Америка иска да изследва Луната заедно с Русия

2459
Америка иска да изследва Луната заедно с Русия

САЩ са заинтересувани от изучаване на окололунното пространство заедно с Русия, но не планират кацане на земния спътник, съобщил пред журналисти във Вашингтон зам.-ръководителят на Роскосмос Сергей Савелев, цитиран от РИА Новости.

В коментар на състоялите се във Вашингтон преговори със зам.-администратора на НАСА той заявил, че двете страни са обсъдили възможностите за повишаване на ефективността на сътрудничеството на МКС с цел последваща съвместна работа на окололунна орбита.

Луната се е образувала при челен сблъсък между Земята и Тея

Учените са изяснили, че Луната се е формирала в резултат на челен сблъсък между Земята и планетата Тея около 100 милиона години след об...

"Става дума за усвояване на окололунното пространство, сега формулираме задачите за всяка от страните", казал представителят на руската космическа агенция.

"Американските партньори също са заинтересувани от работата около Луната, но съдейки по всичко, те нямат голям интерес да осъществяват кацане на Луната, но имат интерес да работят на лунна орбита, това се разглежда в качеството на сериозен етап по движението към Марс", отбелязва Савелев.

Той напомня, че в руската федерална космическа програма са одобрени редица мисии по изучаване на Луната и е предвидена една мисия по вземане на лунен грунт и връщане на Земята. "Това е всичко – подготовка към пилотиран полет на Луната", допълва Савелев.

 

Преди да полети на Марс, Русия ще строи база на Луната

Преди осъществяването на пилотиран полет на Марс Русия възнамерява в международна кооперация да построи база на Луната, казва ръководит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос