"Dell" съкращава около 6650 работни места заради спад в търсенето на компютри

998
"Dell" съкращава около 6650 работни места заради спад в търсенето на компютри
Снимка: Getty Images/Guliver

Изправен пред рязък спад на търсенето на персонални компютри, американският гигант "Дел текнолоджис" (Dell Technologies) планира да съкрати около 6650 работни места, превръщайки се в поредната технологична компания, която обявява, че ще освободи хиляди свой служители. Това съобщи Блумбърг, позовавайки се на вътрешнофирмено съобщение, изпратено от главния оперативен директор на компанията Джеф Кларк, до което агенцията е получила достъп, предава БТА.

Компанията изпитва пазарни трудност, които "продължават да се влошават с оглед на несигурно бъдеще", е съобщил Кларк до служителите. Планираните съкращения представляват около 5 процента от глобалната работна сила на "Дел текнолоджис", според говорител на компанията.

Много скоро компютрите на Dell няма да съдържат китайски чипове

Производителят на компютри Dell се присъедини към плана на американските власти за възпиране на китайската ИТ индустрия. Компанията въз...

Засиленото търсене на компютри по време на пандемията облагодетелства "Дел текнолоджис" и други производители на хардуер. Според фирмата за пазарни проучвания в технологичния сектор "Интернешънъл дейта корпорейшън" (Ай Ди Си) (International Data Corporation - IDC) предварителни данни сега показват, че доставките на персонални компютри са спаднали рязко през четвъртото тримесечие на 2022 г. Сред големите компании от сектора "Дел текнолоджис" отбеляза най-голям спад - с 37 процента в сравнение със същия период на 2021 г., посочват експертите. Американският производител генерира около 55 процента от приходите си от компютри.

Кларк е съобщил още на служителите, че предишните мерки за намаляване на разходите, включително временно преустановяване на наемането и ограничения за пътуване, вече не са достатъчни. Преструктурирането на отделите, заедно със съкращенията на работни места, се разглеждат като възможност за повишаване на ефективността на компанията, заяви неин говорител.

Очаква се след обявеното съкращаване на работни места базираната в Тексас компания да остане с най-малкия си брой служители от поне шест години насам, или с около 39 000 служители по-малко, отколкото е имала през януари 2020 г. Около една трета от служителите на компанията са в САЩ, според декларация на "Дел текнолоджис" от март 2022 г.

Вълна от съкращения заляха технологичния сектор през последните месеци, а сред предприелите подобни решения са и други американски производители като "Хюлет пакард" (Hewlett Packard), който през ноември обяви, че съкращава 6000 служители. "Сиско систъмс" (Cisco Systems) и Ай Би Ем (International Business Machines Corp - IBM) пък заявиха, че ще съкратят около 4000 служители. Като цяло технологичният сектор обяви, че възнамерява да премахне  97 171 работни места през 2022 г., което е с 649 процента повече в сравнение със съкращенията през 2021 г., изчисляват от консултантскатата фирма "Чалънджър, Грей енд Кристмас" (Challenger, Gray&Christmas).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Колко е струвало на чуждестранните компании напускането на Русия?

"Евролаб" печели делото за присъствието си на ГКПП "Капитан Андреево": Като цяло и засега

Мъск пуска безплатно чатбота Grok за премиум абонатите на X

Защо най-голямата компания за петролни услуги няма намерение да напуска Русия?

"Газпром" купува дела на Shell в Sakhalin Energy за 1 млрд. долара

Социалната мрежа на Доналд Тръмп излиза на борсата

Бизнес реалност и спомен за Борисов: Милиони за екарисажи – кръгът се стеснява до един

Изпълнителният директор на Boeing се оттегля след скандалите със 737 MAX

За какво ЕС ще разследва Apple, Meta и Google?

САЩ заведоха дело срещу Apple за монопол на пазара на смартфони

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании