Част от масивна, неконтролирана ракета ще се разбие в Земята тази неделя. Ето какво е известно

22519
Част от масивна, неконтролирана ракета ще се разбие в Земята тази неделя. Ето какво е известно
Снимка: стопкадър / Space.com / YouTube

Китайската ракета-носител „Чанчжън 5В“, след като изпълни целта си –доставката на следващия модул за китайската космическа станция „Тянгун“, се завръща на Земята. Това я прави отработена степен с дължина 30 метра и тегло 22 тона. Проблемът е, че китайската страна не осигурява контролирано спускане на ракетата и експерти смятат, че тя няма да изгори напълно в атмосферата и част от доста големите ѝ фрагменти ще паднат на повърхността на Земята в неделя, 31 юли, съобщава SciecneAlert.

Ракетата носител „Чанчжън 5В“ извърши третия си полет за 2 години и този път мисията ѝ беше да достави новия сегмент на китайската космическа станция. Но нейната отработена степен скоро ще навлезе в земната атмосфера и както се очаква, по-голямата част от ракетата ще се разпадне и ще изгори.

Но експертите прогнозират, че от ракетата ще останат доста големи части с общо тегло от 4 до 9 тона, които ще достигнат повърхността на планетата и това ще стане тази неделя, 31 юли.

Къде ще падне китайската ракета?

Китайската космическа агенция CMSA съобщи, че към 27 юли ракетата е обикаляла около Земята по елиптична орбита на разстояние 263 км в най-отдалечената си точка и на 176 км в най-близката си точка от повърхността на планетата. Все още не са получени нови данни.

Според експерти от американската организация с нестопанска цел The Aerospace Corporation все още не е възможно да се определи точното място на падането на ракетата, това ще стане известно, когато тя навлезе в земната атмосфера в неделя. Експертите са съставили приблизителна карта, показваща в кой район на Земята китайската ракета може да навлезе в атмосферата.

Експертите смятат, че големи фрагменти от падащата ракета ще паднат върху площ, която ще бъде приблизително с 2000 км дължина и 70 км ширина. Останките от ракетата „Чанчжън 5В“ вече са падали не в океана, а на сушата, и това се случи през 2020 г. в Западна Африка. Тогава отломките паднаха в близост до малки населени места и за щастие нямаше жертви.

Може ли да пострадат хора?

Според анализатора Тед Мюлхаупт от The Aerospace Corporation вероятността отломки от ракетата да причинят значителни щети на инфраструктурата и още повече – на хора, е много ниска, но не е нулева.

"Според нашите оценки съществува вероятност големи отломки да паднат върху район, населен с хора. По предварителни оценки на траекторията на полета на ракетните отломки, 88% от жителите на Земята живеят в зоната, където те могат да паднат. Въпреки че 75% от тази територия е заета от вода, пустиня и джунгла", казва Мюлхаупт.

Според анализатора същата китайска ракета миналата година пак извърши неконтролирано спускане в атмосферата и не всичките ѝ части изгоряха. Някои отломки паднаха на Земята, но в Индийския океан.

Експертите смятат, че вероятността някой да пострада или да загине от падащи ракетни отломки се колебае от 1 : 1000 до 1 : 230. И това е доста висок показател, тъй като учените смятат, че основно рискът от нараняване или рискът от смърт от такова събитие е 1 : 10 000.

Но Мюлхаупт смята, че рискът за всеки човек да пострада от падане на отломка от Космоса е много по-нисък и е 6 на 10 трилиона. За сравнение шансът човек да бъде ударен от мълния е многократно по-висок.

Заслужава да се отбележи, че например NASA и SpaceX използват ракети за многократна употреба и техните отработени степени се връщат на Земята цели и на точно определено място, за да се извършат следващите изстрелвания.

Внимавайте този уикенд и ако имате късмет, може дори да успеете да видите от безопасно разстояние повторното навлизане на отработената степен, докато се връща към Земята, заключава SciecneAlert.

Напомняме, че неуправляема отработена степен от друга китайска ракета през март се разби в Луната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос