като Атина и Истанбул отново бяха затрупани от сняг. Това пише в своя статия д-р Симеон Матев, автор в Климатека и доктор по климатология, асистент по климатология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в катедра „Климатология, Хидрология и Геоморфология“, като основните му научни интереси са в областта на изменението на климата, дългосрочните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. 

Според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S) средната температура на въздуха през март 2022 г. в глобален план беше с 0,59°C по-висока спрямо предишния климатологичен период (1981 – 2010 г.) и бесецът е бил с 0,39°C по-топъл от настоящия климатологичен период 1991 – 2020 г. Според тази температурна аномалия тазгодишният март се нарежда като пети най-топъл в класацията за най-топъл месец „март“ от 1979 г., откакто има данни по този метод. За последните 10 г. глобалната средна температура през март се е повишила с 0,2°C.

Според справка в базата данни на NOAA изминалият март също е на пето място, но там статистическите данни водят началото си от 1880 г. насам. До момента най-топлият март е отбелязан през 2016 г., а останалите най-топли месеци март се заключават между 2015 г. и 2020 г.

По света

Месец март се характеризира с по-топли от средните условия в голяма част от Австралия, Южна и Източна Азия и големи площи от Северна Америка и Централна Африка. Рекордно топли мартенски температури са регистрирани в Южна Азия и части от Северния и Западния Тихи океан. Индия отчете най-топлия си март в 122 годишната си инструментална метеорологична история, а като цяло рекордно високи мартенски температури обхващат над 5,5% от повърхността на света. Обратно, няма място на планетата ни, което да има рекордно ниски мартенски температури. Все пак, по-ниски от средните за март температури са отчетени в Североизточна Африка, Западен Сибир, Близкия Изток и много райони на Южна Америка. С най-голяма отрицателна аномалия са някои райони на Източна Антарктида.

Температурите над морските повърхности отново са наднормени, като това важи в много голяма степен за Атлантическия и Индийския океан. Изключение правят някои райони между Гренландия и Нюфаундленд, около западния бряг на Сахара, както и в близост до крайбрежието на Аржентина. В Тихия океан се наблюдават разнопосочни температурни аномалии, като на север и запад преобладават температури над нормата, а на юг около и под нормата. За поднормените температури в тези райони допринася и продължаващата, макар и значителна отслабена Ла Ниня. По отношение на температурата на морската вода, положителната аномалия със стойност близо 4°C около Австралия причини големи промени на коралите на Големия бариерен риф.

В Европа

Какви са предимствата на биологичното земеделие

Органичното производство е синоним на здраве и инструмент в борбата с климатичните промени. Това пише в своя статия Надежда Шопова, авт...

В Европа март 2022 е със средни температури близо до климатичните норми за периода 1981 – 2010 г., като превишението е само с 0,13°C, а спрямо новия климатологичен период 1991 – 2020 г. дори е по-студен, като отклонението е – 0,43°C. Тези близки до нормите стойности на месечните аномалии затвърждават март като по-особен месец, сравнен с останалите от годината, защото в базата данни за последните 22 години има близо 10 случая на месечни аномалии, близки до нормата или по-ниски.

В регионален аспект март 2022 г. е наднормен над Централна и Северна Европа и поднормен в Южна и Източна. С най-голяма положителна аномалия са северните части на Норвегия. Обратно – колкото по-на юг се отива, толкова повече нарастват отрицателните аномалии. В това отношение водачи са Гърция и Турция, които бяха обект на чести и силни застудявания. В средата на месеца и Атина и Истанбул осъмнаха под снежна покривка, довела до затруднения в ежедневния ритъм на живот, особено в турския мегаполис, където бяха отменени над 400 самолетни полета, а училищата бяха временно затворени.

В България

В България средните температури през март 2022 г. бяха по-ниски от обичайните, което е в синхрон с картината в Европа, изложена по-горе. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции, стойностите на отрицателната аномалия спрямо периода 1981 – 2010 г. варира в широки граници от -1°C до над -4°C. С най-голяма отрицателна аномалия се отличават някои планински райони, като аномалията се увеличава с нарастване на надморската височина. В равнините и низините има известно увеличение на отрицателната аномалия от североизток на югозапад – т.е. подобно и на януари и февруари, относително по-студено е над южните райони на страната.

Изминалият март в нашата страна най-вероятно е най-студеният март от началото на века и с голяма вероятност може да се каже, че е най-студеният март от вече далечната 1996 г. Интересно е да се отбележи, че най-топлият март се е случил още в началото на века през 2001 г., докато за повечето останали месеци през годината рекордните положителни месечни аномалии са отчетени през последните 10 г.

 

Доц. Панайотов: Трудно можем да влияем директно на глобалния климат, но можем да свършим много в локално отношение

Ролята на горите е съществена за поглъщане и съхранение на големи количества въглеродни газове. По оценки на Националния доклад за инве...

 

Отклонение на средната температура на въздуха в България за март 2022 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. Източник: www.stringmeteo.com

Изминалият месец март ще бъде запомнен с дългия студен период, продължил над 20 дни. Имаше и няколко „счупени“ студени рекорда за деня, а отклонението от норма за някои дни в отрицателна посока беше близо 10°C. В много райони от страната бяха регистрирани повече дни със снежна покривка отколкото през цялата изминала зима. През последната седмица на месеца настъпи промяна в атмосферната циркулация и температурите бяха чувствително над норма, като положителните аномалии достигаха до 6, 8 °C и това е причината март 2022 г. да не бъде записан, като един от най-студените месеци, откакто се правят измервания.

Ледена покривка

В Арктика площта с морски лед за март 2022 е с 5,3% по-малко от средната за 1981 – 2010 г. Тази стойност е подобна и на тази за изминалия февруари и всъщност продължава тенденцията започнала от месец юли 2021 г., на площи под средните, но със сравнително голяма разлика от годините с рекордно малък лед. Например, за март годината с рекордно малка площ е 2018 г., когато отрицателната аномалия достига 7,2%.

Климатичните промени: Все още можем да умилостивим природата, но времето изтича

Данни от над 77 хил. проучвания, направени до момента показват недвусмислено, че човешкото въздействие е затоплило климатичната система...

В регионален план с по-ниска концентрация на морски лед от обичайното се наблюдава в източната част на Атлантическия океан – в Баренцово море, източно от Шпицберген и в Датския проток, като само малка област с концентрации над средните се срещат в северната част на Гренландско море. В тихоокеанския сектор концентрациите бяха около нормите, като в Берингово море от към Аляска са поднормени, а от към Русия наднормени. По-малки от средното е площта с морски лед в района между Сахалин и Камчатка.

Снимка: Pixabay

В Антарктика през март 2022 г. обхватът на морския лед продължава да бъде значително под средните стойности за периода 1981 – 2010 г. и е с около 25% по-малко от нея. Тези данни нареждат тазгодишният март на второ място по най-ниско равнище по антарктически лед, като водач е месец март през 2017 г.

Картата на аномалиите на концентрацията на морския лед за антарктическия регион за март 2022 г. показва много под средните концентрации в морета на Рос и Амундсен, като и двете останаха до голяма степен без лед през месеца. Концентрации под средните преобладават и в северната част на море на Уедъл. Малки зони с над средните концентрации се наблюдават само на няколко места около континента, особено в източното море на Уедъл.

Март 2022 г. затвърди тенденцията на месеци с преобладаващи положителни аномалии, но със стойности далеч от рекордните. Т.е. макар и без екстремни положителни аномалии, повишението на глобалните температури продължава с пълна сила. Промените, които настъпват в температурния фон се отразяват и на заобикалящата ни флора и фауна. Безспорно доказателство за това през изминалият месец са промените, които настъпват при коралите в Големия бариерен риф. Няма как да не изтъкнем, че тези промени се случват в условията на Ла Ниня – условия, които способстват за по-ниски температури около Австралия. Резонен е въпросът какво би станало при развитие на Ел Ниньо. Това е един малък пример до какво могат да доведат промените на климата. 

Още от КЛИМАТ:

Април 2022 г. - отново преобладаващо положителни аномалии

Световният океан започва да "губи памет": с какво това заплашва планетата

WWF: Българското законодателство не защитава достатъчно категорично защитените видове

Експерти: Светът е далеч от изпълнение на Парижкото споразумение

Над 21% от видовете влечуги са застрашени от изчезване

Може ли изборът на храна да определи съдбата на цивилизацията ни?

Небето над Антарктида се променя и това може да бъде опасно за планетата

Климатичните промени носят риск от увеличаване на хранителните отравяния, причинени от бактерии?

Какви са предимствата на биологичното земеделие

Как климатичните промени влияят върху ареала на дивите пчели-опрашители

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Климат

Последно в Актуално