Безос отлита в Космоса днес. Придружават го трима души

1979
Безос отлита в Космоса днес. Придружават го трима души
Снимка: Getty Images

Когато компанията "Блу ориджин" за първи път изпрати хора към космоса днес, 20-ти юли, основателят й Джеф Безос ще бъде в екипажа, информира "24 часа". В полета от Западен Тексас обаче няма да участват пилоти и инженери, а само Безос, брат му, 82-годишна авиаторка и тийнейджър турист. Капсулата е напълно автоматизирана за разлика от самолета на "Върджин галактик" на Ричард Брансън, който бе управляван от двама пилоти при полета преди седмица.

Съветът на Брансън е "просто се облегни, отпусни се, гледай през прозореца и попивай гледката" - това каза той в "Късното шоу на Стивън Колбер". Безос казва, че е финансирал космическата компания, като продал акции в "Амазон" за 1 000 000 долара. Той се запалил по космоса още на 5-годишна възраст, когато гледал кацането на Луната на 20.07.69 г. на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин.

Жена на 82 години ще излети в Космоса с Безос

82-годишната Уоли Фънк, която е авиатор, ще се присъедини към Джеф Безос този месец в първия космически полет на компанията на милиарде...

Безос, който е на 57 години, притежава в. "Вашингтон пост" и се оттегли като изпълнителен директор на "Амазон". Миналата седмица той дари 200 000 000 щатски долара на института "Смитсониън", за да се ремонтира Националния музей за авиация и космос и да се създаде към него образователен център. "Човек се променя, когато види Земята от космоса. Променя се отношението ни с тази планета, с човечеството. Това е нещо, което съм искал да направя през целия си живот", каза Джеф Безос.

Той лично е поканил двама души на борда на "Ню Шепард" за полета - 50-годишния си брат Марк и авиаторката Уоли Фънк. Тя е на 82 години и ще стане най-възрастният човек, летял в космоса. Фънк е сред 13-те жени пилоти от програмата "Меркурий 13", в която група жени преминават през същите тестове като кандидат-астронавти на НАСА, подбрани за първия полет на американец в космоса, но не били допуснати до полет заради пола си. "Най-сетне!", възкликва тя, когато научава, че й предлагат участие в полета на Безос.

С тях ще е и Оливър Дамен от Нидерландия, на 18 г., който пък ще стане най-младият човек, отправил се към космоса. Баща му, който е финансист, наддава в търга, организиран от Безос през юни, но се оттегля, когато цената започва да расте много. Победителят в търга плати 28 000 000 долара, но пожела да се включи в по-късен полет. От компанията не разкиват колко струва билетът на младежа, който ще бъде студент от есента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос