Преживяхме най-студения март от началото на века?

8456
Преживяхме най-студения март от началото на века?
Снимка: iStock

Март 2022 г. беше по-топъл от обичайното, с големи положителни месечни аномалии в Централна и Южна Азия, с рекордно високи месечни температури в Индия, а площите с морски лед в Антарктида бяха на второто си най-ниско равнище. По-студено от обичайното беше в Близкия Изток, в Южна и Източна Европа, като Атина и Истанбул отново бяха затрупани от сняг. Това пише в своя статия д-р Симеон Матев, автор в Климатека и доктор по климатология, асистент по климатология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в катедра „Климатология, Хидрология и Геоморфология“, като основните му научни интереси са в областта на изменението на климата, дългосрочните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. 

Според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S) средната температура на въздуха през март 2022 г. в глобален план беше с 0,59°C по-висока спрямо предишния климатологичен период (1981 – 2010 г.) и бесецът е бил с 0,39°C по-топъл от настоящия климатологичен период 1991 – 2020 г. Според тази температурна аномалия тазгодишният март се нарежда като пети най-топъл в класацията за най-топъл месец „март“ от 1979 г., откакто има данни по този метод. За последните 10 г. глобалната средна температура през март се е повишила с 0,2°C.

Според справка в базата данни на NOAA изминалият март също е на пето място, но там статистическите данни водят началото си от 1880 г. насам. До момента най-топлият март е отбелязан през 2016 г., а останалите най-топли месеци март се заключават между 2015 г. и 2020 г.

По света

Месец март се характеризира с по-топли от средните условия в голяма част от Австралия, Южна и Източна Азия и големи площи от Северна Америка и Централна Африка. Рекордно топли мартенски температури са регистрирани в Южна Азия и части от Северния и Западния Тихи океан. Индия отчете най-топлия си март в 122 годишната си инструментална метеорологична история, а като цяло рекордно високи мартенски температури обхващат над 5,5% от повърхността на света. Обратно, няма място на планетата ни, което да има рекордно ниски мартенски температури. Все пак, по-ниски от средните за март температури са отчетени в Североизточна Африка, Западен Сибир, Близкия Изток и много райони на Южна Америка. С най-голяма отрицателна аномалия са някои райони на Източна Антарктида.

Температурите над морските повърхности отново са наднормени, като това важи в много голяма степен за Атлантическия и Индийския океан. Изключение правят някои райони между Гренландия и Нюфаундленд, около западния бряг на Сахара, както и в близост до крайбрежието на Аржентина. В Тихия океан се наблюдават разнопосочни температурни аномалии, като на север и запад преобладават температури над нормата, а на юг около и под нормата. За поднормените температури в тези райони допринася и продължаващата, макар и значителна отслабена Ла Ниня. По отношение на температурата на морската вода, положителната аномалия със стойност близо 4°C около Австралия причини големи промени на коралите на Големия бариерен риф.

В Европа

Какви са предимствата на биологичното земеделие

Органичното производство е синоним на здраве и инструмент в борбата с климатичните промени. Това пише в своя статия Надежда Шопова, авт...

В Европа март 2022 е със средни температури близо до климатичните норми за периода 1981 – 2010 г., като превишението е само с 0,13°C, а спрямо новия климатологичен период 1991 – 2020 г. дори е по-студен, като отклонението е – 0,43°C. Тези близки до нормите стойности на месечните аномалии затвърждават март като по-особен месец, сравнен с останалите от годината, защото в базата данни за последните 22 години има близо 10 случая на месечни аномалии, близки до нормата или по-ниски.

В регионален аспект март 2022 г. е наднормен над Централна и Северна Европа и поднормен в Южна и Източна. С най-голяма положителна аномалия са северните части на Норвегия. Обратно – колкото по-на юг се отива, толкова повече нарастват отрицателните аномалии. В това отношение водачи са Гърция и Турция, които бяха обект на чести и силни застудявания. В средата на месеца и Атина и Истанбул осъмнаха под снежна покривка, довела до затруднения в ежедневния ритъм на живот, особено в турския мегаполис, където бяха отменени над 400 самолетни полета, а училищата бяха временно затворени.

В България

В България средните температури през март 2022 г. бяха по-ниски от обичайните, което е в синхрон с картината в Европа, изложена по-горе. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции, стойностите на отрицателната аномалия спрямо периода 1981 – 2010 г. варира в широки граници от -1°C до над -4°C. С най-голяма отрицателна аномалия се отличават някои планински райони, като аномалията се увеличава с нарастване на надморската височина. В равнините и низините има известно увеличение на отрицателната аномалия от североизток на югозапад – т.е. подобно и на януари и февруари, относително по-студено е над южните райони на страната.

Изминалият март в нашата страна най-вероятно е най-студеният март от началото на века и с голяма вероятност може да се каже, че е най-студеният март от вече далечната 1996 г. Интересно е да се отбележи, че най-топлият март се е случил още в началото на века през 2001 г., докато за повечето останали месеци през годината рекордните положителни месечни аномалии са отчетени през последните 10 г.

 

Доц. Панайотов: Трудно можем да влияем директно на глобалния климат, но можем да свършим много в локално отношение

Ролята на горите е съществена за поглъщане и съхранение на големи количества въглеродни газове. По оценки на Националния доклад за инве...

 

Отклонение на средната температура на въздуха в България за март 2022 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. Източник: www.stringmeteo.com

Изминалият месец март ще бъде запомнен с дългия студен период, продължил над 20 дни. Имаше и няколко „счупени“ студени рекорда за деня, а отклонението от норма за някои дни в отрицателна посока беше близо 10°C. В много райони от страната бяха регистрирани повече дни със снежна покривка отколкото през цялата изминала зима. През последната седмица на месеца настъпи промяна в атмосферната циркулация и температурите бяха чувствително над норма, като положителните аномалии достигаха до 6, 8 °C и това е причината март 2022 г. да не бъде записан, като един от най-студените месеци, откакто се правят измервания.

Ледена покривка

В Арктика площта с морски лед за март 2022 е с 5,3% по-малко от средната за 1981 – 2010 г. Тази стойност е подобна и на тази за изминалия февруари и всъщност продължава тенденцията започнала от месец юли 2021 г., на площи под средните, но със сравнително голяма разлика от годините с рекордно малък лед. Например, за март годината с рекордно малка площ е 2018 г., когато отрицателната аномалия достига 7,2%.

Климатичните промени: Все още можем да умилостивим природата, но времето изтича

Данни от над 77 хил. проучвания, направени до момента показват недвусмислено, че човешкото въздействие е затоплило климатичната система...

В регионален план с по-ниска концентрация на морски лед от обичайното се наблюдава в източната част на Атлантическия океан – в Баренцово море, източно от Шпицберген и в Датския проток, като само малка област с концентрации над средните се срещат в северната част на Гренландско море. В тихоокеанския сектор концентрациите бяха около нормите, като в Берингово море от към Аляска са поднормени, а от към Русия наднормени. По-малки от средното е площта с морски лед в района между Сахалин и Камчатка.

Снимка: Pixabay

В Антарктика през март 2022 г. обхватът на морския лед продължава да бъде значително под средните стойности за периода 1981 – 2010 г. и е с около 25% по-малко от нея. Тези данни нареждат тазгодишният март на второ място по най-ниско равнище по антарктически лед, като водач е месец март през 2017 г.

Картата на аномалиите на концентрацията на морския лед за антарктическия регион за март 2022 г. показва много под средните концентрации в морета на Рос и Амундсен, като и двете останаха до голяма степен без лед през месеца. Концентрации под средните преобладават и в северната част на море на Уедъл. Малки зони с над средните концентрации се наблюдават само на няколко места около континента, особено в източното море на Уедъл.

Март 2022 г. затвърди тенденцията на месеци с преобладаващи положителни аномалии, но със стойности далеч от рекордните. Т.е. макар и без екстремни положителни аномалии, повишението на глобалните температури продължава с пълна сила. Промените, които настъпват в температурния фон се отразяват и на заобикалящата ни флора и фауна. Безспорно доказателство за това през изминалият месец са промените, които настъпват при коралите в Големия бариерен риф. Няма как да не изтъкнем, че тези промени се случват в условията на Ла Ниня – условия, които способстват за по-ниски температури около Австралия. Резонен е въпросът какво би станало при развитие на Ел Ниньо. Това е един малък пример до какво могат да доведат промените на климата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com