До 40 години хората ще имат колония на Луната

181781
До 40 години хората ще имат колония на Луната
Снимка: Thinkstock

След 30-40 години хората ще имат колония на Луната. Това е прогнозата на един от най-уважаваните астронавти от Международната космическа станция.

Командир Крис Хедфийлд, който привлече вниманието на обществеността, като публикува в Туитър хиляди снимки от Космоса и записа песента на Дейвид Боуи Space Oddity при нулева гравитация, предсказа, че лунна база ще заработи напълно до края на живота му.

Китайският луноход "Нефритен заек" започна пътешествието си на Луната

Първият китайски луноход "Юйту" (Нефритен заек) започна днес пътешествието си по повърхността на Луната, предаде БТА. В 04:35 часа пе...

Хедфийлд е убеден, че земляните ще имат база на Марс в следващите 70 години. 54-годишният астронавт смята, че двете цели са следващите логични стъпки в изследването на Космоса от хората.

"Това е модел, който следваме в последните 70 000 години. Ние постепенно овладяваме света. В последните 100 години стигнахме до Антарктида и сега има хора, които живеят там с месеци. Мисля, че до края на живота ми ще видим постоянна база на Луната. Установяването на постоянно обитание на Луната ще помогне за по-доброто изследване на Космоса", смята Хедфийлд.

По-рано тази година той се пенсионира след 35-годишна кариера, по време на която пътува до Космоса три пъти. Той участва в мисиите на две космически совалки и служи като командир на Международната космическа станция. Астронавтът счита, че станцията има още около 15 години живот, след което ще трябва да престане да работи. Тя вече изпуска амоняк в Космоса, ключово химическо вещество, необходимо за охлаждането й.

Създават се планове за принудително връщане на МКС на Земята, вероятно в океан, за да се избегне безконтролното падане на отломки в населени области. "Не искаме тя да падне в Уелс, например", заяви Хедфийлд пред зрители в Музея на науките в Лондон.

Китайската сонда вече е на Луната

Китай стана третата държава успяла да извърши меко прилуняване след САЩ и СССР, след като китайският космически апарат "Чанъе-3" извърш...

Астронавтът е убеден, че след падането на МКС на Луната ще бъде установена база. "В последните няколко седмици открихме, че има вода в почвата на Марс. Така че наистина се надявам до края на живота на нашите деца да започнем да установяваме база и на Марс", каза Хедфийлд. Той счита, че бъдещата база на Луната ще включва Китай и Индия, които развиват силно космическите си програми.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com